Ferenc, Olívia2023. december 03., vasárnap
Természet

Maya Bay, avagy a környezetvédők és a Covid19 sikertörténete

2022.07.16.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Épp csak, hogy elindulunk hosszú farkú hajónkkal Maya Bay felé, amikor tengeri sügér kezd ugrálni a víz felszínén. Hihetetlenül kristálytiszta az Andamán-tenger, kihajolva a csónakból tökéletesen látom, ahogy egy piros vízi csillag komótosan sziklát mászik 2 méter mélyen.

Maya Bayre az intézkedéseknek megfelelően tilos behajózni.
Forrás: Balogh Boglárka

 

 

Három-négy hajó szeli csak a habokat, Thaiföld lassú nyitása után még nem özönlenek az emberek a Phukettől délkeletre fekvő Hat Nopparat Thara-Ko Phiphi Nemzeti Parkba, így leghíresebb szigetének, a Phi Phi Donnak a lakói, akik a turizmusból élnek, most minden ideérkezőért hálásak.
A Phi Phi szigetek a nagy Phuket sziget és az ország kontinentális részének nyugati partja között, a Malaka-szorosban helyezkedik el. Különleges, tengerből kiemelkedő mészkőszikláihoz és Thaiföld legmélyebb lagúnájához, a Pi Leh-hez megannyi legenda kapcsolódik.

Thaiföld egyik legmélyebb lagúnája.
Forrás: Balogh Boglárka

Mielőtt Maya Baybe hajóznánk, kapitányom a lagúnához irányítja a hajót. Hosszúkás csatornán át siklunk be, amelyet közel száz méter magas sziklák vesznek körül.
A thaiok a megfiatalodás lagúnájának is nevezik Pi Leh-t, amely a földkéreg 40 millió évvel ezelőtti felszakadása után alakult ki, szerintük ugyanis olyan hasznos mikroelemekkel és ásványi anyagokkal telítődik itt a víz, mely jót tesz a szervezetünknek. Mikor beérünk a lagúnába, leállítjuk a motort, egy darabig hallgatjuk a természet ringását, bámuljuk a lehetetlenül türkiz színeket, a fejünk felett köröző sasokat, majd beúszok a hasadék mentén egy apró öbölbe. Egy lélek sincsen rajtam kívül, Covid előtt ez soha nem fordult volna elő.

Pi-Leh lagúnája
Forrás: Balogh Boglárka

A világ talán egyik legismertebb öblét, a Maya Bayt, Leonardo Di Caprio itt játszódó filmje, A part tette fel az utazók térképére. Vakítóan fehér homok, szikrázóan kék vizű tenger, buja, érintetlen természet. Alex Garland azonos című regényéből készült filmben a fiatal Richard a hátizsákos tömegturizmus elől ide érkezik kalandot és boldogságot egyszerre keresve.
A film kasszasikere után egyszerűen senki nem volt arra felkészülve, ami végül bekövetkezett. A mintegy 300 méter széles öböl az év minden szakában megtelt motorcsónakokkal, a homokot nem lehetett látni a parton, naponta akár hatezer ember is megfordult a paradicsomi Maya Bayen. A korábban csak halászok által látogatott szakasz most Krabi, Phuket és Phi Phi Donról indulva olyan célponttá vált, ahol minden, ún. egynapos turista fürdeni akart.

Csupán 2018-ban kaptak észbe a helyi szervek, amikorra a felelőtlen tömegturizmus szinte teljesen tönkretette az öblöt és természetes élővilágát. Növekvő szeméthalmok és az eltűnő vadvilág mellett, a horgonyok, a naptejek, és persze a rengeteg fürdőző hatására a korallok 90 százaléka elpusztult, mire a hatóságok végre a cselekedtek.
Bár a helyi utazásszervezők, akik évente 4,5 milliárd forintnak megfelelő baht kerestek, mindent megtettek, hogy ne zárják le a strandot, ám ezúttal a környezetvédők győztek. Kezdetben négy hónapig, aztán egy évig senki nem tehette a lábát a területre, ezután pedig jött a Covid, kitolva ezt egészen 2022 májusáig.

Turisták nélküli part, ahogy eddig csak nagyon kevesen látták.
Forrás: Balogh Boglárka

A lezárás után már fél évvel fellélegzett a térség, turisták hiányában a szirti cápák visszatértek, a természetvédőknek pedig volt lehetősége, hogy közel 30 000 korallt újra ültessenek. Mindenki nagy meglepetésére az igen ritka Puu Kai rák is meglátogatta az öblöt, holott a fajt tíz éve nem észlelték a térségben.

Mivel ma már az intézkedéseknek köszönhetően egyetlen hajó sem mehet Maya Bay közelébe, az úszó dokkos kikötőt a sziget ellenkező oldalán, a Loh Sama-öbölben alakították ki. Hosszú farkú hajónk finoman nekiütközik a kikötőnek, a parkőrök elkapják, a dokkhoz húzzák, és segítenek kiszállni a csónakból. A korlátozások szerint csupán nyolc hajó tartózkodhat egyszerre a Loh Sama-öbölben, melynek utasai mindössze egy órát tölthetnek a parton.
Felsétálok a lépcsőn, kifizetem a belépőjegyet, hatalmas gyökerű fák kapaszkodnak a földbe mellettem. Rálépek a frissen épített deszkasétányra, ez is az újabb intézkedések egyike, hogy a teljesen letaposott természet regenerálódhasson végre. Buja dzsungelen kell átsétálnom, csakúgy, mint annak a közel háromszáz embernek, akiket limitált számban – a napi 6000 helyett – egy időben beengednek Maya Bayre. Tíz óra van, a nap épp átbukott a sziget hatalmas karsztkúpjai felett, tökéletesen beragyogva a dúsan benőtt sziklákat, türkizre festve a tengert.

Loh Sama-öböl kikötője
Forrás: Balogh Boglárka

Végül a pálmákkal szegélyezett sétányról Maya Bayre érek. Rajtam kívül 4-5 turista lézeng valahol a távolban, se drónok, se szemét, se úszók, jó húsz éve nem látta így senki ezt a paradicsomi vidéket. A lisztfehér homokon apró rákok lábnyomai, a víz valószerűtlenül kék, csend és béke van, az ember már-már azt hiszi, csak ő van és a természet. Ám hirtelen éles füttyszó hasít a némaságba. Egy indiai nő derékig ruhástól benne áll a vízben, férje épp fotózná a családi albumba, mire Maya Bay őre felpattan, és fülsértően sípol majd kiált egyet: Tilos a fürdés!

A különleges mészkőkúpok.
Forrás: Balogh Boglárka

Végigsétálok a világhíres parton, leülök messze a többiektől. Velem szemben a horizonton apró hajók bontakoznak ki, kifeszített bóják mutatják, meddig merészkedhetnek, csupán jó két-háromszáz méterről csodálhatják a fedélzetükön ülők Maya Bayt.
Mint megannyi más ország, Thaiföld is egészen 2018-ig a turizmusra és ezzel együtt a minél nagyobb bevételre összpontosított, elfelejtetve, hogy mi is az igazán fontos.
Szerencsére a hatóságok még időben felismerték, hogy vissza kell térniük az alapokhoz, és a természetes élőhelyek védelmét kell előtérbe helyezniük a pénzszerzéssel szemben.
Maya Bay esete gyönyörű példa arra, hogy felelős turizmussal és összefogással a természet igenis képes újraéledni, regenerálódni.

Méreg várhatja egy kancsóka látogatóit

Méreg várhatja egy kancsóka látogatóit

Egy új kutatás szerint az egyik kancsóka olyan nektárt állít elő a rovarok csalogatására, amelyben igen hatékony idegméreg van.

Minden kontinensen értik a madarak egymás riasztását

Minden kontinensen értik a madarak egymás riasztását

Egyes madárfajok amolyan őrszemként figyelik a környezetet és elsőként adnak ki riasztást, ha ragadozó közelít.

Erdőtüzek és farkasok Kaliforniában

Erdőtüzek és farkasok Kaliforniában

A kaliforniai erdőtüzek kapcsán szinte kizárólag a negatív hatásokról hallunk, azonban úgy tűnik, van, amiben pozitív.

Nagyobb agyuk van a városlakó méheknek

Nagyobb agyuk van a városlakó méheknek

Az agyméret nemcsak az emlősök körében jelzésértékű, hanem a rovaroknál is: nagyobb aggyal könnyebb a környezethez alkalmazkodni.

Fontos lépés a Nagy Korallzátony megmentésében

Fontos lépés a Nagy Korallzátony megmentésében

Százezer bébikorall kihelyezésével igyekeznek segíteni a Nagy Korallzátony állapotának javulását ausztrál kutatók.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket