Gerzson, Margit, Zétény2024. február 22., csütörtök
Természet

Marsbéli táj, holdjáró Puli, és mindez a Vértes lankáin

2022.04.06.NG
National Geographic Magyarország

És hogy a címben szereplő három dolog hogy jön össze? Mi is lenne alkalmasabb helyszín egy hazai fejlesztésű űrjárgány, hold- és marsjáró rover bemutatására, mint a régi gánti bauxitbánya!? Az ifjú fotográfust, Kátai Bencét nem is kellett győzködni a fotózásra, habozás nélkül igent mondott a felkérésre és egy 360 fokos, körpanorámás látványt elkészítésére. Élményeiről, az ott látottakról a fotográfus számol be.

Forrás: Kátai Bence

 

Röviden tisztáztuk, miről is lenne szó pontosan – kezdi beszámolóját Kátai Bence – , aztán letettem a telefont, és megpróbáltam összerakosgatni a kulcsszavakat: marsjáró, 360 fokos panoráma, Gánt, bauxitbánya. Az első két kifejezést még csak-csak megértettem, de Gántnak és a bauxitbányának bizony utána kellett néznem. Megnyitottam a keresőt, és nekiálltam okosodni. Vörös meg sárga mindenütt, néminemű fémes lilával fűszerezve: Gánt, pontosabban Gánt határa, az egykori bauxitbánya külszíni fejtése. Igazi marsbeli táj a Vértesben. 1920-ban bukkantak a hatalmas karsztbauxittelepre, a külszíni bányát 1926-ban nyitották. Az 1930-as években a világ egyik jelentős bauxitbányája volt a gánti, olyannyira az, hogy a második világháború idején teljes kapacitását Németország foglalta le hadiipara számára. A csúcsévben, 1953-ban 600 ezer tonna bauxitot adott, mint olvasom, egymás után nyíltak Gánt mellett a külszíni fejtések. Az 1980-as évekre a bauxitkészlet egyre kevesebb lett, 1987-ben leállt a termelés.

A Vértes oldalán tátongó jókora tájsebek zömét azóta beültették erdőkkel, a területet több-kevesebb sikerrel visszaszolgáltatták a természetnek, szakszóval rekultiválták. Én ugyan főleg a Pulival meg a körpanorámával voltam elfoglalva, de benyomásaim alapján bátran állíthatom: nagyon megéri ott módszeresen körülnézni. A gánti Bauxitföldtani Park – komolyan, már maga a név is fémes csengésű – a szó szoros értelmében vett szabadtéri geológiai múzeum. A mattvörös buckák, hullámzó dűnék között még annak is eláll a szava, akinek lövése sincs a földtanról. Engem, a képkészítőt különösképpen elkapott a földönkívüli látvány, komoly Mars-film díszletei között éreztem magam, miközben a még dermesztően hideg katlanban barangoltam.

Forrás: Kátai Bence

Természetesen azt is a netes kisokosokból meg a gánti Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum honlapjáról tudom, hogy a Gánt melletti katlanvidék 220-250 millió éve kezdett formálódni az akkor még trópusi éghajlatú tájon. Újabb kulcsszavak, nálam okosabbaknak: „Triász időszaki dolomitra települt, és eocén rétegsor fedi.” A lényeg, ahogy kihámoztam, hogy a gyűrődés meg az erózió folytán idővel a felszínre jutott a dolomit, és a csapadékvíz minden kőzetalkotót kimosott belőle. Csak a vas és a titán maradt – no meg az alumínium. A felszínre került dolomit gödreiben-repedéseiben kialakult bauxit aztán ismét süllyedni kezdett, a barlangüregekből feltoluló víz ellepte – innen ered a gánti bauxitban a rengeteg apróbb-nagyobb őslény maradványa.

Forrás: Kátai Bence

A gánti tanösvény ezt nálam tízezerszer jobban elmagyarázza. Tizenhárom állomása van, kellemes sétatempóban szűk másfél óra alatt végigjárható. Az ismertető táblákkal jelzett útvonalon folyamatosan okul az ember, megérti a környék földtörténeti múltját, megtudja, hogyan alakult ki a gánti bauxittelep, milyen ásványok találhatók benne. Amíg tehették, a kövületvadászok itt milliónyi kincset kutathattak fel, mivel a gánti rétegek dugig voltak fosszíliákkal. Számomra azért kicsit bizarr gondolat, hogy sok millió éves cápák maradványai között sétálgatok.

A Puli egyik verziója, az I2.5. Egészen szélsőséges űrbeli körülményeket is elvisel, a gánti Mars viszonyai felüdülést jelenthettek neki.
Forrás: Kátai Bence

Néhány telefonhívás indulás után, és először néhány fantasztikus nagy látószögű optikával, majd már Gánt környékén, újabb megálló után a csomagtartóban a méteres Pulival, mellettem a robotjármű egyik fejlesztőjével, a Puli Space Team tagjával, Szűcs László tudománykommunikátorral indulunk neki az utolsó szakasznak. Megállapítom magamban, hogy László tényleg sokat tud, és tényleg igazi lételeme a kommunikáció. Elmeséli, hogy a Puli Space Technologies Kft. még 2010-ben alakult azzal a céllal, hogy kivegye a részét a rohamosan bővülő Hold-magánipari fejlesztésekből. (Azon kapom magam, hogy ízlelgetem a szót: „Hold-magánipar”). A Pulit olcsó és könnyű rovernek találták ki, amely jól elboldogul a szélsőséges holdi környezetben.

Puli robotjármű
Forrás: Kátai Bence

A csapat Pacher Tibor vezetésével a Google Lunar XPRIZE verseny keretében kezdett dolgozni a Pulin, és bár a verseny már 2018-ban befejeződött, azóta is lelkesen ügyködnek a rover turbózásán. Na tessék, nem is mars-, hanem holdjáró Pulit megyünk fotózni, állapítottam meg magamban. Mindenesetre ez a változat, az I2.5 fedőnevű rover már bizonyított ilyen-olyan terepteszteken, magyarázza László, megjárta a marokkói homokdűnéket, Hawaiin a Mauna Kea vulkán egyik parazitakráterét (így mondta, komolyan), és eljutott az ausztriai Kaunertal sziklás gleccserére is, sőt ott bevállalt egy előre kicsit sem tervezett töréstesztet: legurult egy görgetegkövekkel teli szakadékba, és beszerezte a felső borítólemezén ma is látható horpadásokat. Szóval különleges terepek egész során tesztelik terepmászó, kommunikációs és felderítő képességét, és közben folyamatosan fejlesztik.

Némi eszmecsere és ellenőrzés a kapunál, és már belépést is nyerhetünk a bánya területére. Ott aztán igazi meglepetés vár: gyönyörű információs táblák sora tarkítja a marsi látképet. Jó, jó, amúgy rengeteg hasznos információt közölnek az idelátogatókkal, mesélnek a környék földtörténetéről meg mindenféle másról, de nekem most nagyon nem kellenek. Mert akárhogyan is nézzük, valahogy nem illenek a Marsról kialakult közkeletű képbe…

Forrás: Kátai Bence

Némi fejtörés után, egy-két célszerszámmal felfegyverkezve elkezdjük módszeresen leszerelni a táblákat. Egy idő után már csak a szépen elegyengetett gyalogösvények, és a környező fák rongálják az illúziót, amit valósággá jöttünk tenni. Még némi nézelődés meg tereprendezés, és neki is állhatunk a fotózásnak, kezdhetjük szoktatni a mi Pulinkat természetes élőhelyéhez, a gánti Mars terepéhez. Nekilódulunk, hogy megmásszunk egy aránylag meredek, omladékos lejtőt. Nem igazán haladunk: egy lépés előre, kettő hátra – elvigyorodom, amikor hirtelen eszembe jut, mennyire haragudtam pár perccel korábban a szépen kiépített ösvényekre. Nem mondhatnám, hogy könnyű a Puli, ráadásul sokat ér, nem is csodálkozom rajta, hogy Laci kicsit sápadtan figyeli, amint fejem tetején egyensúlyozva hurcibálom a robotot föl-alá. De tűri becsülettel, csak éppen megjegyzi: a Puli önerőből is fel tudna kapaszkodni a lejtőn, de beletelne egy kis időbe, mert maximális sebessége úgy egy kilométer per óra, csak ők nem szoktak vele olyan gyorsan „döngetni”.

A Nap hamarosan eltűnik, villámgyorsan hűlni kezd az este, egykettőre mínusz 13 fokig esik a hőmérséklet. A csillagászok most biztos fölhorkannak: „Ugyan már, a Marson az igazi kánikula!” Hát Gánt mellett ez a tudat valahogy nem tud boldogítani…

Katt a képre, és megjelenik a 360 fokos panorámafotó.
Forrás: Kátai Bence

Néhány óra és néhány hullócsillag múltán megvagyunk, összejönnek a tervbe vett csillagos képek, közben a helyi cápakövületeket is részletesen kitárgyaljuk. Egy dolgot hiányolok: a sci-fik kötelező elemét, azt a bizonyos homokvihart, amely vörösre festi a marsi eget, és az égvilágon mindent beburkol. A hatást azért majdhogynem sikerül utánoznom, amikor merő véletlenségből rálehelek az objektívre, és lélegzetem párája a dermesztő hidegben azonnal ráfagy az üvegre. De ez már a forgatási nap vége. A gánti Mars éjjelében jégkockára fagyva, hűséges Pulinkkal szépen visszabattyogtunk az autóhoz.

Kicsit szövevényes a történetem – mondja magáról Kátai Bence. Budapesten és a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tanultam, utána kiköltöztem Dániába, ott jártam egyetemre, aztán pedig Angliában, utána visszajöttem Budapestre, majd Berlinbe, és utána Münchenbe tettem át a székhelyem. Szóval akkor most hol élek? Valahol út közben, az éjszakai vonaton. Fotós, kameraman, operatőr, vizuális ember vagyok, aki szeret kint lenni a természetben, szeret gyorsan síelni, és szép helyeken sziklát mászni.
Forrás: Grábler Zsuzsa

A bauxitbánya emlékét őrzi a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park Geológiai Látogatóközpont.  A földalatti kiállítótérben úgy érezhetjük magunkat, mintha egy mélyművelésű bányában járnánk. A vágat falait úgy biztosították az omlás ellen, mint egy valódi bányában, s a légajtó is egy működő bánya biztonsági rendszerét idézi. A kézi erővel dolgozó bányászok szerszámaitól, a teljesen gépesített fejtésig használt a munkaeszközök tárulnak a szemünk elé az élethű munkahelyeken.
A szabadon látogatható tanösvényen pedig bepillantást nyerhetünk az évmilliókkal korábban létezett világba.

Készült az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

A jegesmedve nem nagyon tud alkalmazkodni a hosszabb nyarakhoz

A jegesmedve nem nagyon tud alkalmazkodni a hosszabb nyarakhoz

A sarkvidékek sokkal gyorsabban melegednek a bolygó átlagánál, és ez abban is megnyilvánul, hogy elnyúlnak a jégmentes időszakok, hosszabbá válik a nyár.

Új óriáskígyófajt azonosítottak Amazóniában

Új óriáskígyófajt azonosítottak Amazóniában

A világ leghatalmasabb kígyóit, a zöld anakondák közé tartozó állatokat őslakosok segítségével találták meg a szakemberek.

A világ egyik legszebb helye

A világ egyik legszebb helye

A világ egyik legszebb pontját láttam a magasból: a Great Blue Hole (Nagy Kék Lyuk), a világ legnagyobb víznyelője, amely a Karib-tengerben található, Belize partjaitól 70 kilométerre.

Sokkal többféle korall létezik, mint tudtuk

Sokkal többféle korall létezik, mint tudtuk

A korallzátonyok védelme különleges módszert igényel a korallok fajgazdagsága miatt.

A macskabagoly színe

A macskabagoly színe

Hazánkban is gyakori faj a macskabagoly, amelynek tollazatáról különös felfedezést tettek finn kutatók.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket