Andrea, Ilma, Apolló, Aladár2024. április 18., csütörtök
Természet

A magyar ipartörténet föld alatti kuriózumai: a piktortéglaüregek

2022.06.02.NG
National Geographic Magyarország

A budaörsi hegyekben rejtőző különleges üregeket a hétköznapi szóhasználatban barlangoknak is hívjuk, bár nem természetes képződmények. Tulajdonképpen, ezek - a ma már tájsebek - valaha bányaként működtek. És hogy milyen anyagot rejtettek, a rég sorsára hagyott bányatárók? Most utánajártunk.

Az Oszlopcsarnok egy 650 méter hosszan feltérképezett labirintus része. Az agyagréteget itt 60-80 centiméter vastagságban fejtették, a plafonon vésőnyomok.
Forrás: Marosffy Dániel

 

Minden egy futással kezdődött – emlékszik vissza Berentés Ágnes geográfus, aki megismertet bennünket e bányák történetével. Marosffy Dani barátommal – aki a környéken cseperedett gyerekből felnőtté, és lett tájfutó – sokat futkároztunk a budai erdőkben. Egy ilyen alkalommal mutatta meg nekem Dani a jelzett turistaút mellett nyíló üreget – azt, amelyik később a Henci nevet kapta tőlünk. A kicsit görnyedősen induló, de széltében kényelmes két párhuzamos folyosó egy nagyobbacska teremben teljesedik ki. A bejárás telefonnal világítva, futóruhában is sok élményt adott, de fotósfelszerelés és erős fejlámpa nélkül mégsem volt az igazi, így aztán még aznap este visszamentünk, de már felszerelkezve. Másnap egy újabb, szintén az út mellett nyíló üregbe kúsztunk be. A szűk, poros járaton gyökerek elvarázsolt labirintusába jutottunk. Ott már nem volt mindegy, hova lépünk, mihez nyúlunk. Nem stabil, oldott szálkő, hanem repedező, kiszáradt agyag és porló homok, kőzetliszt vett körbe minket. A következő napokban, hetekben újabb és újabb üregeket fedeztünk fel, megbámultuk a sokszor vas vagy szerves anyag által szivárványszínűre csíkozott falakat, és megfogalmazódott bennünk a gondolat: meg kell osztanunk a csodás, de sok helyütt veszélyeket rejtő világgal kapcsolatos információkat.

Az üregeket rejtő táj
Forrás: Berentés Ágnes

Miként alakultak ki ezek az üregek, amelyekről oly kevesen tudnak, noha sokan túráznak Budaörs környékén? A történet az 1880-as években kezdődött, amikor még sok környékbeli sváb család élt a piktortégla alapanyaga, a budaiföld bányászatából. Ez az anyag ásványtani szempontból kvarccal és kalcittal szennyezett kaolinit. Felső miocén korú, hidrotermális hatásokra átalakult, fehér, sárgás, okkeres agyag, homokkővel és kőzetliszttel települ változó vastagságú rétegekben.

Ma is látható rétegek.
Forrás: Berentés Ágnes

A budaiföldet kézzel fejtették a budaörsi dombok, a Csíki-, a Frank-, a Kakukk- és a Biai-hegy gyomrában. A nyersanyag fejtése során csak keskeny tartópilléreket hagytak meg, így labirintusos alaprajz alakult ki. A vágatok olykor több szinten futnak, a szintek között néhol nincs több 10 centiméternél, helyenként egymásba lyukadtak, másutt termekké nőnek, vagy egyemberes kúszójáratra szűkülnek.

Vésőnyomok a mennyezeten.
Forrás: Berentés Ágnes
A bányászok karbidlámpa fénye mellett keresték, és ásóval-csákánnyal fejtették a világos rétegeket. A nyersanyagot a szűk, négykézlábas járatokból svingének nevezett kosarakban húzták ki, a függőleges aknákból vödrökben termelték föl. Egyes járatokban talpfák nyoma is kivehető, ezek szerint csilléket is használtak szállításra. A budaifölddel megrakott szekerek elé 25-30 mázsányi rakományt elhúzni képes muraközi lovakat fogtak. A kibányászott agyagot a telephelyeken kalodákba aprították, 2-3 napig iszapolták, vajpuhaságig dolgozták.
A munkát onnantól asszonyok folytatták: nedvesített, fából készült sablonokkal téglákká formázták az agyagot, majd a még nedves téglákba vasbélyegzővel bepecsételték a tulajdonos jelét. A napon szárított téglákat azután újból kocsikra rakodták, majd hazai és külföldi piacokon értékesítették.
A piktortégla kedvelt alapanyag volt az akkori idők szobapiktorai, -festői körében, mivel a mészfestékhez 10 térfogatszázalékos arányban keverve tetemesen növelte a festék tapadását és fedőképességét, kiadósabbá tette a festékréteget.

Az 1950-es években a bányákat államosították, a termelés megszűnt. A vágatokat berobbantották, befalazták, némelyiket később rekultiválták, de közel kétszáz üreg átvészelte az eltelt évtizedeket.

A felszín közelében lévő üregek.
Forrás: Berentés Ágnes
Nagyon fontos tudnivaló, hogy ezek az ipartörténeti értékű üregek szépek, érdekesek és védendők,
viszont erősen omlásveszélyesek! A repedezett plafon már puszta érintésre, sőt magától is beomolhat! Némelyik üreg labirintusossága a tájékozódást is igencsak nehezíti. Így bármennyire csábítanak, semmiképpen ne merészkedjünk az üregekbe!

Két üreg képez kivételt, ezeket jó szívvel ajánlom, mert faluk állékony, és képet adnak a piktortéglaüregek világáról. Egy könnyű, délutáni séta útvonalára felfűzhető a két táró, bejárásukhoz elég a túraöltözék és egy jó lámpa. Induljunk a Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) épületétől, menjünk a piros kereszttel, majd sávval jelzett úton lefelé, amíg elágazáshoz nem érünk. Jobbra, az erdészet által hagyott rózsaszín jelzésen túl ösvény indul; verekedjük át magunkat a cserjésen, és már láthatjuk is a körbehálózott, „Balesetveszély” felirattal is jelzett területet. Ott van alatta első üregünk, a 2,4 méter széles, 45 méter hosszú Garázs.
Nem tudunk másik piktortéglaüregről, amely ilyen nagy átmérőjű, ilyen magas és ilyen „formatervezett” lenne. Az alagút omlásban végződik, de odáig biztonsággal besétálhatunk, és megcsodálhatjuk a sávos tárófalat.

A Garázs különleges méretű, szabályos üreg, felegyenesedve végig lehet járni.
Forrás: Berentés Ágnes

Ha kigyönyörködtük magunkat, térjünk vissza a turistaútra, és menjünk tovább a piros jelzésen előbb balra fordulva, majd a hármas elágazásnál a középső utat választva találhatunk egy táróbejáratot, ez az írás elején már említett Henci.

A Henci biztonságos, könnyen járható üreg, egy szép hosszú, teljesen egyenes folyosóval, és egy kisebb teremmel. Ebben a termében valaki örök emléket állított egy bizonyos Henriett és Kevin szerelmének, innen a hely neve.
Forrás: Marosffy Dániel

Elég tágas járatszelvény jellemzi, nehéz benne eltévedni, hátrapillantva a beszűrődő fényt is sokáig láthatjuk. A bejárati táró kerekded terembe vezet, a plafonon zsírosan fénylik a budaiföld, a falakat vas-oxid színezi vörösre. A teremből kissé meggörnyedve még egy ideig folytathatjuk utunkat a hegy belsejébe, de a járat hamar véget ér (hossza 173 méter).
A Piktortéga-üregek  weboldalon a kalandvágyó érdeklődő láthatja az üregek elhelyezkedését, és túraleírást is olvashat, amelynek segítségével biztonsággal beléphet a különleges földmélyi világba.

 

Lételemem a barlangok, vulkánok, hegyek, a nagy hátizsákos, bivakos utazások, kalandos túrák világa. Szeretem lecserélni a civilizáció szabályait a természet adta szabadságra. A fotózást a barlangok hívták elő belőlem. Látva, amit csak nagyon kevesen láthatnak, megfogalmazódott bennem a vágy: szeretném felhozni, mindenkinek megmutatni ezt a rejtett világot és sok csodáját, mindazt, ami évekkel ezelőtt engem rabul ejtett – vallja hivatásáról a geográfus-fotográfus Berentés Ágnes.
Forrás: Berentés Ágnes

 

Készült az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

 

A társaságkedvelő madarak bátrabbak az etetőn

A társaságkedvelő madarak bátrabbak az etetőn

A csoportos táplálkozás számos előnnyel jár, ám hátránya, hogy az élelmen osztozni kell.

Videón a Szegedi Vadasparkban született törpe víziló

Videón a Szegedi Vadasparkban született törpe víziló

Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban, a kicsi személyesen egyelőre nem tekinthető meg.

Voldemortról neveztek el egy hangyafajt

Voldemortról neveztek el egy hangyafajt

Ausztráliában bukkantak rá arra a különös hangyafajra, amelynek a sötétség az otthona, és kísérteties a megjelenése.

Mégsem olyan békések a bonobók?

Mégsem olyan békések a bonobók?

Kiderült, hogy a csimpánzoknál sokkal békésebbnek tartott bonobók is lehetnek agresszívek egymással.

Illegális fakivágások veszélyeztetik a hazai fajokat

Illegális fakivágások veszélyeztetik a hazai fajokat

A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokorkivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket