Fülöp, Evelin2024. május 26., vasárnap
Természet

Misztikus sziklák nyomában Eger környékén

2022.07.19.NG
National Geographic Magyarország

Kiváló úti cél lehet a hős Dobó Istvánról és a várról elhíresült Eger, ami nem csak a hűsítő borospincékkel várja a turistákat, de számos, bakancsosok számára is érdekes helyszínt rejt.

Mész-hegyi kaptárkövek
Forrás: Bori Bianka

 

 

Így például a Hungarikumok gyűjteményébe felkerült kaptárkövekből, vagy stílusosan – Eger környéki megnevezéssel élve – vakablakos kövekből is itt, a Bükkalján találjuk a legtöbbet, szám szerint 41 lelőhelyet és 82 kaptárkövet.

Kaptárkövek a Bükkalján
Forrás: Bori Bianka

A sziklaalakzatokba vájt 479 fülke eredete meglehetősen rejtélyes, földrajzos szemmel a Bükk sziklakúpjai a riolitos vulkáni tufában a jégkori felszínfejlődés (a víz, szél és jég együttes munkája) alakította ki. Azt azonban, hogy a kő obeliszkeken kik és milyen célból vájták a fülkéket napjainkig titok övezi. Persze a számos kutatómunka eredményeképpen több fajta elmélet is létezik. A legelterjedtebb nézet szerint középkori erdei méhészek használták őket, azonban elgondolkodtató az a tény, hogy akkor miért volt szükséges a fülkéket ennyire égtájanként változó helyen kialakítani, illetve akad köztük számos olyan keskeny üreg is, amelyet aligha tudtak volna kaptárként használni. Ezért a gazdasági (méhészeti) elmélet mellett időről időre szóba kerül egy kultikus rendeltetés is, mely szerint szertartásokra és bálványok elhelyezésére használták az aprócska üregeket. Lehet, hogy a kaptárkövek rejtélyét sohasem tudjuk meg, azonban mint kulturális és természeti kincsünket, érdemes felkeresni.

Kőhodály a Király-réten
Forrás: Bori Bianka

 

Erre biztosít kiváló alkalmat többek között a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület által életre hívott Kaptárkő teljesítménytúra is, amit immáron 14. alakommal rendeztek meg, 2022. június 18-án. Az egyesület vezetője, Havasi Norbert régi jó barátunk, így többszöri invitálásának eleget téve neveztünk be mi is a választható három táv közül (15 km, 30 km, 50 km) a középsőre, mely talán az egyik legtöbb látnivalót tartogatja és némi kitartással még hőségben is teljesíthető.

Felkerülnek az újabb kódok az itinerbe.

A Kaptárkő teljesítménytúra célja a sporton kívül a Bükkalja egyedi természeti- és kulturális értékeinek a felfedezése és bemutatása, így a kőkultúra számos látnivalója képezi az érintendő ellenőrzőpontokat. Az Eger melletti, hangulatos Mátyus Udvarházból útnak indulva, három kilométer megtétele után már el is értük a Nyerges-tető és Mész-hegy kaptárkő csoportját, ahol a különleges sziklák megörökítése mellett a környékre nyíló szépséges panoráma sem maradt el. A meglehetősen zegzugos tanösvényt szinte visszahódította a természet, az egy nyomvonalas turistajelzésen látszott, hogy a szervezők gondos keze nyomán vált újra járhatóvá.

Király-rét: lehetőség egy kis felfrissülésre.

 

Az információs táblán található kódok feljegyzését követően sem maradtunk sokáig látnivaló nélkül, hiszen a Király-réti „terülj-terülj asztalkás” frissítőpontnál, és hangulatos mini tónál megpihenve egy kis kitérőt tettünk a kőhodályhoz. A riolit tufába vájt barlangszerű hodályokból szintén több akad ezen a vidéken, gyakorlatilag komplex gazdasági épületek ezek, ahol a falu nyáját tartották hajdanán a juhászok, de sokat közülük a mai napig rendeltetésszerűen használnak az állattartók.

Még Noszvaj előtt, a nyári forróságban is kellemes sűrű bükkösben bújt meg a következő ellenőrző pontunk: a Cakó-tető sziklavonulata, ahol 11 fülke között akadnak 82-86 cm magasságúak is.

Noszvaj
Forrás: Bori Bianka

 

Noszvaj a Bükk igazi ékköve, az ezernyolcszáz fős település a 667 méter magas Várhegy lábánál, a Kánya-patak völgyében helyezkedik el. Szépen karbantartott pincesorokkal, az egész évben látogatható De La Motte kastéllyal, Kövesdi kilátóval és a Millecentenáriumi Emlékművel, melyet 1996-ban állíttatott Sebestyén József noszvaji fafaragó mester a honfoglalás 1100 éves évfordulójára.

Az emlékmű lábánál elköltött turista ebédet követően jól esett még a Síkfőkúti Hotel előtt behúzódni a forróságban egy kis hűsítő fagylaltra – szerencsére a Kaptárkő Teljesítménytúrán sem mérik szűken a szintidőt így jutott idő egy kis pihenésre, és a kulacsok hideg vízzel való feltöltésére. Az utóbbi korántsem volt hátrány, hiszen a 7. pontot elhagyva egy jókora kaptató következett a Kövesdi-kilátóig és az egyesület Várkúti turistaház mellett található Dobó István vadászházáig.

Kövesdi kilátó
Forrás: Bori Bianka

 

A festői környezetben található Várkúti turistaház története is régmúltra tekint vissza, az első föld-, majd védkunyhó már az 1900-as évek elején állt ezen a helyen, ami aztán hét év után elpusztult. Ennek a helyére húzták fel a kőépületet, melyről 1925-ben már fényképfelvételek tanúskodtak. (Jelenleg sajnos a ház zárva van üzemeltető váltás miatt, de bízunk benne hamarosan gondos gazdára talál.)

A kunyhónál elfogyasztott zsíros kenyerek és hűsítő limonádé új lendületet adtak nekünk, így viszonylag könnyen vettük a szintén érdekes történettel rendelkező Nagy-Eged púpjára való felkapaszkodást.

Nagy-Eged hegy
Forrás: Bori Bianka

 

Az egri és környékbeli civilek áldozatos kutató munkájának köszönhetően egyre több lelet kerül elő a hegytetőn egykoron álló Szent Kereszt kápolnából, mely vélhetően a 18. század első felében épült, majd 1752-ben a főpap kérésére teljes felújításon esett át és megépült a hozzá tartozó remetelak is, hogy illő szállásául szolgáljon az évek óta ott élő remetének. Ettől kezdve a kápolna igen hamar kedvelt búcsújáró hellyé nőtte ki magát, évente kétszer vezettek ide körmenetet az egri bazilikától. Az utolsó búcsút 1768. szeptember 14-én tartották, ezt követően az épületet elbontották, berendezési tárgyainak legnagyobb részét pedig az 1776-tól épült Fájdalmas Szűz- (hatvani) temetőkápolnába szállították át.

A hegy tetején található fakeresztnél állva nehezen lehetett betelni a csodálatos körpanorámával, hiszen a környező hegyek ölelésében lábunk alatt terült el egész Eger és jól kivehető fentről is a híres vár és környéke, a minarettel egyetemben.

Eger kora esti látképe
Forrás: Bori Bianka

 

A kötelező „csúcsfotók” elkészítése után hamar rá kellett jönnünk, hogy az utolsó kilométerek sem adják magukat túl könnyen, a gördülő köves keskeny ösvény, mely egyben a Nagy-Eged hegyi természet- és tájismereti tanösvény is, bizony nem kímélte a hosszú gyaloglásban kissé megfáradt bokát és térdeket. A hegyen jellegzetes bokortársulás, a cserszömörcés sem nyújtott túl sok árnyékot. A fájából kinyert, magyar tímárok által évszázadokon keresztül használ cserzőanyag gazdag lelőhelye a napsütötte hegyoldal – és ahogyan az egyik információs tábláról meg is tudtuk – októberben, távolról nézve szinte tűzvörösre festi a leejtőt a bokrok sokasága.

A túra teljesítéséről elismerést kapnak a résztvevők.
Forrás: Bori Bianka

 

Bár a táv során megtett közel ezer méter szintkülönbség szerencsére szépen eloszlott ezen a változatos látnivalókat kínáló 30 kilométeres körön, azért alig vártuk, hogy újra lehuppanhassunk a Mátyus Udvarház egyik árnyas padjára egy-egy hűsítő ital társaságában. A Bükk ismételten megmutatta, hogy megéri a hosszabb utazást, hiszen páratlan kincseket rejt, így ünnepélyesen meg is fogadjuk, hogy jövő júniusban ismét rajtba állunk a misztikus kőfülkék vidékén.

Írta és fényképezte: Bori Bianka

Túraadatok:
Táv: 30 km
Szint: 938 m
Útvonal: Mátyus Udvarház – Nyerges-tető – Mész-hegyi kaptárkő – Király-rét – Cakó-tetői kaptárkő – Noszvaj – Várkút – Nagy-Eged hegy – Mátyus udvarház
Túra nehézsége: közepes (elsősorban a táv hossza miatt)

Hozzászólások

Halottnak tetteti magát és vérzik a kockás sikló, ha veszélyben van

Halottnak tetteti magát és vérzik a kockás sikló, ha veszélyben van

A ragadozók elleni védekezési stratégia különös eseteit figyelték meg kockás siklóknál.

Megváltoztatja a sasok viselkedését az ukrajnai háború

Megváltoztatja a sasok viselkedését az ukrajnai háború

A szakértők jeladóval ellátott fekete sasokat követtek nyomon.

Margaréta, kamilla, pipitér – melyik melyik?

Margaréta, kamilla, pipitér – melyik melyik?

A felületes szemlélő számára számos virágunk egyformának tűnik, épp ezért rendre össze is keverik őket.

Mennyire veszélyes az inváziós tigrisszúnyog?

Mennyire veszélyes az inváziós tigrisszúnyog?

Garamszegi László Zsolt biológus válaszolt néhány, az ázsiai tigrisszúnyoggal kapcsolatos fontos kérdésre.

Ultrahanggal védekezik egy bogár

Ultrahanggal védekezik egy bogár

A denevérek ultrahang segítségével derítik fel zsákmányuk hollétét, számtalan zsákmányállatuk megtanulta érzékelni e hangokat – egy cicindéla azonban még egy lépéssel továbbment.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket