Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka2023. december 06., szerda
Természet

Újjászülető Strázsa-hegy

2022.08.09.NG
National Geographic Magyarország

Valaha katonai gyakorlótér és hadifogolytábor is működött itt, a terület egy részét pedig zöldmezős ipari beruházások nyelték el. Az Esztergom melletti Strázsa-hegy ma a gyepes élőhelyek egyik értékes képviselője, és nyitott könyvként mesél a természet éledéséről.

A Kis-Strázsa-hegy 233 méter magas csúcsán már közel száz éve is működött torony, főleg a hegy alatt húzódó repülőtér szolgálatában. Kései utódja az 1950-es években épült katonai célokra, harci tevékenységek követésére.
Forrás: GULYÁS ATTILA/ MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG

 

Aki az elmúlt évszázadban járt a Strázsa-hegyen, számíthatott sorkatonákra, légcsavaros vadászgépre, harckocsikra vagy a hegyoldali bunkerből rejtőző figyelőtisztekre. Mára azonban sokat változott a helyzet. A helyszínt Gulyás Attila fotográfus mutatja be.

Kilátás a Strázsa-hegyről
Forrás: Gulyás Attila

 

A Pilis vonulatának nyugati végében, a Kis-Strázsa-hegy tájékán vagyunk. A kopár, itt-ott sziklás domb kiterjedése a budapesti Gellért-hegyéhez hasonló, itt azonban ez a kiterjedés látványosan viszonylagos: ahelyett, hogy uralná környezetét, a Kis-Strázsa-hegy jószerével elvész a Visegrádi-hegység vonulatai előtt. Már a tövében megállva is láthatjuk, mennyire nem kímélte a történelem: oldalában felhagyott kőfejtők, kanyargós gyalogutak nyomai, a tetején pedig két torony is hirdeti, hogy a természet adta magasság nem minden: az ember mondja meg, hol van igazából a hegy teteje.

Fent: 1925-ös panorámakép. Az első világháború idején a Strázsa-hegy tövében működött az ország legnagyobb hadifogolytábora. Jóval később a szovjet hadsereg laktanyái álltak itt, ma pedig, ameddig a szem ellát: üzemek, lakónegyedek.
Forrás: ARCHÍV FOTÓ: SCHLOSSER MÁTYÁS GYŰJTEMÉNYE/ 2019-es fotó: Gulyás Attila

 

De mért éppen ide került a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság egyik központja? A kérdésemre kapott válasz volt a nap egyik legmeglepőbb újdonsága. Váradi Éva természetvédelmi őr elmondta, a hadsereg valójában nem is volt olyan mostoha gazdája a nagy kiterjedésű területnek. A hadgyakorlatok szállongó porfelhője ugyan nem tett igazán jót, de az idő nagy részében mégiscsak csend és nyugalom honolt a tájban. Az erdei szellőrózsára, a fekete meg a leánykökörcsinre voltaképpen körös-körül géppuskás őrök vigyáztak.

A Kökörcsin Ház a nemzeti park központja, mely iskolai csoportoknak, egyesületeknek, turistacsoportoknak kínál programokat. A távolban a Strázsa-hegy két tornya.
Forrás: Gulyás Attila

 

A katonaság távozása után a terület egy részét Esztergom ipari parkja kapta meg, a hajdani tiszti lakótelep házaiból a felújítás után puritán családi otthonok lettek, az egykori tiszti klub épületébe pedig beköltözött a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. Amikor ott jártam, épp egy kisebb társaság pihent az árnyas kertben. Kis időre csatlakoztam hozzájuk, mielőtt nekivágtam a Strázsa-hegynek. Kiderült, hogy autentikus járművel érkeztek: egy vénséges, de pompásan karbantartott Ikarus autóbusszal, amellyel ezen a helyen kivételesen a parkolás sem jelentett gondot, mivelhogy a modern elemekkel felújított épület körül az udvar felét mind a mai napig behemót katonai járművekre méretezett, hetvenéves beton óriástáblák fedik.

Forrás: Gulyás Attila

 

Az épület mellett húzódó tavacskának is megvan a maga históriája. A „Gyilkos-tó” a bányászat következményeként született, később harckocsizókat segített a vízi átkelés gyakorlásában, ma pedig… igen, egyszer majd idilli élőhely lesz belőle, addig azonban nagy szükség volna több esőre. A területet 2002 óta kezelő nemzeti park szakemberei már kiásták az odáig vezető esővízgyűjtő csatornákat, a védett állatokat ideiglenesen áttelepítették, majd miután elvégezték a meder rendezését, visszatelepítették őket a tóba – a többit már magának a természetnek kell megtennie.

Fokozatosan regenerálódó tanösvény.
Forrás: Gulyás Attila

 

Strázsa-hegyi túrám számos pontján láthattam, milyen nagy szükség van a természet megújulóképességére – szerencsére a legtöbb helyen már szépen gyógyulnak a tájsebek. Ahol a krosszmotorosok csapásait és a turistaút szerpentinjének levágásait fakorláttal elzárták, végre megindulhatott a talaj természetes regenerálódási folyamata. Ezzel együtt sok idő kell még ahhoz, hogy a természetes folyamatok visszaállíthassák az eredeti állapotokat.

Szépen virít a zászlós csűdfű a hegy környékén elterülő mezőn.
Forrás: Gulyás Attila

 

A Strázsa-hegy oldalában láthattam igazán, milyen nagy kincs az egészséges talaj a meredek gyepeken. Ebben a tekintetben tulajdonképpen nem áll rosszul a Nagy- és a Kis-Strázsa-hegy, ellentétben számos, minden oltalmat nélkülöző hegyi gyeppel, ahol már gyógyíthatatlannak tűnő sebeket ejtettek a technikai sportok. Így járt a Budaörsi-kopárok és a Péti-hegy környéke is. Talán még nem késő megvédeni, ami egyáltalán megmaradt a gyepükből.

Forrás: Gulyás Attila

 

A kisebbik Strázsa-hegy tetején az 1930-es évek óta áll a téglából épült megfigyelőtorony, a szomszédságában modernebb adótorony meredezik, a tövében külön épületet kaptak a berendezések. Ez utóbbit a nemzeti park szakemberei tetszetős favázzal vették körül, arra pedig futónövények kerültek volna, feledtetve az épület szögletes formáját. A természet azonban ezúttal nem volt olyan együttműködő, a messziről odahozott növények végül csak az egyik közeli fán telepedtek meg. A közeli torony és kilátó kizárólag előzetes bejelentkezéssel, vezetett túra keretében látogatható, de már a tövéből is gyakorlatilag teljes, zavartalan körpanoráma tárul ki előttünk a Gerecsétől egészen a Börzsönyig. A legizgalmasabb látványelem alighanem a másik, a délnyugati, a Nagy-Strázsa-hegy, melynek szirtekkel tagolt, vadregényes lejtői és völgyei távolabb már lassan beerdősülnek, eggyé válnak a Pilis vonulataival.

Hajdani lőállás a hegyoldalban.
Forrás: Gulyás Attila

 

Akárcsak a kisebbik szomszéd, a Nagy-Strázsa-hegy oldalában is sokfelé látni gyalogutak, tankfedezékek és kőbányák nyomait. Ez a terep azonban már fokozott védettséget kapott, a nagyközönség elől elzárt terület, nem is vezet ide jelzett út. Bőven van oka ennek: a nagyobbik Strázsa-hegy oldalában nyílik ugyanis a pompás Tündérkapu, alatta pedig a hazánkban egyedülálló, hófehér gipszkristályokkal teli Sátorkőpusztai-barlang, ahova a BEBTE Egyesület vezetett túrákat is szervez. Jelzett út ide sem hoz, ez is zárt terület – még a barlangkutatók számára is. Ezt a látszólagos ellentmondást már csak utólag, telefonon nyílt alkalmam feloldani. A területért felelős természetvédelmi őr, Vízkert András elmagyarázta: a barlangászoknak havi két alkalomra szóló átjárási engedélyük van, amely az üreghez vezető legrövidebb – a dorogi elkerülőútról induló – nyomvonalra érvényes. Ennyi taposást elvisel a gyep, kivált, hogy a természetet ismerő és féltő emberekről van szó. Sajnos a szabadon látogatható területeken mintha ők volnának kisebbségben.

A Tündérkapu (Angyalszájnak is nevezik) a Nagy-Strázsa-hegy fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható barlangjáratába vezet.
Forrás: Gulyás Attila

 

A kilátóból lefelé jövet is láthattam, valóban szükség van a fokozott védelemre és a szigorú korlátozásokra. A terület gazdái és a közmunkások jószerével megállás nélkül dolgoznak a természetes állapot fenntartásán, és mint megtudtam, az ösvény lépcsőinek és korlátainak felújításában az Új Akropolisz Filozófiai Iskola önkéntesei is részt vettek. Mennyivel jobb érzés így nyomot hagyni a hegyen, mint hanyagul eldobni a szemetet! Az ember nem is érti, miért kell ezt sokaknak újra meg újra elmagyarázni. Az azért valamennyire megnyugtatott, hogy a két Strázsa-hegy is példák sokaságával bizonyította számomra a természet csodás gyógyulóképességét.

Nem utaztam be a világot, Európának is csak a kisebbik felét jártam be, a hazai tájakat viszont annál inkább ismerem, de még így is rengeteg a felfedeznivalóm. A közlekedésépítés világa helyett idén már tizedik éve főállásban fotózom, és legyen bár a téma termék vagy épület, a végén valamelyik kedvenc ösvényemen, dombomon, mezőmön találom magam. Szeretek lassan utazni, sokat nézelődni, belefeledkezni az egyszerű részletek geometriájába és a természet idilli arányaiba – vallja a hazai táj szeretetéről a fotográfus, Gulyás Attila.
Forrás: Gulyás Attila

 

Készült az aktív Magyarországért felelős államtitkár és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

 

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Nagyon ritka, hogy emlősfajt fedezzenek fel, most Kína keleti részén sikerült rábukkanni az eddig ismeretlen sünre.

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

A mamutfenyők (Sequoia sempervirens) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt évek kaliforniai tűzvészeiben, egy új kutatás azonban reményt ad a megújulásukra.

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvinek esetében egészen furcsa alvási ritmust figyeltek meg.

Ügyesen kerülik el a hangyák a forgalmi dugót

Ügyesen kerülik el a hangyák a forgalmi dugót

Néhány száz egyedből álló hangyacsaládok viselkedését vizsgálták.

Az orchidea manók vitorlázóbajnokok

Az orchidea manók vitorlázóbajnokok

A virágra hasonlító imádkozósáska nemcsak utánzóművész, de egy új kutatás szerint vitorlázásban is rendkívüli képességekkel rendelkezik.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket