Ákos, Bátor, Gábor2024. február 27., kedd
Természet

Felismerik-e önmagukat a kígyók?

2022.04.01.NG
National Geographic Magyarország

Megváltozhat a véleményünk a kígyókról egy új kísérlet hatására: mégse olyan buta, lassú, unalmas ösztönlények, legalábbis egyes kutatók szerint.

Vörös szalagoskígyó ifjonc
Forrás: inaturalist

 

A kígyók viselkedését vizsgáló szakemberek gyakran ütköznek abba a problémába, hogy miként lehet belelátni egy hüllő elméjébe? A főemlősök a kezükkel gesztikulálnak, az elefántok az ormányukkal jeleznek, a hollók a csőrükkel csipkedve jelzik egy kísérletre adott reakcióikat. No de egy kígyó??

Emiatt készítettek a kutatók egy, a kígyókhoz illő tesztet, amely a kémiai jeleket figyeli.

A kígyók kémiai jelek alapján észlelik a zsákmányukat, ezek segítségével menekülnek a ragadozóik elől, választanak párt, s közlekednek az élőhelyükön. A szagláson kívül a nyelvük öltögetésével is a környezet kémiai jeleit gyűjtik be és szállítják a szájpadlásukon lévő szervhez.

Vörös szalagoskígyó kiöltött nyelvvel
Forrás: inaturalist

Nemrégiben egy Észak-Amerikában elterjedt siklóféle, a vörös szalagoskígyó (Thamnophis sirtalis) vizsgálata kapcsán kiderült, hogy az állat képes megkülönböztetni a saját szagát az ugyanolyan étrenden tartott testvérei szagától. A kutatást vezető Gordon Burghardt etológus és összehasonlító pszichológus szakember (Tennessee Egyetem, Knoxville) szerint ez a tükörkép-felismerést jelenti, az eredmény megfelel annak, mint amikor mi a tükörképünket látva tudjuk, hogy az ott mi vagyunk.

A tükörkép-felismerést a fejlett állatok sajátjaként ismertük meg, s csak egy maréknyi fajnál (pl. csimpánz, delfin) igazolták eddig. „Azonban a kígyók is meglehetősen sok kognitív képességről tesznek tanúbizonyságot, ha megfelelő módon vizsgálják őket, a megfelelő kérdéseket teszik fel a szakemberek, és figyelembe veszik az eltérő biológiájukat” – magyarázta Burghardt, a nationalgeographic.com beszámolójában.

Ismerd meg önmagad

Egy nemrégiben a Behaviour szaklapban közzé tett tanulmányban beszámolt Burghardt és kutatócsoportja arról a vizsgálatról, amit 24, egy alomban született vörös szalagoskígyó (e faj elevenszülő) testvérrel végeztek a laborjukban. A kígyókat egyenként, egymástól elválasztva tartották, és vagy csak halat, vagy csak gilisztát kaptak enni, így a kígyók ürülékét kémiailag meg lehetett különböztetni. Amikor az állatkák 4 hónaposak voltak, a kutatók négyféle ingernek tették ki őket egyesével: a saját terráriumuk piszkos terráriumbélése, egy velük azonos nemű és azonos étrendű testvérük terráriumbélése, egy azonos nemű de ellentétes étrendű testvérük terráriumbélése, illetve egy teljesen tiszta terráriumbélés.

A kísérletek során minden egyes változatnál megmérték a kígyó nyelvöltögetésének gyakoriságát, s azt, hogy általánosságban miként mozgott a terráriumban.

Kevesebbszer öltötték ki a nyelvüket a kígyók, amikor azonos étrendű testvérük terráriumbélését kapták, mint amikor a sajátjukat. Burghardt szerint ez azt jelzi, hogy az állatkák képesek a saját szagukat felismerni és megkülönböztetni más kígyókétól, még akkor is, ha a másik állat a testvérük.

Más értelmezések

Úgy 50 éve az amerikai Gordon Gallup kollégáival kifejlesztette az önfelismerési tükörtesztet, amely számtalan kísérlet alapját képezi ma is. A tesztben a kutatók az állatra tesznek valami jelet, amelyet kizárólag a tükörben láthat meg. Ha az állat a tükörbe nézve megérinti a saját testén a jelet, akkor átment a teszten, hisz érti, hogy a tükörképen ő maga látható. Az ember 1-2 éves korában átmegy a teszten, az emberszabásúak, mint a csimpánz, a bonobó vagy az orangután szintén, s néhány nem főemlős, mint az elefánt vagy a delfin szintén megfelel a teszten.

Azonban Gallup és kollégái szkeptikusak azokkal a pozitív eredményekkel szemben, amelyeket nem ember vagy főemlősök értek el, és kifogásolták a nem a látványon alapuló tükörteszteket is, mint például a most is használt kémiai szagjelen alapuló. Ezért is mondja James Anderson (Kiotói Egyetemről), aki gyakran dolgozott együtt Galluppal, hogy a kígyók bár valóban mutathatták az önfelismerés jelét a szagkísérletekben, ez nem tekinthető azonosnak azzal, ahogy egy ember vagy egy csimpánz felismeri magát a tükörben.

„Sok kutató figyelmen kívül hagyja azt, hogy az ember és az emberszabásúak mennyire spontán módon használják a tükröt a saját külsejük ellenőrzésére, megigazítására, vagy azért, hogy más nézőpontból lássák magukat” – írta Anderson egy e-mailben. „Nem létezik olyan meggyőző kísérleti eredmény, amely szerint az úgynevezett »kémiai tükör« hasonlóan működne.”

Burghardt azt válaszolta: „Nem állítom, hogy e kígyók öntudattal rendelkeznének, de úgy tűnik, képesek megkülönböztetni magukat a másik élőlénytől.”

A szakemberek abban sem értenek egyet, hogy kognitív szempontból mit jelent az, ha egy állat felismeri magát a tükörben. Gallup és Anderson szerint a tükörteszt sikeres teljesítése az öntudattal, az én-tudattal és talán mások egyedi énjének tudatával azonos lehet.

Más kutatók úgy vélik, hogy az öntudat nem egy pont, hanem egy folyamat, amelynek a különböző fajok számára különféle mértékű szintjei vannak. Burghardt szerint lehetséges, hogy az önfelismerés az öntudat kiterjedtebb, sok állatban meglévő szintje.

„Mindegy, mennyire elővigyázatosan dolgoztak a kígyós kutatás szerzői, a legnagyobb kihívás az lesz, hogy egy másik tudóst meggyőzzenek arról, hogy amit tapasztaltak, több az ingerre adott alapvető válasznál” – mondta Gordon Schuett, az atlantai Georgia Állami Egyetem ökológusa. Úgy véli azonban, hogy nem haszontalan a határok feszegetése. „Arra feltétlenül jó a kutatás eredménye, hogy a kígyók kognitív képességeiről alkotott véleményünket megkérdőjelezze.”

Nem csak buta ösztönlények

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a kígyók képesek tanulni, alkalmazkodni egy helyzethez, vagy épp barátságokat kötni.

Crotalus oreganus, egy rendezkedő csörgőkígyó
Forrás: inaturalist

 

A csörgőkígyók egyik faja (Crotalus oreganus) esetében például megfigyelték, hogy vadászat előtt félrepakolják a gallyakat az útból, mintha csak átrendeznék maguknak a környezetet, hogy könnyebb legyen rátámadni a zsákmányukra. A vörös szalagoskígyóknak egyéniségük van, és úgy tűnik, meghatározott egyedekkel társulnak. A gyémánt csörgőkígyó hímek évente visszatalálnak és visszamennek ugyanabba az üregbe, míg az erdei csörgőkígyó fiatalok és a vemhes nőstények egyaránt a közeli rokonaikkal szeretnek összebújni.

Burghardt szerint a kígyók számos olyan alapvető eszközzel rendelkeznek az életben, illetve a környezetben való eligazodáshoz, mint az emlősök, azonban a testfelépítésük és az életmódjuk miatt ezek rejtve maradtak előttünk.

„Arra irányul a munkásságom, hogy igyekezzek elmozdítani az emberek hüllőkről alkotott véleményét a lassú, buta, unalmas ösztönlény elképzelésről” – tette hozzá.

A keleti szarvascsőrű madár különös képessége

A keleti szarvascsőrű madár különös képessége

A keleti szarvascsőrű igen alkalmazkodó dél-ázsiai madár, számtalan környezetben hamar otthon érzi magát, ám eddig keveset tudtunk az értelmi képességeiről.

Különleges gége kell a bálnaénekhez

Különleges gége kell a bálnaénekhez

A sziláscetek éneke bezengi az óceánokat – már ha épp nem nyomja el a hajómotorok zaja. Egy új kutatás feltárta, miként is képesek ezek az állatok a hatalmas távolságokba elhallatszódó hangok kiadására.

Egyedülálló anyuka

Egyedülálló anyuka

Egy fogságban, fajtársak nélkül tartott rája rejtélyes módon vemhes lett.

A velünk élő búbospacsirták

A velünk élő búbospacsirták

Az istállók körül több búbospacsirta (Galerida cristata) figyelhető meg, amint a lócitromok között keresgélik a táplálékukat. Jó alkalmazkodóképességű faj, amely az emberi települések terjeszkedését megfelelően kihasználta.

Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

Olaszország lassan növekvő farkasállománya egyre közelebb került a lakott településekhez, ahol az ott élő rágcsálókra vadásztak.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket