Árpád, Árpádina, Damazusz2023. december 11., hétfő
Természet

Az objektív mögött – Huszár Szilamér fotográfussal beszélgetünk

2022.08.29.NG
National Geographic Magyarország

A National Geographic weboldalán egyre többször találkozhatnak Huszár Szilamér művészien megkomponált fotóival, melyek, lenyűgöző tájakra repítenek el minket, ahol az ember és a természet elválaszthatatlanul alkot egységet.

Forrás: Huszár Szilamér

 

De hogyan is kezdődött el a fotózás iránti szeretete, milyen emlékezetes pillanatai adódtak az évek alatt és mik szerepelnek a tervei között? Ezekről beszélgettünk.

Mikor döntöttél úgy, hogy fényképezőgépet ragadsz?
Tizennégy éves korom óta foglalkozom fotózással, de tudatosan csak 2018-tól készítek fotográfiákat. Akkor csatlakoztam a Sepsiszentgyörgyi Mohos Fotóklubhoz, ahol a csoporttársakkal egymás képeit kiértékelve tudunk együtt fejlődni, illetve elvégeztem egy fotós iskolát is, így hivatalosan is megszereztem a képesítést.

A fotográfus munka közben.
Forrás: Huszár Szilamér

 

Később megismerkedtem Magdó Istvánnal, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének erdélyi alelnökével. Nagyon szerettem volna a szövetséghez csatlakozni, de azt fontos tudni, hogy rendkívül nehéz bekerülni és egy komoly 10 képes vizsgán kell átmenni hozzá. Elsőre és másodikra nem is jártam sikerrel, de nem adtam fel, így harmadszorra felvettek. Sőt kitartásom elismeréseképpen azóta létrehozták a pártoló tagság lehetőségét is, úgymond egy előszobát, azoknak, akik még nem kerültek be a soraink közé, de szeretnének szakmailag fejlődni és van bennük kitartás, kapjanak lehetőséget.  A kezdeti kudarcok ellenére megérte kitartani, hiszen a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat, Hír- eseményfotó kategóriájában harmadik díjjal jutalmaztak.

A pandémia idején a Salvatore Egyesület munkatársai „túlélőcsomagokat” osztanak az erdélyi Maksán.
Forrás: HUSZÁR SZILAMÉR

 

Sepsiszentgyörgyiként számos gyönyörű, kárpáti tájat megörökítő fotóval büszkélkedhetsz, de mégis akadnak közte a magyar fővárosban készült képkockák is. Hol szeretsz alkotni a legszívesebben?
Nekem két otthonom van, Sepsiszentgyörgy és Budapest. Bár Erdélyben élek életvitelszerűen, ott van a főállásom is, elég sok időt töltök Budapesten, amikor az időm úgy engedi. Így nagyon szeretek itt is fényképezőt ragadni, különösen éjszaka. Tavaly ősszel például viharban kiültem az Erzsébet híd lábához villámot fotózni, olyan szerencsém volt, hogy pont elkaptam azt a pillanatot, amikor a két templomtorony között megjelent egy csóva. Az ott élő barátaim alig akartak hinni a szemüknek, hiszen ők hónapokat töltenek lent a Duna parton, én meg ide utazom pár napra és elkészítem a tökéletes felvételt. De hát ilyen a fotózás a technikai ismeretek mellett az kell hozzá, hogy az ember jókor legyen jó helyen.

Gellérthegy és a Szabadság híd
Forrás: Huszár Szilamér

 

Kevesen tudják, hogy főállásban nem a fotózással foglalkozol. Mivel töltöd a hétköznapjaidat és hogyan tudod összeegyeztetni a hobbiddal, ha ez egyáltalán jó szó rá, hiszen inkább életvitel, hivatás ez a számodra?
Főállásban a Kovászna Megyei Tanfelügyelőségen dolgozom tankönyvfelelősként, de emellett közel tíz éve külsős munkatársa vagyok a Háromszék Független Napilapnak. Az újságírás igazából szervesen kötődik a fotózáshoz is, hiszen nagyon sok témát az itt szerzett ismeretségeknek köszönhetek. Koordinátora vagyok a Székelyföldi Magyar Újságírók fotószakosztályának, valamint a Romániai Magyar Újságírók Egyesülete fotó-videó szakosztályának alapító tagja. Itthon a  Magyar Újságírók Országos Szövetsége, valamint a  Magyar Újságírók Közössége tagsággal rendelkezem.
Igyekszem minél szélesebb körben megismerkedni a kollégákkal.

Szeretem a megszerzett tudást tovább adni másoknak is, így élve a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola által felkínált lehetőséggel műhelymunkák, és táborok keretén belül, fiatal és felnőtt fotósokat tanítunk a szakmára, sőt az idei kommandói fotótábor sikerén felbuzdulva szeretnénk hagyományt teremteni Kommandón az évszakonként megszervezett tematikus fotós táborokkal is.

Szent Anna-tó
Forrás: Huszár Szilamér

 

Tájképek, különböző vadfotók, városi felvételek, néphagyományok, emberek, nagyon színes a paletta. Mégis mi a kedvenc témád igazából?
Igazából nincs kedvenc témám, de szerintem ez jó is, mert így több területen is megtudok jelenni, nem szűkül be a látószögem. A legfőbbek azonban a szociofotók és a természetképek. A kettő úgy gondolom, hogy gyakorlatilag elválaszthatatlan egymástól, az ember természet nélkül, vagy a természet ember nélkül elveszíti a létjogosultságát, együtt alkot egy egységet. A szociofotókkal elsődleges célom a Kárpát-medencében élő magyarság kultúrájának és néphagyományainak a bemutatása és megőrzése az utókor számára, Hiszen a gyökerek nélkül nincs jövőnk.

Néphagyományok, van köztük olyan élmény, amit fontosnak tartanál kiemelni? Igazából sok van, de Európában is egyedülálló például a Székelytamásfalva és Szörcse falvaink szánhúzás hagyománya. Minden húsvét hétfőn a fiatalok szánt húznak végig falun és úgy járnak, klasszikusan veder vízzel a lányokhoz locsolkodni. Érdekes, hogy a régmúltra visszanyúló hagyomány hogyan formálódott a megváltozott éghajlati viszonyok hatására. Ugyanis régen Székelytamásfalván és Szörcsén húsvétkor is még kemény telek voltak, de mivel mára már a Kárpát koszorúban is csökken sajnos a hóval borított napok száma, a szán sítalpait gumikerekekre cserélték az évek alatt, de a kedves hagyomány megmaradt.

Hagyomány és hóbort Székelytamásfalván
Forrás: Huszár Szilamér

 

Hogyan látod, a fiatalabb generáció mennyire fogékony ezekre a hagyományokra? A Kárpát-medence szórvány magyarlakta területeit járva, hol őrizték meg erősebben a gyökereket, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken vagy Őrvidéken?
Nem lehet általánosítani, az adott hely és közösség morális hagyatékán múlik, hogy mit tartanak fontosnak megőrizni az utókor számára. Sok függ attól, hogy mennyire érzik a veszélyt, ha nem ápolják a hagyományokat, elvész. Erre is jók a fotográfiák, emlékeztetni a közösséget a hagyományaikra, népszokásaikra. Ugyanez igaz a természetfotózásra is, többször kijárok egy adott területre, megismerem milyen fajok élnek ott, megörökítem őket és esetleg a természetvédők felfigyelnek rá, munkálkodnak a faj élőhelyének megóvásán.

Fedezékben
Forrás: Huszár Szilamér

 

Hogyan látod az anyaországban mennyire kap nagy hangsúlyt az elszakított területekhez képest a hagyományok tisztelete?
Az elszakított területeken sokkal erősebb a hagyományok tisztelete, úgy vélem ez annak köszönhető, hogy a határ menti népekbe egyszerűen bele van kódolva, hogy mindenbe kapaszkodni kell, mert különben elvesznek. Évszázadokon keresztül úgy léteztek a végeken, hogy védekezni kellett, védeni magukat, a kultúrájukat és az anyagországot. Csonkahonban ezzel szemben teljesen más volt a történet, ott az országépítés folyt mindig is, és védelem helyett a fejlődés volt a folyamatos, központilag épült az ország. De az utóbbi időben úgy látom azért szerencsére, hogy egyre inkább a mai Magyarország területén is reneszánszát élik a néphagyományok, elsősorban a turizmusnak köszönhetően, meglátták a benne rejlő lehetőségeket. Ilyen kedvelt turista látványosság például a Hortobágyon minden évben megrendezett kihajtás ünnep.

Milyen felületeken szoktad publikálni a képeidet, részt veszel fotópályázatokon, kiállításokon?
Igyekszem sok pályázaton részt venni, az elismerésen kívül az így szerzett nyereményeket pedig visszafogatom a költséges fotósfelszerelés fejlesztésére. Büszke vagyok arra, hogy a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány által életre hívott KÁMME Fotóműhely, keresztény értékek bemutatását megörökítő fotópályázat összetett díj kategóriáját megnyertem. Ennek a hatására felvállaltam a Fókuszban a hitéletünk című tárlat erdélyi turnéjának megszervezését is. Szenzációs volt a fogadtatás, Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán,Brassóban és Marosvásárhelyen. Kiemelten fogadták a tárlatot Bukarestben, hiszen a Petőfi Művelődési Társaság által szervezett Bukaresti Magyar Napok rendezvénysorozat nyitórendezvényének fénypontjaként a tárlatot Magyarország Bukaresti Nagykövetségének képviselője nyitotta meg.  Itthon is több fotót publikálok különböző felületeken, hogy egy legutóbbit említsek közülük, két fotóm szerepelt a Vadászati Világkiállításon is.
Van egy nagy tervem is, ami szintén szervesen kötődik a fotográfiához. A tavalyi Kárpát-medencei Magyar Újságírók Konvencióján született meg a gondolat, hogy szeretnénk két fotográfia katalógust megalkotni. Az elsőben kizárólag a médiában dolgozó valamint publikáló fotóriportereket gyűjtenénk össze pár bemutatott felvétellel, elérhetőséggel, míg a másikban, a fényképezéssel művészi szinten foglalkozó, egyéni fotográfusoknak, területetek besorolása szerint biztosítanánk bemutatkozási lehetőséget. Ez nagy segítség lenne a későbbi szakmai fejlődés, tapasztalatok cseréje, és kapcsolatfelvételre is.

Van esetleg olyan fényképed, amihez számodra különleges történet kötődik?
Igen, egy kissé vicces és emlékezetes pillanatom éppen a NatGeo számára küldött fotóhoz köthető. Tavaly télen volt a bolygók együttállása, ami háromszáz évente egyszer látható, vissza nem térő esemény. Mivel minden hírportál arról szólt, hogy látható lesz a betlehemi csillag ismét, én sem szerettem volna kihagyni ez a különleges lehetőséget. Azonban Sepsiszentgyörgyön nagyon borongós, esős este volt akkor éppen, így semmit sem lehetett látni a csillagokból. Hirtelen ötlettől vezérelve felhívtam egy Madarasi Hargitai ismerősömet, hogy arrafelé mi a helyzet, és mivel azt mondta, hogy szép tiszta az idő, nem haboztam egyik fotós cimborámmal beülni az autóba és több száz kilométert kocsikázni odáig. Már az utunk is elég izgalmasra sikeredett, mivel még sohasem jártam a székelyek híres hegyén, csak Székelyudvarhelyig ismertem az utat, onnantól a GPS segítségével mentünk tovább, a vaksötétben, eldugott erdei ösvényeken keresztül. Mire felértünk a Súgó Panzióig már nagyon sokan voltak fent a csúcson fényképezni, én is felcipeltem a felszerelést, beállítottam a legfényesebbnek tetsző csillagra és elsütöttem a felvételt. Nagyon elégedett voltam vele, és minden ismerősömnek mutogattam, hogy milyen különleges dolgot sikerült megörökítenem. Azonban, amikor beküldtem a NatGeo számára jött a meglepő fordulat, kiderült, hogy valóban remek felvételt lőttem, de nem arról, amit akartam, mert a szépen megkomponált fotón a Szíriusz csillag látható és nem a bolygók együttállása. Nincs mit tenni, a csillagászati ismereteim még nem tökéletesek.

Szíriusz a Hargitán
Forrás: Huszár Szilamér

 

Van fotós álmod, amit szeretnél valóra váltani? Olyan hely ahová szeretnél eljutni?
Meglehetősen különleges a fotós álmom, a magyar ortodox zsidósághoz köthető, van egy nagyon zárt közösségük az Amerikai Egyesült Államokban, New York city Brooklyn kerületében. Az ott élő haszid zsidó emberek a mai napig beszélnek magyarul, oda szeretnék eljutni és dokumentálni az ő életükből pár mozzanatát.

Az interjút készítette: Bori Bianka

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

A jegesmedvék létszámának felmérésében igen nagy segítséget nyújt a radar.

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Az elmúlt két tél során salátával segítették a hatalmas vízi emlősök életben maradását, de úgy tűnik, idén erre már nem lesz szükség.

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Nagyon ritka, hogy emlősfajt fedezzenek fel, most Kína keleti részén sikerült rábukkanni az eddig ismeretlen sünre.

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

A mamutfenyők (Sequoia sempervirens) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt évek kaliforniai tűzvészeiben, egy új kutatás azonban reményt ad a megújulásukra.

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvinek esetében egészen furcsa alvási ritmust figyeltek meg.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket