Árpád, Árpádina, Damazusz2023. december 11., hétfő
Természet

Erdélyi barangolás – Retyezát, a kövek birodalma

2022.09.10.NG
National Geographic Magyarország

A nyár a feltöltődés és az új élmények gyűjtésének az időszaka, így minden évben, amikor Erdély felé vesszük az irányt, igyekszünk e csodálatos vidék mindig számunkra ismeretlen részét felfedezni. Így esett a választásunk, a Déli-Kárpátok egyik ikonikus tagjának, a Retyezátra.

Stevia tengerszem
Forrás: Bori Bianka

 

A kristálytiszta tengerszemekkel és ég felé törő csipkés vagy éppen – mint a névadó hegy – jellegzetes „leretyezált”, azaz levágott csúcsaival hívogató hely igazi turistaparadicsom.

Rausor üdülőhelyről indultunk. Ez az 1250 méteres magasságban található alpesi komplexum a Hunyad Vas- és Acélműveknek köszönheti létét, az 1970-es évek elején itt építették fel az első szállásegységeket. A forradalom után a telep leromlott, és Rau de Mori (Malomvíz) község önkormányzata úgy döntött, hogy bérbe veszi a helyet nyaralók építésére.

Mivel régi nagy álmom volt egy ilyen, egykoron visszahúzódott gleccserek nyomán, a kárfülkékben és végmurénákban létrejövő apró tavacska felkeresése, így nem volt kérdéses, hogy amikor a megérkezésünk estéjén elővettük a térképet, kinéztük magunknak a Steviát. Mivel közelinek tűnt és nem is terveztünk aznapra hosszabb hegymászást a következő napi, Maderspach Emléktúra előtt, remek választásnak ígérkezett.

Túraút a fenyvesben
Forrás: Bori Bianka

Nagyjából 2 órás úttal számolhatunk felfelé és lefelé is, így nagy bátran kettő péksütivel és némi innivalóval felvértezve vágtunk neki a kalandnak. Amit persze utólagosan sem bántunk meg, sőt gyönyörű utunk volt. Annak, aki vállalkozik rá, mindenekelőtt figyelembe kell vennie, hogy a Retyezát-hegység nem viccel és a hazai középhegységektől igencsak eltérő, jóval technikásabb és nehezebb, magashegységi a terep, ahol nem a távolság számít, hanem a megtett szint és az út kövessége, meredeksége.
Az utóbbi kettőből pedig a Stevia tóig akadt bőven, így csak kellő fizikummal és kitartással rendelkezőnek ajánlott úti cél.

Nemzeti park táblája a szirti sassal
Forrás: Bori Bianka

A sípályákat elhagyva a piros sáv jelzésen kezdtük meg egyből az emelkedést, egy fenyves erdőben. Az ösvényt szegélyező tanösvény táblák kabalája, illetve a nemzeti park címer állata, a szirti sas, nem véletlen választás, ugyanis a hegység az egyik utolsó menedéke ennek a nagy méretű ragadozómadárnak.

Kondor-medékház
Forrás: Bori Bianka

Ha már a ragadozómadarakról teszünk említést, a fenyőhatáron található, hangzatos nevű Kondor menedék sem maradhat el. A csúcs felé kapaszkodva kellemes felüdülést nyújt az apró házikó mellett található jéghideg forrás, sőt akár életmentő is lehet, ha fogytán az ivóvízkészletünk. A mindig nyitva álló bivakszállást nem könnyű észrevenni, nekünk is csak a GPS árulta el a hollétét, pedig a turistaúttól egy pár méteres kitérővel elérhető. Bár őszintén szólva megegyeztünk abban, hogy azért éjszakázni nem mernénk a sűrű erdő közepén, a medvék birodalmában álló kunyhóban, de biztos megvan ennek is a maga mesebeli romantikája.

Törpefenyves
Forrás: Bori Bianka

A menedéktől tovább haladva, biztató előjel volt a nagy mászás közepette, hogy az erdő lassan szétnyílt és elértük a törpefenyvesek, borókabokrok határát. Innen már végre feltűntek a körülöttünk magasodó, több mint 2000 méteres hegyek, a Lolaia csoport tagjai, a Prelucele és a Retyezát.

A turistaút is kezdett technikásabbra váltani, egyre nagyobb, több méteres szikladarabokon küzdöttük magunkat előre. Ez a terep bizony a lábizmoktól kezdve, a karokon és a hátizmokon át minden átmozgat. Csodálkozva néztük, ahogyan előttünk haladt egy kisiskolásokból álló gyerekcsoport, milyen magabiztosan lendültek át a helyenként autó nagyságú köveken, nem hiába sokat számít, ki milyen terepen edződött a túrázáshoz…

Kőfolyásos ösvény
Forrás: Bori Bianka

A köveken mászva egy kellemes meglepetésbe is részünk volt, bár látni sajnos nem láttuk őket, jól kivehetően lehetett hallani a közelben füttyögő mormotákat. A rövidebb füvű legelőkön, kolóniákban élő nagy méretű rágcsálók a sikeres visszatelepítést követően jelentek meg újra a Retyezátban.

Annak ellenére, hogy hozzá vagyunk szokva a hosszabb túrákhoz is, azért igencsak örültem, amikor megpillantottuk a „Lacus Stevia” feliratot, egy nagyobb kőre festve. Az apró nyilacska jelezte, hogy végre elértünk az elágazáshoz, ahol a Retyezát-csúcsra menő útból leágazik a tengerszemhez vezető „ösvény”, ami inkább emlékeztetett egy nagyobb kőfolyásra.

Pár méter után azért csak elértük a jéghideg vizű, kristálytiszta tavacskát. A parton megpihenve, a sziklakoszorú ölelésében tudtuk csak igazán szemügyre venni milyen káprázatosan szép helyen is járunk.

A Stevia tengerszem mélysége körülbelül 10 méter, területe 7000 négyzetméter. Mivel több mint 2000 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, még ilyenkor nyáron is megfigyelhetünk körülötte a sziklarepedésekben megmaradt hófoltokat. A szinte átlátszó víztükröt csak az időnként kiugráló tavi pisztrángok törik meg - nagyobb állományuk él itt, a legkisebbektől kezdve, egészen a termetes méretűekig.

A köveken piknikezve csábító közelségben van innen a Retyezát, így akik kedvet kapnak két lehetőség közül is választhatnak, vagy visszamennek és a lankásabb, gerincre felkapaszkodó, piros sáv jelzésen kísérlik meg a csúcstámadást, vagy toronyiránt, a hasadékot követve, egyenesen kikapaszkodnak a Steviától. Az utóbbi, mivel nem kijelölt turistaút veszélyesebb és jóval nehezebb terep, így csak igazán felkészülteknek és kellő óvatossággal ajánlott. Igaz közelinek tűnik innen már a levágott plató, azonban a látszat csalóka, minimum egy óra még a tengerszemtől számolva.

A Retyezátra vezető útvonal
Forrás: Bori Bianka

 

Az igazán figyelmesek még akár zergéket is megpillanthatnak a hegyoldalon.

Számomra most idáig, a tengerszemig vezetett az út, így a hűsítő lábfürdő közepette vártam a csúcstámadásról visszatérő páromat. Legközelebb talán én is megpróbálok megküzdeni a tériszonyommal, hogy a hegység leghíresebb csúcsára kapaszkodhassak.

Minden esetre az idő még így is meglehetősen elszaladt, így este 6-kor vágtunk neki a lefelé tartó útnak, Némi keresgélés után ráakadtunk, a már korábban használt piros jelzésre, valóban igaz, hogy a sok szikla és törpefenyő között nem egyszerű feladat a tájékozódás.

Meredeken ereszkedve jelentősen gyorsabban haladtok, hisz fejlámpa hiányában, rövidebb túrát terveztünk, így mindenképpen még szürkületben szerettük volna elérni az első házakat.

Igyekezetünknek köszönhetően ez sikerült is, 20:30-kor léptünk be a szállásunk ajtaján, tíz és fél óra gyaloglást követően. A tervezett 4 órás menetidőt jócskán túlléptük és fáradtan, de élményekkel telve rogytunk le a napozóágyakra. Keményebb és hosszabb volt, mint terveztük, de garantáltan megérte. Most már mi is saját élményeink alapján elmondhatjuk, hogy a Retyezát egy olyan hely, amit minden „hegyimádónak” látnia kell.

Táv: kb. 10 km
Szint: 1232 m (a Retyezát csúcsig)
Útvonal: Rausor – Stevia tengerszem – Retyezát-csúcs (piros sáv jelzés)
Nehézségi szint: nehéz (csak felkészült túrázóknak, megfelelő öltözékben és felszereléssel)

Írta és fényképezte: Bori Bianka

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

A jegesmedvék létszámának felmérésében igen nagy segítséget nyújt a radar.

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Az elmúlt két tél során salátával segítették a hatalmas vízi emlősök életben maradását, de úgy tűnik, idén erre már nem lesz szükség.

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Nagyon ritka, hogy emlősfajt fedezzenek fel, most Kína keleti részén sikerült rábukkanni az eddig ismeretlen sünre.

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

A mamutfenyők (Sequoia sempervirens) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt évek kaliforniai tűzvészeiben, egy új kutatás azonban reményt ad a megújulásukra.

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvinek esetében egészen furcsa alvási ritmust figyeltek meg.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket