A beporzók is kedvelik a sós nassolni valót
A sós ételek iránti vonzalmunkon számtalan állat osztozik, s mint egy új kutatásból kiderült, még a rovarok is.
Talán kirándulás közben sokan láttunk már sáros talajon vagy állati ürüléken csoportosuló lepkéket: ezek az állatok is „sót nyalnak”, vagyis nátriumot vesznek fel. Az ilyen, és hasonló állati sórajongáson alapult a feltételezés, hogy a beporzók is előnyben részesíthetik a magasabb nátriumtartalmú nektárokat.
Egy amerikai kutatócsoport azt vizsgálta meg, hogy a beporzók számára nélkülözhetetlen nátrium nektárban található mennyiségének növekedésére miként reagálnak a rovarok. Az eredményekről a Biology Letters szakfolyóiratban számoltak be.
Öt különböző növényfaj számos, kertészetben nevelt egyedét vonták be kísérletekbe, a virágok a beporzók által kedvelt növényfajokba tartoztak. A növényeket egy, a Vermonti Egyetem erdészeti kutatóintézetének területéhez tartozó réten helyezték el, s a növények felénél mesterségesen megnövelték a nektár nátriumtartalmát. Ezt úgy érték el, hogy minden virágba cseppentettek 35 százalékos cukoroldatot (mesterséges nektárt), ám a virágok felénél a cukoroldatba 1 százalék nátriumot is kevertek. Ezután július elejétől augusztus elejéig a napsütéses, meleg napokon feljegyezték minden egyes növény látogatóit, reggel, délben és délután 1-1 órán keresztül.
Az adatok elemzése után kiderült, hogy a sós nektárral ellátott virágokra közel kétszer annyi beporzó járt, mint a kontrollként csak sima cukoroldattal ellátott virágokra! A beporzók megoszlása szerint a látogatók nagy része háziméh és poszméh volt, ezen kívül, kisebb arányban, de számtalan vadméhfaj, zengőlégyfaj, és lepke is felkereste a virágokat
A beporzók, illetve a nektárfogyasztók a nektárban szénhidrátot (cukrot) illetve aminosavakat keresnek leginkább, ám a kutatás eredménye alapján úgy tűnik, a só legalább ennyire vonzó számukra. Nem ismeretlen az sem, hogy egyes lepkék és vadméhek emberi, állati verítékből, könnyből jutnak hozzá sóhoz – a magyarul karcsúméheknek hívott vadméh-család angol neve is erre utal: sweat bee, vagyis veríték-méh. A megfigyelések szerint azonban még a háziméhek is szívesebben isznak egy kevéske sóval elkevert vízből.
A nátriumnak, mint igen fontos mikrotápanyagnak, a növény-beporzó kapcsolatokban is jelentős szerepe lehet, ám kérdéses, hogy magukra a növényekre milyen hatása lehet, ha a nektárjuk magasabb nátriumtartalommal rendelkezik. Az átalakuló csapadékviszonyok és a klímaváltozás egyéb hatásai közt ez sem elhanyagolható tényező.