A beporzóinknak rendkívül fontosak a gyomok
Egy új kutatásból kiderült, hogy azok a növények, amelyek számunkra gyomok, a vadméhek és más beporzók számára igen értékesek, és hozzájárulnak a biológiai sokféleség fenntartásához.
A Sussexi Egyetem kutatói végeztek vizsgálatokat a közönséges gyomnövények szerepéről, amelyek során kiderült, e „gazok” sokkal jelentősebb mértékben járulnak hozzá a biológiai sokféleséghez, mint eddig véltük. A Journal of Applied Ecology szakfolyóiratban közzé tett kutatás eredményét a Eurekalert ismertette.
Dr. Nicholas Balfour és Francis Ratnieks professzor a szúrós, tüskés gyomként számon tartott és a beporzóbarát növények (pl. bíborhere, szurokfű) biodiverzitásra kifejtett hatását hasonlították össze. Azt vizsgálták, milyen növényt hányféle beporzó látogat meg.
A szúrós gyomok közé olyan fajok tartoztak, mint a jakabnapi aggófű (Jacobaea vulgaris), vagy a mezei aszat (Cirsium arvense) és a közönséges aszat (Cirsium vulgare), és megvizsgálták még a lósóska (Rumex crispus) és a lórom (Rumex obtusifolius) biodiverzitását is.
A réteken és legelőkön végzett terepi felmérésekből az derült ki, hogy a gyomokat kétszer annyi beporzófaj látogatta, mint az ugyanezeken a helyeken élő beporzóbarát növényeket! Bár számos korábbi kutatás is arra jutott, hogy e tüskés vadvirágok (a „gyomok”) igen jó szolgálatot tesznek a beporzók sokfélesége terén, eddig nem volt összehasonlító vizsgálat, amelyben egy az egyben vetették volna össze a beporzóbarátként ültetésre javasolt növényekkel.
Az aszat és rokonai sokkal több, és talán jobb minőségű nektárt is termelnek, s ezzel járulhatnak hozzá a rovarlátogatók gazdagságához, illetve e növényeknek olyan felépítésű a virágzatuk, amelyhez igen sokféle beporzó képes hozzáférni. Emellett e fajok igen nagy területen általánosan elterjedtek, és sokféle egyéb (nem elsőslegesen beporzóként ismert, ám a természetes életközösség részét képező) rovar számára is fontosak.
„Egyre nagyobb az az adatbázis, amely szerint a gyomok létfontosságú élelemforrást jelentenek a beporzók számára. E növényeknek nyílt virágzatuk van, amelyhez rengeteg különféle beporzó hozzáférhet, és átlag négyszer annyi nektárt termelnek, mint más növények” – tette hozzá Dr. Balfour.
A gyomnövények, amint azt a nevük pejoratív hangzása is jelzi, ma nemcsak alulértékeltek, a természetben betöltött szerepüket tekintve, hanem egyenesen károsnak tartja őket a közvélemény. A most elkészült tanulmány igyekszik ezen a nézőponton változtatni.
Ha majd melegebbre fordul az idő, és elkezdenek nyílni e „gyomok” nálunk is, érdemes egy napsütéses napon kicsit megállni mellettük, s megfigyelni, micsoda lepke-, bogár- és méhforgalom zajlik a virágaikon!