Edina, Viktor, Győző2024. február 26., hétfő
Természet

A világ első nemzeti parkja

2022.03.01.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

1872. március 1-jén jött létre a Yellowstone Nemzeti Park.

Hőkedvelő mikrobák lakhelye a Yellowstone Nemzeti Parkban
Forrás: Pixabay

 

A Yellowstone Nemzeti Park összesen 8980 négyzetkilométeren terül el Wyoming, Montana és Idaho államok területén, a Sziklás-hegységben. Amerika őslakói több ezer éven át éltek, vadásztak és halásztak ezen a területen, ám miközben a telepesek folyamatosan húzódtak nyugat felé, az elszigetelt terület növény- és állatvilága egyre nagyobb veszélybe került. A természetvédők emiatt a Yellowstone védetté nyilvánítását követelték.

A területre számos expedíciót indítottak, majd a tudományos bizonyítékokkal felvértezett washingtoni képviselők 1872 elején egy törvényjavaslatot terjesztettek be az Egyesült Államok kongresszusa elé, amelyben javasolták: óvják meg a parkot a prémvadászoktól, aranyásóktól és letelepedőktől. A Yellowstone Nemzeti Park védelméről szóló törvényt 1872. március 1-jén írta alá Ulysses S. Grant elnök, ezzel pedig megszületett a világ első nemzeti parkja – idézi vissza a park történetét a Yellowstone hivatalos oldala.

„A Yellowstone-folyó forrásvidékét ezennel fenntartjuk és elzárjuk a letelepedéstől, használattól vagy eladástól… és nyilvános parknak vagy kikapcsolódásra alkalmas helynek szenteljük és elkülönítjük az emberek javára és örömére” – mondja ki a Yellowstone Nemzeti Park védelméről szóló törvény.

Yellowstone csodái, amelyeket fényképek, festmények mutattak be.
Forrás: Yellowstone Nemzeti Park/Thomas Moran

 

A park támogatói úgy képzelték, hogy a park kormányzati támogatás nélkül is képes lesz létezni. Nathaniel P. Langfordot, a Washburn Expedition tagját ezért fizetés nélkül nevezték ki felügyelői posztra. Hivatalának öt évében jól végezte a dolgát, ám a vadon élő állatok és más természeti helyek védelméről, törvények és bevétel hiányában nem tudott gondoskodni, nem tudott alapvető struktúrákat kiépíteni, sem rendvédelmi őröket fogadni. A park második felügyelőjét, Philetus W. Norrist 1877-ben nevezték ki, és a kongresszus hamarosan költségvetést irányzott elő „a park védelmére, megőrzésére és fejlesztésére”. A következő években már utakat építettek és pihenőhelyeket létesítettek, majd felfogadták az első vadőrt is, miközben felszólaltak a vadászok és a vandálok ellen. Norris a folyamatos feltárás révén a park földrajzi ismereteihez is rendkívül sokat tett hozzá, ám 1882-ben eltávolították a posztjáról. Utódainak sok évig nem sikerült megállítaniuk a vadon élő állatok pusztítását: orvvadászok, földfoglalók, favágók és vandálok pusztították a Yellowstone-t.

Az amerikai hadsereg 1886. augusztus 20-án vette át a park irányítását, amely megerősítette és betartatta a szabályokat. Csapatok őrizték a főbb látnivalókat és kitiltották a bajkeverőket, a lovasság pedig a hatalmas területen járőrözött. A legnagyobb fenyegetést azonban továbbra is az orvvadászok jelentették, tevékenységük már a bölények kipusztulásával fenyegetett. Akkoriban a maximálisan kiszabható büntetés a parkból való kitiltás volt, ám miután az eset megjelent egy korabeli népszerű magazinban, országos felháborodást keltett. A kongresszus két hónapon belül elfogadta a nemzeti park védelméről szóló törvényt, amely növelte a hadsereg hatáskörét a park kincseinek védelmében.

A Yellowstone-nak azonban egyértelműen szüksége volt a természetvédelmi területek speciális igényeihez igazodó szakemberek összehangolt munkájára. A századfordulón ezért létrehoztak egy olyan szervezetet, amelynek egyetlen célja a nemzeti park kezelése volt. A kongresszus 1916. augusztus 25-én fogadta el az úgynevezett National Park Service Organic Act-et Woodrow Wilson elnök jóváhagyásával.

A Yellowstone térsége jóval a történelmi idők előtt hatalmas vulkánkitörés helyszíne volt
Forrás: Pixabay

 

Yellowstone első természetvédelmi őrei 1918-ban álltak szolgálatba, akik közül sokan a hadsereg veteránjai voltak. Később módosították a határokat, hogy azok jobban megfeleljenek a természetes domborzati jellemzőknek. Hoover elnök 1929-ben írta alá az első törvényjavaslatot, amely megváltoztatta a park határait, majd 1932-ben végrehajtási rendeletet adott ki.

A második világháború során a park létesítményeinek fenntartásához szükséges pénzt háborús erőfeszítésekre fordították, ám ezután megugrott a Yellowstone látogatottsága, amely 1948-ra elérte az évi egymillió embert. Ezt látva Conrad Wirth, a Nemzeti Park Szolgálat igazgatója 1955-ben meggyőzte a Kongresszust, hogy finanszírozzon egy fejlesztési programot: ez volt a Mission 66. Az építészként képzett Wirth modern anyagok és előregyártott elemek alkalmazását javasolta. Az alacsony karbantartást igénylő épületek gyors és olcsó felépítése szándékos eltérést mutatott az eddig használt rusztikus stílusúaktól. Bár a Mission 66 főként a látogatói létesítményekre és az úthálózat fejlesztésére összpontosított, oktatási programokat és az alkalmazottak lakhatásának bővítését is tartalmazta. Mindez jelentős fejezetnek számít a park történetében, hiszen jól tükrözi az elképzeléseket arról, hogy a természeti és kulturális erőforrások védelme mellett miként lehet fokozni a látogatók élményét.

A térség névadó folyójának francia prémvadászok által adott korábbi nevét („Roche Jaune”) a később ideérkező angol anyanyelvű trapperek fordították „yellow stone”-ra (sárga kő)
Forrás: Pixabay

 

Később, 1963-ban változásokat javasoltak a vadállomány kezelésére, majd 1970-ben az új medvekezelési terv során megszüntették a parkban található külszíni szeméttelepeket. A Nemzeti Parki Szolgálat történetében példátlannak nevezhető tűzesetek (összesen 250) pusztítottak 1988 nyarán, amelyek számos kérdést vetettek fel a meglévő tűzkezelési politikákkal kapcsolatban. Emellett fontos évszámnak nevezhetjük 1995-öt, amikor a természetvédők helyreállították a farkas populációkat a park területén.

A Yellowstone Nemzeti Park ma a világörökség része, amely híres gejzíreiről, hőforrásairól és egyéb geotermikus jelenségeiről ismert A park emellett bolygónk utolsó nagy, érintetlen ökoszisztémáinak egyike.

A keleti szarvascsőrű madár különös képessége

A keleti szarvascsőrű madár különös képessége

A keleti szarvascsőrű igen alkalmazkodó dél-ázsiai madár, számtalan környezetben hamar otthon érzi magát, ám eddig keveset tudtunk az értelmi képességeiről.

Különleges gége kell a bálnaénekhez

Különleges gége kell a bálnaénekhez

A sziláscetek éneke bezengi az óceánokat – már ha épp nem nyomja el a hajómotorok zaja. Egy új kutatás feltárta, miként is képesek ezek az állatok a hatalmas távolságokba elhallatszódó hangok kiadására.

Egyedülálló anyuka

Egyedülálló anyuka

Egy fogságban, fajtársak nélkül tartott rája rejtélyes módon vemhes lett.

A velünk élő búbospacsirták

A velünk élő búbospacsirták

Az istállók körül több búbospacsirta (Galerida cristata) figyelhető meg, amint a lócitromok között keresgélik a táplálékukat. Jó alkalmazkodóképességű faj, amely az emberi települések terjeszkedését megfelelően kihasználta.

Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

Olaszország lassan növekvő farkasállománya egyre közelebb került a lakott településekhez, ahol az ott élő rágcsálókra vadásztak.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket