Eszter, Eliza, Vanessza2024. május 24., péntek
Természet

4 méteres folyami tüskésrája a Mekongban

2022.06.05.NG
National Geographic Magyarország

A folyó egy kimélyülésében bukkantak rá a hatalmas termetű halra, úgy tűnik, a Mekong menedékül szolgálhat bolygónk egyik legnagyobb édesvízi hala számára.

Stung Treng, Kambodzsa

Ahogy a Mekong a szomszédos Laosz felől Kambodzsába ér, s bágyadtan hömpölyög homokos partjai, erdős szigetei közt, nehéz elképzelni, micsoda kirobbanó élet nyüzsög a vízfelszín alatt.
A folyónak ebben a kb. 170 kilométeres szakaszában évente mintegy 200 milliárd hal ívik, s ennek köszönhetően a Mekong a halban leggazdagabb folyók egyike a világon. A mintegy 80 méteres kimélyülések menedékként szolgálhatnak a világ egyik legnagyobb, és leginkább veszélyeztetett édesvízi hala számára – számolt be a nationalgeographic.com.

Ez a gazdagság az emberi szem elől rejtve marad a legtöbb esetben, ám nemrég – szó szerint – felszínre bukkant, amikor a halászok kiemelték a hatalmas, 4 méteres és közel 200 kilós tüskésráját a Mekong iszapos mélységeiből. Az óriáshal lenyelt egy olyan halat, amely már ráharapott egy csalival felszerelt horogra. Mivel a halászok nem akarták elpusztítani a nőstény ráját, segítséget hívtak, akik megszabadították a horogtól, majd a méréseket követően szabadon engedték.

Zeb Hogan számára, aki régóta tanulmányozza a Mekong óriáshalait, mint a súlyosan veszélyeztetett mekongi óriásharcsát vagy a sziámi óriáspontyot, azt mondta, a hatalmas rája kifogása is azt jelzi, milyen elképesztően fontos ökológiai és biológiai szerepe van a Mekong e szakaszán a mederkimélyüléseknek. A folyószakaszon élnek az kúposfejű delfinek és a Cantor óriás lágyhéjú teknős is. „Ez a legutolsó hely a világon, ahol mindezeket az állatokat még együtt megtalálhatjuk” – mondta el Hogan, aki a Nevadai Egyetem halbiológusa, és a Mekong Csodái kutatási program vezetője, és emellett a National Geographic ösztöndíjasa is. Egy héttel az óriás rája kifogása előtt járt két kutatótársával e régióban felmérni a Mekong kimélyüléseit, automata merülőhajók segítségével, amelyek kamerákkal, világítással és csalikkal felszerelten ereszkedtek a folyó mélyére. Emellett környezeti DNS mintákat is vettek a kutatók, hogy olyan fajok nyomaira is rábukkanjanak, amelyekről eddig nem volt tudomása senkinek.

A mélységek vizsgálata

A Tibetből eredő és a Dél-Kínai-tengerbe torkolló Mekongról régóta ismer, hogy globális jelentőségű biodiverzitási forrópont, közel ezer halfajával. E folyó biztosítja a világ legnagyobb nem tengeri halászati gazdaságát, s ezen keresztül sok tízmillió ember megélhetését.
E gazdagság titka a rendszeres áradás, amelynek során kb. 12 méterrel megemelkedik a vízszint, ezzel segíti a halak szaporodását, terjedését és táplálkozását. Számos itteni halfaj vándorló életmódú és nagy távolságokat tesz meg az ívás helyszínére, vagy éppenséggel a felső-kambodzsai kimélyülésekhez. A szerteágazó csatornákkal és szigetek sokaságával teli területről régóta sejtették, hogy fontos szerepe van abban, hogy a halak a száraz évszakot átvészeljék, ám a nehéz megközelíthetőség eddig nem tette lehetővé a részletesebb vizsgálatokat.
A megfigyelés azonban még akkor se könnyű, ha már itt vannak a szakemberek és az eszközök: alig lehet látni a víz mélyének áramlatai által felkavart iszap miatt. A csónakban ülő és a merülő eszközt irányító kutatók a kamerák segítségével talán 30 centire láttak a folyó fenekén, ahhoz hasonlítva a helyzetet, mintha tejeskávéba merültek volna alá.
Azonban még így is sikerült a 76 méteres mélységben számos halfajt, s egy vándorló harcsafélét is megfigyelniük, a khmer nyelven trey chhwiet nevű hal egykor a halászat alapja volt e régióban, ám egy 2020-as gátépítéssel elvágták a vándorútját, s azóta nincs már jelen e szakaszon.

A mélység óriásai

A Mekong Csodái szakemberei éveken át felméréseket végeztek a halászközösségekben és a halpiacokon a kimélyülésekkel teli régió halfaj-gazdagságának megismerése céljából. A kambodzsai halászati hatóságokkal együtt kiépítettek egy olyan, halászokból álló hálózatot is, amelynek tagjai jelenti az óriás vagy a veszélyeztetett halakat.
Ezért, amikor a Sung Treg közeli kis sziget halászai május 4-én megakasztották az óriás tüskésráját, értesítették a kutatókat, akik hat órás, viszontagságos út után érkeztek meg a Phnompenből, fővárosból a helyszínre.
Habár az óriás folyami tüskésrája a Természetvédelmi Világszövetség vörös könyvének besorolása szerint veszélyeztetett, Kambodzsa területén nem tilos a halászata, ám nem tartják jó húsúnak. Azonban egyre több halász felismeri az értékeit, és védelmezésre méltónak tartja.

A hal körül kisebb tömeg gyűlt össze, míg egy ponyvára téve gyorsan megmérték (180 kilót nyomott és 3,93 méteres volt). A kutatók kifaggatták a helyi halászokat, akik azt állították, láttak már ennél kétszer nagyobb tüskésráját is – persze nehéz az ilyen elbeszéléseket igazolni, ám más adatokból is úgy tűnik, hogy e faj a világ legnagyobb édesvízi hala lehet. Szintén a Mekong óriásai közé tartozik a mekongi óriásharcsa és a sziámi óriásponty, ami 300 kilósra és több mint 3 méter hosszúra nőhet. A tüskésrája igen méretes, akár 40 centit is elérő, fogazott méregtüskével rendelkezik, azonban nem ritka, hogy valamiért elveszítik a tüskéjüket. E példányé is hiányzott.
A falubeliek többsége most látott először ekkora halat, s amikor ahhoz készültek, hogy visszaengedjék a vízbe, a helyi közösség vezetője odaguggolt egy, az állatot csodáló kisfiú mellé: „Látod, ez egy óriási tüskésrája. Ha nagy leszel, majd az lesz a feladatod, hogy vigyázz rá!”
Chea Seila, a Mekong Csodái programigazgatója szerint a felvilágosítások hatására a helyi halászok óriáshalak védelmével kapcsolatos hozzáállása megváltozott. Míg korábban attól féltek a halászok, hogy börtönbe kerülnek, ha jelentik a halfogásaik közt az óriás példányokat, ma már örömmel tesznek eleget a kérésnek, mert tudják, hogy ezzel a halak védelmét szolgálják. „Úgy érzem, nem ez az utolsó alkalom, hogy jelen lehetünk egy ilyen veszélyeztetett óriás visszaengedésénél” – tette hozzá Seila.

Számtalan veszély

A Mekong e szakaszát az utóbbi években több irányból is szorítják a fenyegetések, ezért is volt szükség rá, hogy mielőbb elvégezzék a kutatásokat. Miközben a víz mélyén készültek a halakat felmérő videók, a műanyagszennyezésnek is rengeteg példáját látták a kutatók, még a védett régiókban is. Emellett úgynevezett szellemhálókat is láttak, vagyis olyan halászhálókat, amelyeket elhagytak a gazdáik, ám a halak még mindig beléjük tudnak akadni.

A folyóra nézve különösen nagy veszélyt hordoz a klímaváltozás. Az elmúlt években az El Niño hatására itt érvényesülő szárazságot a klímaváltozás felerősíti, így a Mekong vízszintje történelmi mélypontjához jár közel, s ezt tovább rontják a folyó felső folyásán épült gátak.
Továbbra is jelentős nyomást jelent az intenzív halászat, egymás szájába lógnak a kis halásztáborok a parton, s emellett az illegális módszerek használata is elterjedt.
A kambodzsai kormány nemrégiben egy hatalmas, 1400 megawattos vízerőmű létesítéséhez is elvi hozzájárulását adta, a létesítmény Strung Tengtől északra épülhet majd meg, azon a helyszínen, ahol a folyó kimélyülései találhatóak, s amely területet nemzetközi jelentőségű vizes élőhelynek tartanak. A korábbi ígéretek szerint 2030-ig a kormány a Mekong fő ágán egy erőművet sem engedélyezett volna. A kutatók a felméréseik során már látták a folyóparton, a tervezett építési helyszínen tárolt műszaki berendezéseket, amelyek arra utaltak, hogy az első geológiai felméréseket már megkezdték. Hogan, aki már látta a szomszédos Laosz területén a Don Sahong-gát hatásait a helyi halászközösségekre, elmondta, hogy tönkre fogja tenni a Mekong ökoszisztémáját a kambodzsai gát. „Egyet jelent majd a halászat végével, a megélhetés és a biodiverzitás elvesztésével. Örökre meg fogja változtatni ezt a vidéket.”

Hozzászólások

Margaréta, kamilla, pipitér – melyik melyik?

Margaréta, kamilla, pipitér – melyik melyik?

A felületes szemlélő számára számos virágunk egyformának tűnik, épp ezért rendre össze is keverik őket.

Mennyire veszélyes az inváziós tigrisszúnyog?

Mennyire veszélyes az inváziós tigrisszúnyog?

Garamszegi László Zsolt biológus válaszolt néhány, az ázsiai tigrisszúnyoggal kapcsolatos fontos kérdésre.

Ultrahanggal védekezik egy bogár

Ultrahanggal védekezik egy bogár

A denevérek ultrahang segítségével derítik fel zsákmányuk hollétét, számtalan zsákmányállatuk megtanulta érzékelni e hangokat – egy cicindéla azonban még egy lépéssel továbbment.

Fiókáit neveli az erdő fantomja

Fiókáit neveli az erdő fantomja

Ifj. Vasuta Gábor egy héjafészket figyelt meg, a tojó épp fiókáit etette.

Ez a madártoll az aranynál is többet ér

Ez a madártoll az aranynál is többet ér

Elképesztő összegért kelt el egy huja tolla Új-Zélandon.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket