Lujza, Ágnes, Henrik, Magor2024. március 02., szombat
Természet

A végzetes thaiföldi szökőár egy magyar túlélő szemével

2022.07.20.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Phi Phi Don kikötőjében ülök, a békés, ringó hullámokat nézem. Az ember egyszerűen képtelen nem arra gondolni, milyen lehetett az, amikor 2004. december 26-án visszahúzódott a tenger.

A tragédiára mára már szinte semmi sem emlékeztet.
Forrás: Balogh Boglárka

 

A modern kori történelem egyik legpusztítóbb szökőárja az indonéziai Szumátra észak-nyugati partjainak közelében történt, a Richter-skála szerinti 9,1-9,3-as erejű, víz alatti  földrengés okozta. A cunami legalább két, de egyes helyeken hat, egyre magasabbra tornyosuló hulláma lecsapódva a partra elöntötte az utcákat, a belső lakott helyeket, víz alá temetve a házakat, elsodorva az autókat, embereket. Akkor még nem jelölték a menekülés útvonalát táblákkal, senki nem tudta, mi vár rájuk aznap reggel.

Phi Phi Don szigetére ma mindenki azért jön, hogy a Leonardo Di Caprio főszereplésével bemutatott A part című film ikonikus színhelyére, a Maya Bayre hajózzon, sznorkelezzen vagy búvárkodjon, de Sziráki Józsefnek teljesen mást jelent ez a földi paradicsom.

Sziráki József
Forrás: Balogh Boglárka

Ahogy a 46 éves, Svédországban élő férfi meséli, azon a végzetes napon senki nem sejtette, hogy Phi Phi Don fő településének, Ton Sainak reggel 10 óra után mindkét öblében visszahúzódott a víz. Amikor fél órával később a szökőár beszáguldott a pálmafákkal szegélyezett partra, a félszigetet mindkét oldalról elöntötte az árhullám.

Az egyik vízfal 3 méter míg a másik 6,5 volt.

Az akkor 29 éves József és barátnője egy bungalóban, a hegy oldalában szálltak meg, december 26-án délelőtt lesétáltak az Andamán-tenger partján fekvő Cabana hotel elé, ott napoztak és fürödtek.

„A barátnőm vette észre, hogy hirtelen több száz méterre visszahúzódott a víz.
Mivel nem tudtam, mi fog történni, kezdetben nem is nagyon foglalkoztam vele. Ám a távolban megjelent egy fehéren habzó alacsony hullám, ami egyre közelebb tartott a part felé változatlan méretben. Ez már furcsának tűnt, ezért felugrottunk a mögöttünk levő, 1 méter magas betonoszlopra és onnan néztük a tengert. Se a helyi lakosok, se a turisták nem voltak felkészülve arra, ami ezután következett. Talán annak árulkodónak kellett volna lennie, hogy amint a víz visszahúzódott, megjelent három thai férfi, és kitépte a pénzkiadó automatát a falból, majd mindenki előtt elsétáltak vele.
Aki aznap korábban ébredt, mint mi, azok érezték a földrengést, de nem tudták, hogy ez okozta aztán a cunamit. Mikor a hullám 40-50 méterre volt a parttól, bár semmi fenyegető nem volt benne, nagyon rossz érzésem támadt, kézen fogtam a barátnőmet és magam után húztam a hotel irányába.
Bár nem ismertem a szállodát, szerencsére azonnal megtaláltam az üvegezett lépcsőház ajtaját, ahová beszaladtunk. Épp hogy felfutottunk a lépcsőkön, amikor az első hullám a falnak csapódott.”

Sokan a hotel tetejére menekültek a cunami elől.
Forrás: CabanaHotel

Ahogy József meséli, mire felértek a hotel teraszára, már mindenki pánikba esett. A barátnője szó szerint sokkot kapott, remegett és semmiféle szólongatásra nem reagált.
„Felnéztem, és láttam hogy a hotel tetejére a teraszról fel lehet mászni, mert volt egy nyílás a tetők találkozása között. Odahúztam egy asztalt, két széket tettem rá, de ekkor a többiek ellöktek minket, és felmásztak előttünk. Végül nehezen, de sikerült nekünk is feljutni a tetőre.
Több órát ültünk a hotel legmagasabb pontján a cserepeken.
Az emberek csak sírtak, volt, aki a súlyosan fejsérült anyukájának énekelt, mert így szerette volna könnyebbé tenni az utolsó perceit. Volt, aki kétségbeesetten arról faggatott, hogy láttam-e a babáját. Kérdeztem, hol laktak. Bár a válaszból tudtam, hogy ott nem maradt más, csak a ház alapja, mégis azt feleltem, hogy biztos minden rendben van vele. Sajnos a baba nem élte túl az áradást, mert olyan erős volt a hullám, hogy kitépte a pici testet az apa kezei közül.
Pár óra múlva, mikor lementem a recepcióra vizet keresni, mindenhol halott gyerekek és felnőttek feküdtek. Próbáltam másra koncentrálni, másképp ezt nem lehetett kibírni. Később is megannyi halott gyereket láttam a parton, nem akartam tudatosítani, hogy gyerekek. Csak évekkel később, mikor magam is apa lettem, voltam nagyon magam alatt, mert át tudtam érezni a szülők fájdalmát. A recepción négy üveg vizet vettem magamhoz, amiből kettőt megittunk, kettőt pedig eltettünk.”

Thaiföld 2004. december 30-án.
Forrás: Patrick AVENTURIER/Gamma-Rapho via Getty Images

Józsefék csak délután jöttek le a tetőről, bár a tengervíz elég gyorsan visszahúzódott, talán 10 perc után. A pontos időre, ahogy mondja, nem emlékszik. De arra igen, hogy amikor mentek fel a hegyre, hogy ott, a magasban töltsék az éjszakát, az járt a fejében, hogy Phi Phi Don csodálatos szigete úgy néz ki, mint ahová ledobtak egy bombát. Minden megsemmisült, csupán egy-két nagyobb beton építésű hotel maradt meg.
A hegyen tíz-tizenöt különböző nemzetiségű turistával virrasztották át az éjjelt étel és ital nélkül. Bár Józsefék elővették a két palackos vizet és megosztották mindenkivel, ám velük ellentétben akadt egy nő, akinél zacskóban édesség lapult, amiből senkinek nem adott. Nem ítélkezik, ahogy mondja, mindenki másképp viselkedik egy katasztrófa idején.

„Akadt valakinél egy telefon, amivel hívtuk a svéd követséget, mert Svédországból utaztunk, kettős állampolgár vagyok. Haza is telefonáltunk nagyon röviden.
Azt a választ kaptuk a követségtől, hogy reggelig maradjunk a hegyen, és 7 órakor legyünk a kikötőben, ott vár majd a segítség.
Az ígérethez képest semmit nem kaptunk.

Semmink nem maradt, se pénz, se útlevél, se repülőjegy. A hajóra várva hallotta egy svéd család, hogy svédül beszélünk. Ők vettek nekünk ruhát, ételt. Az utazást Bangkokba és a három éjszakai szállást is kifizették. Egy évvel a szökőár után visszatértünk a szigetre. Ez az utazás segített abban, hogy megértsük, mekkora szerencsénk volt, és a döntéseket, amiket abban a helyzetben hoztam, mind helyesek voltak. Ha 1-2 másodpercet várunk, vagy rossz irányba futunk akkor, talán már nem lennénk itt.
Hogy feldolgoztam-e amit láttam? Képtelenség megmondani.
Ennyi év elteltével se tudom felfogni, hogy túléltük. Vannak filmek is a Cabana hotel teraszáról, ahonnan a tetőre másztunk. Ha nézem a felvételt, olyan érzésem van, mintha nem én lettem volna ott. Annyira hihetetlen. A hotel második emeletén például nem maradtak meg a falak, egy hajó állt a szoba közepén, amit a hullám dobott be oda. A szálloda összes ablaküvege berobbant a szökőár érkezésekor, amiből én semmit sem hallottam. Érdekes módon teljesen csönd volt a fejemben menekülés közben. A túlélés ösztöne hajtott, csak arra koncentráltam, merre tovább, a hangok teljesen kimaradtak.”

A hivatalos adatok szerint a turistákkal együtt tízezer ember tartózkodhatott Phi Phi Don szigetén, s bár 2005 júliusáig mindössze 850 áldozatot találtak meg, a helyiek mintegy négyezerre becsülik a halottjaikat.

Az életben maradtakat evakuálták és menekülttáborokba helyezték, a thai kormány lezárt területnek nyilvánította Phi Phit. A katasztrófában az épületek 70 százaléka eltűnt, a romokon aztán újra épültek a szállodák, éttermek, és a 12 négyzetkilométeres szigeten ma már senki meg nem mondaná, hogy az itt élők jóformán mindegyike elvesztette egy vagy több szerettét azon a szerencsétlen, karácsonyi napon.

Pandák költöznek vissza Kínába

Pandák költöznek vissza Kínába

Tizenhét év után mondott búcsút óriáspanda párjának a madridi állatkert 2024. február 29-én, miután szaporodási szakaszuk befejeztével, legfiatalabb utódaikkal visszatérnek származási országukba, Kínába - tette közzé a hírt az MTI.

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

A különös magatartás célja az, hogy így még hatékonyabban kerülhessék el a ragadozókat.

A félelem szaga

A félelem szaga

A katicák hatékony növényvédő „szerek”, ám úgy tűnik, a bogár nélkül, a puszta szaguk is elegendő lehet.

Az Arab Emírségek sziklás hegyvonulatain

Az Arab Emírségek sziklás hegyvonulatain

Egy különleges, kihívásokkal teli hegyi túrán vehettem részt az Arab Emírségek egyik társemírségében, Rász el-Haimában (Ras Al Khaimah). A hátizsákban meleg ruhával , élelmiszerrel és vízzel vágtunk neki a pár napos túrának, hogy meghódítsuk a Hadzsar-hegység (Hajar-hegység) sziklás hegyeit.

Rákok eszik a medúzákat a sarkvidéki éjszakában

Rákok eszik a medúzákat a sarkvidéki éjszakában

Nemcsak az elpusztult medúzákból falatoznak az apró felemáslábú rákok, hanem az élőkre is vadásznak.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket