Eufrozina, Kende2022. szeptember 25., vasárnap
Természet

Összkomfortos madáretető a Miskolci Egyetemen

National Geographic Magyarország

A Miskolci Egyetem különleges madáretetőt helyezett ki a környék tollasai számára, a házikóban egy berendezett lakást láthatnak a magvakért érkezők, a fura ötlet mögött sokak számára megszívlelendő tettek sorakoznak.

Vörösbegy látogat a Miskolci Egyetem legújabb madáretetőjébe.
Forrás: Dr. Varga Attila Károly

Az egykori Acélváros szürke falai ötletes, lelkes és jószívű embereket rejtenek! A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának ipari termék és formatervező mérnöki szakán született meg a különleges madáretető ötlete azzal a céllal, hogy a madáretetésen keresztül a szélesebb értelemben vett természetvédelemre hívják fel a figyelmet. Dr. Varga Attila Károly egyetemi docens áll a díszes, bebútorozott, stílusos babaházra hasonlító etető mögött, őt kérdeztük meg az etető történetéről.

„Az egyedi enteriőrű madáretető ötletét feleségem vetette fel, aki szintén a Miskolci Egyetemen dolgozik. Tekintve, hogy a környezetvédelem fontosságát, a természet tiszteletét mind az egyetem rektora, mind az egyetem vezetői és alkalmazottjai a szívünkön viselik, ezért tevékenységeink szervezése és végzése során a környezettudatos gondolkodás mindig előtérbe kerül. Úgy gondoljuk, hogy felelősséggel tartozunk környezetünkért, kis apró momentumokkal is tehetünk azért, hogy élhetőbb legyen a Föld, közvetlen környezetünk, lakhelyünk, amire az egyre gyakoribb levegőminőség-romlás, az ajtón kopogtató klímakatasztrófa, a véges természeti erőforrások miatt még fontosabb, hogy odafigyeljünk.
A madáretető a Gépészmérnöki és Informatikai Kar színes képzési palettájának köszönhetően valósulhatott meg, a berendezés és design megálmodása, számítógépes megtervezése és elkészítése az ipari termék és formatervező mérnöki és mérnökinformatikai szakjainkon a hallgatóink által is használt szoftverek, módszerek alkalmazásával, eszközök használatával jöhetett létre. Mivel már gyerekkoromban is test-lelki feltöltődést jelentett számomra az alkotás öröme, új dolgok természetes anyagok felhasználásával való létrehozása, így nem volt kérdés számomra, hogy a különleges enteriőrrel megálmodott madáretetőt saját kezűleg szeretném elkészíteni” – mesélte a docens.

Kék cinege a madáretetőben
Forrás: Dr. Varga Attila Károly

Elmondta, hogy az etető maga is megfelel a modern környezetvédelmi követelményeknek, vastag vízálló, újrahasznosított papír, fahulladék, illetve fahéj (ez például az ajtókeret) alkotja a szerkezet egyes elemeit, de felhasználták egy kidobott karácsonyfa egyes maradványait is. A képeken kevésbé látszó kandallóhoz apró kavicsokat használtak.

A Miskolci Egyetemet gyönyörű zöldövezet veszi körbe, ahol már évtizedekkel ezelőtt is hagyománya volt a madarak téli etetésének. A hatalmas területen számos madáretetőt helyeztek már ki, amelyeket az egyetem hallgatói és dolgozói is sajátjuknak éreznek, így a környék madarainak mindig van téli eleségük. „A madarak folyamatos táplálékpótlásának biztosításával, a madáretetőket látogató madarak megfigyelésével a mindennapi munka is sokkal mosolytelibb az ország legszebb campusán, mely megtisztelő címet többször is elnyerte a Miskolci Egyetem” – tette hozzá Dr. Varga Attila Károly. A parkos, parkerdős környezet hatására számos madár jár is a vegyes magkeverékkel feltöltött etetőre, így házi és mezei veréb, széncinege, kék cinege, barátcinege, vörösbegy, meggyvágó, zöldike, tengelic, csuszka és csíz is megfordult már itt. „Épp a napokban jelent meg a Magyarországon ugyan átvonuló, de rendszeres téli vendég, a fenyőpinty is, amellyel például én most találkoztam először élőben.”

A meggyvágó is benéz, és megvizsgálja a sikkes szobabelsőt, no meg persze az ott lévő magvakat.
Forrás: Dr. Varga Attila Károly

Ma oly sok helyre látogathatunk el webkamerák segítségével, a világ legtávolibb zugaitól kezdve akár a közeli útkereszteződés forgalmáig szinte bármit megnézhetünk néhány kattintással, így vannak kimondottan állatmegfigyelő webkamerák is világszerte. Talán sokan ismerik például a hazai palettán igen népszerű Madárles kameráit, ahol odúkat és etetőket is figyelhetünk, vagy a külhoni példák közt jól ismert Cornell Egyetem ornitológiai laborjának nagy forgalmú etetőjét. Nem véletlen tehát, hogy már a miskolci etető elkészültekor elgondolkodtak azon, hogy itt is lehetne élő közvetítésben bemutatni a különleges létesítmény forgalmát. „A villamosmérnöki szakon oktató kollégákkal meg is kezdődött az egyeztetés” – mondta el Dr. Varga Attila Károly.

Az egyedi madáretető, nemcsak elsődleges funkciójában, hanem mint kiváló ötlet és figyelemfelkeltő akció is biztosan elérte a célját, ám még innen is lehet továbblépni. „A Miskolci Egyetem és a Gépészmérnöki és Informatikai Kar TRADÍCIÓ ÉS INNOVÁCIÓ mottójának jegyében megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy helyi és országos szinten is érdemes lenne a mozgalmunkat kiterjeszteni, akár versenyek formájában is, amely kapcsán felmerülő szakmai kérdésekben a Mályi Természetvédelmi Egyesület – amelynek egyik kolléganőnk is alapító tagja – tanácsaira, segítségére is számítanánk.” Dr. Varga Attila Károly bízik benne, hogy az innováció nyújtotta újdonságélmény mind alkotói, mind szemlélői részről átszőheti a hétköznapokat is, és ehhez az etetőjük remek példával is szolgál. Sok hazai felsőoktatási intézménynek van parkja, vannak madárbarát dolgozói és hallgatói, és biztos, hogy már most is sok helyen etetik a madarakat. A miskolci példából azonban akár egy szélesebb körben divattá váló mozgalom is kerekedhetne!

Hozzászólások

Élete volt az orrszarvúk védelme – 2. rész

Élete volt az orrszarvúk védelme – 2. rész

A kiskunmajsai Bedő Orsolya hat évet töltött a kelet-afrikai Malawiban, ahol rinocérosz-kutató férjével, Gyöngyi Krisztiánnal a keskenyszájú orrszarvúk vádelmével valamint a helyi közösségek oktatásával foglalkoztak. Cikkünk első felében megtudtuk, hogyan kerültek Afrikába, mivel foglalkoztak, most az utolsó évekről és a tragikus ruandai hónapokról beszélgetünk.

Kolbásszal vadásztak a barlangi futrinkára

Kolbásszal vadásztak a barlangi futrinkára

A bogarat 20 éve fedezték fel, nemrégiben alaposabb vizsgálatnak vetették alá a fajt.

A farkas is képes lehet a ragaszkodásra

A farkas is képes lehet a ragaszkodásra

A kutya háziasításában alapkérdés: vajon a farkasok mennyire képesek az emberrel szoros kapcsolatot kialakítani?

Élete volt az orrszarvúk védelme – 1. rész

Élete volt az orrszarvúk védelme – 1. rész

A kiskunmajsai Bedő Orsolya hat évet töltött a kelet-afrikai Malawiban, ahol rinocérosz-kutató férjével, Gyöngyi Krisztiánnal a keskenyszájú orrszarvúk vádelmével valamint a helyi közösségek oktatásával foglalkoztak.

Az osztrák Alpok vadvilága

Az osztrák Alpok vadvilága

Az osztrák Alpok élővilágát bemutató kisfilm nyugatról keleti irányban, tavasztól télig mutatja meg Tirol ezer színét, miközben megismerkedhetünk a jellemző állat és növényfajokkal.

National Geographic 2022. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket