Vilma, Ünige, Csaba2023. december 05., kedd
Természet

Egy nagyon is élő holtág a Körösök vidékén

2022.09.05.NG
National Geographic Magyarország

A Hármas-Körös szarvasi szakaszán 1942-ben duzzasztóművet építettek, és létrehozták a kontinens egyik leghosszabb, 30 kilométeres holtágát. Ám a kákafoki Holt-Körös korántsem holt, sőt egészen különleges élőhely.

Mocsárciprusok pazar csoportja a szarvasi holtágban.
Forrás: Gulyás Attila

 

A Kákafoki-holtág, vagy ahogy sokan ma is ismerik szarvasi, illetve szentandrási Körös egy különleges vízi szakasza kontinensünknek. Valójában nem állóvíz, de nem is igazi folyó, hanem mindezeknek az ember által létrehozott keveréke, mely nagyon is élő.

E különleges helyszínre indult Gulyás Attila fotográfus, akivel most együtt fedezhetjük föl a Holt-Köröst és környékét. Az ő beszámolóját olvashatják és gyönyörködhetnek a nagyszerű fotókban.

A Kákafoki Holt Körös egy szakasza.
Forrás: Gulyás Attila

Az Alföld jó részéhez hasonlóan még a 19. század elején is vizek, mocsarak, szikesek világa volt ez a táj, a kettévált Ős-Tisza keleti ága, aztán az egyre épülő és pusztuló kanyarulatokkal teli Hármas-Körös folyt át rajta. Az utóbbi évszázadokban több lépésben átvágták a folyó hurkait, így a 20. század elejére létrejött Európa egyik leghosszabb holtága. A szarvasi Holt-Körös közel 30 kilométeren szeli át az Alföldet; ehhez képest élő szakaszán ma szűk 3 kilométert tesz meg új, nyílegyenes medrében.

Körösvölgyi Látogatóközpont
Forrás: Gulyás Attila

A helybeli nemesúr, Bolza József gróf még a vízszabályozások befejezése előtt, a 19. század közepén parkosította szívbéli rejtekét, az Anna-ligetet, ahol ma a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság népszerű látogatóközpontja működik.
A gróf úr és neje, Batthyány Anna egy távolabbi területet is a gondozásába vett: a várostól északkeletre fekvő, áradásoktól megkímélt magaslatra elsőként egy igazán egzotikus növényt, mamutfenyőt hoztak szekéren a bécsi császári birtokról.
Aztán feltűnt Bolza József unokaöccse, az 1861-ben született Bolza Pál, aki eredetileg jogot tanult, ám később a kertészkedés szerelmese lett, és hatalmas lelkesedéssel folytatta, amit a nagybátyja elkezdett: egy fákkal tarkított legelő helyén létrehozta az utóbb róla elnevezett Pepi-kertet, a híres arborétumot. A messzi földről érkezett növények meghonosítása komoly szaktudást kívánt. Sokat segített a folyó, majd a holtág teljes szabályozása is, a gyűjtemény
élettere így nőhetett a mai 82 hektárra. Borza Pál hosszú élete folyamán az arborétum határain túl is dolgozott, a városközpontot érintő munkásságának leghíresebb relikviái éppenséggel az Észak-Amerikából érkezett híres-nevezetes mocsárciprusok.

A látogatók hajóról is megnézhetik a különleges mocsárciprusokat.
Forrás: Gulyás Attila

 

Annak érdekében, hogy a Hármas-Körös szabályozott vize bőséges maradjon, 1942-re duzzasztómű épült Békésszentandrásnál, a szarvasi holtág két vége között. Kisvíz idején ma a duzzasztott szakasz akár 3 méterrel is meghaladhatja a Hármas-Körös szintjét, a legnagyobb aszályok idején pedig még a duzzasztás fölött is csökkenhet a vízszint, nemkülönben a holtág szintje, ha hagynák.
Az utóbbi, ritka esetre tekintettel óriási szivattyúk állnak készenlétben, és ha kell, akár másodpercenként 8 tonna vizet juttatnak a holtágba. Árvíz idején meg a holtág alsó végénél épített szivattyútelep szabályozhatja a vizet. Utánpótlás azonban nem csak innen érkezhet, hanem a folyószakasz természetes vízgyűjtő területéről is – mert bizony olyan is van. Méghozzá több mint nyolcszáz négyzetkilométeren, jó balatonnyi területen, még ha ezt csupán földmérő műszerek igazolják is, mert szemre szinte lehetetlen fölmérni az asztallap-simaságú tájat.

A békésszentandrási duzzasztó
Forrás: Gulyás Attila

A holtág vize tehát a felszínen és alatta is folyamatos, komótos mozgásban van, akár a folyóké, így már semmi akadálya, hogy egész évben bőséges öntözésre, ivóvízellátásra használják, télre pedig tervezett körülmények között még le is apasztják. Egy a lényeg: az, hogy mozogjon valamelyest a víz. Leginkább végül mégsem a rajzasztalokon megszületett tervek, hanem a környék városlakói alakították át a tájat. A 20. század közepétől a szabályozás hézagos volta miatt sorra épültek a hétvégi házak, gombamód szaporodtak a nyaralók a holtág mentén. Így aztán a nádasok és túlélő ártéri erdők helyén alig néhány évtized leforgása alatt hosszú, jószerével egybefüggő, beépített sáv alakult ki stabilizált parttal, stégekkel, horgászállásokkal. Ma már csak a holtág déli részein találni hosszabb, összefüggő szakaszokat, ahol még az eredetihez hasonlít a táj. A várostól távolabb tehát a horgászaté és helyenként az élővilágé a főszerep.

Forrás: Gulyás Attila

Szarvas belterületén, Bolza Pál kastélya és a Szabadság út hídja környékén viszont nagyon más a kép: a szépen gondozott park ritka erdeje egyedülálló módon a holtág vizében is folytatódik. Nevükhöz híven a sekély mederben és a parti szárazulaton is nagyszerűen érzik magukat a mocsárciprusok; lombjuk egészen a víz színéig ereszkedik alá, törzsük kiterebélyesedő alsó része napközben örvös galambok pihenőhelye. Jól teszik a galambok, ha vigyáznak: amelyik túl közel merészkedik a vízhez, könnyen egy éhes harcsa szájában végezheti.

Forrás: Gulyás Attila

 

A különleges idill élvezetéhez nem kell komoly előkészület – elég letelepedni a vízparton és érzékeinket a természet időléptékéhez igazítani. Akinek mégis ahhoz támad kedve, bérelt kajakkal vagy vízibiciklivel is a ciprusok közelébe juthat.

Víziszínház az Erzsébet híddal.
Forrás: Gulyás Attila

A cipruscsoportok 2011 óta adnak festői hátteret Szarvas új víziszínháza számára, ahol nyáron szinte minden este zajlik előadás. Persze a fák trükkös éjszakai fotózása most előbbre való volt a műsornál. Legalábbis napszálltakor még így hittem. A túlpartról remekül hallatszó színdarab azonban a mocsárciprusok irányából kisvártatva új szereplőkkel bővült: a sötétben csókák érkeztek az ágak közé, és hangos rikácsolásba kezdtek. Jelentékenyebb ornitológiai ismeretek híján egykettőre kialakult bennem az a (nyilvánvalóan gyenge lábakon álló) feltételezés, hogy a színre vitt komédiát érkeztek megnézni és kommentálni. Mindenesetre megállapítottam magamban: lám, a csodálatos vízparti cipruserdő húsz év után is meg tud lepni…

A Körösök mentén barangolva, kerékpározva, esetleg a holtágakon evezve változatos tájak, történelmi és építészeti emlékeket tárulnak elénk. Felfedezésükhöz további információk, túrajavaslatok találhatók az Aktív Magyarország honlapján.

Húsz év országjárás, kéktúra, hegyi vasútvonalak beutazása után istenigazából csak két éve merültem el az alföldi táj, a vizek, fasorok, kisvárosi utcák különös rendezettségű világában. Méghozzá éppen Szarvason, ahova eleve rokoni szál, távoli munkakapcsolat, néhány hónapja pedig újabb fotózás és szerelem kötött. Valami dolgom tehát van itt – talán éppen a város és a vele szó szerint összefonódó Holt-Körös történetének megismerése – vallja a tájhoz való kapcsolatáról a fotográfus, Gulyás Attila.
Forrás: Gulyás Attila

 

Készült az aktív Magyarországért felelős államtitkár és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

A mamutfenyők (Sequoia sempervirens) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt évek kaliforniai tűzvészeiben, egy új kutatás azonban reményt ad a megújulásukra.

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvinek esetében egészen furcsa alvási ritmust figyeltek meg.

Ügyesen kerülik el a hangyák a forgalmi dugót

Ügyesen kerülik el a hangyák a forgalmi dugót

Néhány száz egyedből álló hangyacsaládok viselkedését vizsgálták.

Az orchidea manók vitorlázóbajnokok

Az orchidea manók vitorlázóbajnokok

A virágra hasonlító imádkozósáska nemcsak utánzóművész, de egy új kutatás szerint vitorlázásban is rendkívüli képességekkel rendelkezik.

Méreg várhatja egy kancsóka látogatóit

Méreg várhatja egy kancsóka látogatóit

Egy új kutatás szerint az egyik kancsóka olyan nektárt állít elő a rovarok csalogatására, amelyben igen hatékony idegméreg van.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket