Konstantin, András2024. május 21., kedd
Természet

Ázsia hőse, az elefántsuttogó – 2. rész

2022.07.09.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

A pandémia alatt éhező thaiföldi elefántokat és gazdáikat új helyzet elé állította a világjárvány. Mindenki meglepetésére azonban átalakulóban van az ázsiai, sokat vitatott elefántipar.

Lek elefántjainak élete a pandémia idején sem változott.
Forrás: Balogh Boglárka

 

A tűző napon sétálunk Lekkel, az észak-thaiföldi Elephant Nature Park alapítójával, amikor két kölyök meg egy nőstény közeledik felénk. Minden elefánt szabadon jár fel-alá a 121 hektáros területen, oda mennek, azt csinálnak, amit szeretnének. Akad közöttük olyan, akinek a lábát taposóakna roncsolta szét, nem egy vakon érkezett (koldulásra használták), de a mahoutok olyan csípőficamos nőstényt is ellátnak, akit az évtizedekig tartó lovagoltatás és a nem megfelelő egészségügyi körülmények fizikailag és lelkileg teljesen tönkretettek.

Az állatokat sokszor a házak mögötti épületekben tartják.
Forrás: Balogh Boglárka

„Kevés lovagolni vágyó turista tudja, hogy az elefántok betörése már nagyon korán elkezdődik azzal, hogy az orvvadászok kilövik az anyát a borjúért – mondja Lek, míg a homokban bukfencező rakoncátlan kicsiket nézi szeretettel. „Az elfogott, kétségbeesett kölyköt, aki normális esetben a természetben két éves koráig szorosan az anyja mellett cseperedne, láncra kötik, gyakorlatilag mozgásképtelenné teszik, és érzékeny fülét, valamint a lábait szögekkel ütik, illetve ún. angusszal, kampóval szúrják, hogy teljesítse a mahout  parancsát. Az állandó fájdalomban tartás nem csak fizikai de lelki traumákat is okoz, ezért van az, hogy később az állatok agresszívvá, kezelhetetlenné válnak, de akadnak olyan példányok is, akik egyszerűen apátiába süllyednek, depresszióssá lesznek, megtagadják az ételt.”

Éhező elefánt menedéket kapott a parkban.
Forrás: Elephant Nature Park

Bár Lek parkja valóban egy rezervátum, ahol a sokat szenvedett állatok akár 90 éves korukig itt élhetnek, a World Animal Protection tavalyi jelentése szerint az elefántturizmusban dolgozó 2923 megvizsgált egyed közül négyből három él elfogadhatatlan körülmények között.
Amikor nem lovagolnak rajtuk, három méternél is rövidebb láncra vannak kiverve naphosszat. Nem megfelelő az étrendjük, és korlátozott állatorvosi ellátásban részesülnek.

Bár Lek évek óta szorgalmazza az elefántok kínzásának beszüntetését, mert a turizmusban dolgozó állatok idomítása jellemzően félelem alapú képzésre támaszkodik, a koldulás szerinte még ennél is károsabb az elefántok jóléte szempontjából. Bár hatalmas méretük ellenére az állatok háta genetikailag nem alkalmas arra, hogy évtizedeken át hordják a turistákat és az ülést, de a menetelés közben legalább megmozgatják a végtagjaikat, lábukról lekerül a béklyó. Ám ahhoz, hogy egy templomnál álljanak, nagyon szorosan kell őket a betonra láncolni, ráadásul a hangos utak, a zene, és az autók kavalkádja állandó stresszhelyzetnek teszi ki az óriásokat.

„Bármilyen hihetetlenül hangzik, a Covid és a turisták hiánya valamit elindított a parkokban” – magyarázza Lek. „Az elmúlt években ugyan már érezhető volt a változás szele az elefántiparban, ugyanis egyre több európai turista a lovaglás helyett azt a fajta interakciót részesíti előnyben, ahol az elefántokkal természetes környezetben találkozhat. Ezt gyorsította fel a Covid. Amit oly sokáig nem értettek meg a minket kritizálók, azt a világjárvány megtanította.

Turisták hiányában csupán a szponzorok maradnak, támogatást viszont csak azok a parkok és állatvédők kapnak, akik valóban az elefántok jólétéért küzdenek, nem pedig üzleti célt látnak ebben a rendkívül érzékeny és intelligens fajban. A Sriracha Tiger Zoo Chon Buriban például a Facebook oldalán hirdette meg, hogy megválik az elefántjaitól, mert nem tudják eltartani őket. De az egész országban hasonló a történet.”

Ahogy Lek magyarázza, a mintegy 3800 fogságban élő elefánt egy részét a szafari parkok egyéni tulajdonosoktól bérlik, ám most, mivel nem tudják megfizetni az állatok tartásának napi 16 dolláros költségét, el kellett küldeniük az elefántokat és a mahoutjaikat Surinba, abba a régióba, ahol a kelet-thaiföldi elefántokat évszázadok óta tenyésztik, vásárolják, és idomítják.

Kókuszültetvényen dolgozó elefánt.
Forrás: Balogh Boglárka

Ugyanakkor a természetes környezet megváltozása egyre nagyobb kihívás elé állítja az állataikat hazaterelő mahoutokat is, mivel a húsz évvel ezelőtti erdőket, ahol az elefántok éltek, rég kiirtották, ma mezőgazdasági termelést folytatnak a területen. A növényvédő szerek miatt pedig már vizet sem ihatnak szabadon.

„Az elefántok helyzete kritikus, ezért az alapítványunk a Trunk’s Up-pal karöltve megalapította az élelmiszerbankot, amelyhez most Jane Goodall is csatlakozott. Az adományozók akár egy napi, akár egy havi élelmet vehetnek az elefántoknak. Eddig 1800 egyed etetését segítettük az ország egész területén.
A pandémia alatt hívtak nem egy olyan elefánthoz, ami több mint egy évet állt kikötve, csont és bőr volt, mert a gazdája a családjáról is alig tudott gondoskodni, nemhogy egy elefántról, ami testtömegének a 10 százalékát eszi meg naponta, kb. 250 kilogrammot. A Covid óta 24 új elefántot vettünk meg küszködő csoportoktól vagy egyéni tulajdonosoktól, és többnek folyamatosan adunk átmeneti otthont. Szinte minden nap hívnak olyanok, akik eddig szóba sem álltak velem, hogy segítsek” – vázolja a helyzetet Lek.

Mentett elefántot szállítanak a parkba.
Forrás: Elephant Nature Park

 

Mikor megkérdezem tőle, mennyibe kerül egy elefánt, megvonja a vállat. Attól függ. Covid előtt 14 millió forintnál kezdődtek az árak, de most már akár 4 millióért is meg lehet venni őket. Vagy ingyen odaadják.

„Volt olyan, aki egyszerűen csak a kapunkban hagyta az elefántját, mert nem volt más választása, ma éjjel négy példányért megyünk. A legtöbb parknak egyszerűen semmilyen terve nincs arra, mi történik velük, ha esetleg nem lesznek többé turisták. Évtizedekig engem tartottak a fő ellenségüknek, aki az állatok szenvedéseinek hangot ad, szerintük tönkretéve így a jól jövedelmező üzletüket.
De egy fenntartható bolygóért, az állatok jólétért csupán ez lehet az egyetlen, hosszú távon is működő megoldás. 2,5 évig semmilyen bevételünk nem volt, a kormány nagyon szigorú intézkedéseket hozott a járvány alatt, a thaiok sem utazhattak sehová, így nem voltak hazai látogatóink sem. De nem panaszkodom, mi arra használtuk az időt, hogy lenyírjuk a füvet, rendbe tegyük a kutyák ketrecét, vízesést építsünk a fellelhető alapanyagokból a macskáknak, videókat néztünk, onnan tanultunk.”

Kölykök a Nature Parkban.
Forrás: Balogh Boglárka

Lekék munkáját az egyik thai cég napelemekkel segítette, de a gazdákkal is egyezséget kötöttek, akik ingyen beengedték a park teherautóit a földjükre, hiszen nem volt, aki leszedje a gyümölcsöt. Ráadásul a járványnak köszönhetően, mikor Lek kitalálta, hogy az egyre csak érkező elefántok eltartása érdekében egyszerűen megkérdezi, hogy ki adná bérbe 1-2 évre olcsón a földjét, amin élelmet termelhetnek, nem egy gazda jelentkezett, hogy használják az övét, mert ha szabadon marad a telek, akkor adót kell fizetnie.

Szülinapi torta az egyik elefántnak. Az állatok támogatásnak ez is egy lehetősége.
Forrás: Balogh Boglárka

Lek azonban nem állt meg itt. A tehetős szponzoraihoz fordult, akik kezdetben ugyan nemet mondtak az asszony azon kérésére, hogy az ő pénzükből élelmet vegyen, és kisegítse a vele hadban álló parkokat, de Lek azzal érvelt, hogy most nincs itt az ideje a megleckéztetésnek, mert az állatok mindenütt éheznek, így a donorok kötélnek álltak.

„Mikor elvittük a parkokba az élelmet, sokan megértették, hogy a kormány segélyei helyett egyedül én jelentem meg, a korábbi ellentétekre való tekintet nélkül. Elkezdődött egy folyamat, amire soha nem számítottam volna, egyre több tábor határozta el, hogy ők maguk is az én utamra lépnek. A Covid alatt ötszáz, korábban cirkuszban vagy szafari parkokban dolgozó elefánt életét változtattuk meg, ma már ezeken az egyedeken sem lehet lovagolni, és nem kényszerítik produkcióra őket.”

Lek talán legnagyobb sikere, hogy a szomszédos tábor, a Maesa Elepahant Camp tulajdonosát, Anchalee Kalmapijit 2019 végén meg tudta győzni arról, hogy az apja halála után rámaradt hetvenhárom elefántot ne engedje többet produkciókat bemutatni, vagy meglovagolni.

Anchalee a világjárvány miatti leállást jelnek tekintette – ez adott neki lendületet ahhoz, hogy megkezdje a váltást az általa elképzelt etikus park park felé. 2020. március 20-án, azon a napon, amikor a kormány elrendelte a nem létfontosságú vállalkozások bezárását, felszólította munkatársait, hogy dobják el az összes lovaglóülést, amelyet az elefántok hátára kötöttek. Aztán turisták hiányában a következő hónapokat azzal töltötte, hogy az elefántokat a 90 hektáros Maesa birtokon belüli szabad területre költöztette.

Ahogy a park weboldala mondja, az állatoknak új medencéket és homokdombokat alakítottak ki. Anchalee azt vallja, hogy apjával ellentétben soha többé nem kínál fuvarokat vagy bemutatókat a turistáknak. Hogy valóban így lesz-e, az majd idővel kiderül.

Kapcsolódó cikk:
Ázsia hőse, az eleántsuttogó – 1. rész

Hozzászólások

Ezek a legapróbb magterjesztő állatok

Ezek a legapróbb magterjesztő állatok

A növényvilág jelentős része igényli azt, hogy valamilyen állat az emésztőrendszerében hurcolja el az elfogyasztott magvait nagyobb távolságba.

Három hetet töltött egy fán, hogy megörökítse a denevérek lélegzetelállító vonulását

Három hetet töltött egy fán, hogy megörökítse a denevérek lélegzetelállító vonulását

A pálmarepülőkutyákhoz köthető az emlősvilág legnagyobb éves vándorlása.

Az erszényesnyúl reménykedhet a visszatérésben

Az erszényesnyúl reménykedhet a visszatérésben

Úgy tűnik, a majdnem kihalt állatfaj lassanként visszatérhet mérséklet égövi élőhelyére.

Az utolsó vonuló madarak is megérkeznek hazánkba

Az utolsó vonuló madarak is megérkeznek hazánkba

Ifj. Vasuta Gábor egy későn érkező madárfaj, a kerti geze megfigyeléséről ír.

Sétahajó okozta a tengeri óriás pusztulását

Sétahajó okozta a tengeri óriás pusztulását

Elpusztult tőkebálna borult egy amerikai hajó orrára, a szakértők szerint az ütközés okozta vesztét.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket