Konrád, Zelmira, Anzelm2024. április 21., vasárnap
Természet

Kenyai közösség ereje a természetvédelemben

2022.09.20.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

2022. szeptember 18-án fejeződött be a Magyar-Afrika Hét, melyet az Afrikáért Alapítvány (Foundation for Africa/Fondation pour l'Afrique) fennállásának 20. születésnapja alkalmából rendeztek meg Budapesten.

2021-ben 33 orrszarvú született területen.
Forrás: Lewa Wildlife Conservancy

 

A szervezők a főváros több pontján várták szeretettel a fekete kontinens és annak állatvilága iránt érdeklődőket.

A rendezvénysorozat kapcsán az Afrika Sztorik Afrika Vadvilágáért Egyesület egy különleges előadást szervezett az Állatorvostudományi Egyetemen, melyen a kenyai Lewa Wildlife Conservancy két képviselője, Purity Kinoti és Megan Bailey előadásával közelebb hozta a kenyai vadvilágot a magyar közönséghez.

Magyar-Afrika Hét előadói
Forrás: : Lewa Wildlife Conservancy

 

A Kenya-hegy lábánál megbúvó Lewa Wildlife Conservancy évtizedek óta vezető szerepet játszik a vadon élő állatok, többek között a térség fekete orrszarvú populációjának valamint az igen ritka Grévy-zebrák megőrzésében. Ez utóbbi, a lófélék  családjába tartozó kelet-afrikai emlős, melynek egyedei a négy zebrafaj közül a legnagyobb testméretűek.

A Lewa Wildlife Conservancy története nem ismerhető meg anélkül, hogy ne mutatnánk be alapítóját, Ian Craiget, akinek apja egy hatalmas szarvasmarha-telepet örökölt meg, ahol a vad- és háziállatok egymás mellett éltek.

Lewában azonban az évtizedes szarvasmarhatartás teljesen kizsigerelte a földet, ráadásul állandó küzdelem folyt a vadfajok fennmaradásért a szárazság miatt is. Ehhez jött a 1970-es és 80-as évek kenyai orvvadászat-válsága, Kenyában 1983-ra már csak 240 fekete orrszarvú maradt, ami elképzelhetetlen csökkenés az egykor 20 000 fős populációhoz képest.

Ian Craig ekkor forradalmi ötlettel állt elő, olyan, korábban nem ismert turizmus, az ökoturizmus beindításán gondolkodott, amelynek lebonyolításában a helyi közösségek is fontos szerepet játszhatnak majd. Meg volt arról győződve, hogy az addig soha nem látott üzletág segít enyhíteni a Lewa területén felmerülő problémákat.

Hogy terveit megvalósíthassa, Craig Anna Merz ökológussal összefogva mintegy 5000 hektárnyi területet vásárolt Észak-Kenya csaknem kihalt fekete orrszarvú populációjának védelmére.
Mindeközben engedélyt kért a kenyai kormánytól 13 rinocérosz befogására is megőrzés céljából. Erőfeszítéseik annyira sikeresek lettek, hogy a növekvő egyedpopuláció szó szerint kinőtte a területet, ezért Ian, hogy megduplázza az orrszarvú-rezervátumot, saját birtokának egy részét ajánlotta fel a bővítéshez,

1998-ban a Zürich Állatkert anyagi támogatásával olyan non profit szervezetté alakult, amelynek célja az lett, hogy a közösségek bevonásával megvédje a kelet-afrikai síkság vadait az orvvadászattól.

Később Lewa és nyugati szomszédja, a Borana Conservancy eltávolította a két részt elválasztó kerítést, hogy létrehozzák a virágzó, 93 000 hektáros Lewa-Borana tájat, így született meg az ország legnagyobb magán orrszarvú-rezervátuma is.

Ahogy a Lewa egyik oszlopos tagja, Purity Kinoti magyarázza, a szervezet feladatai közé nem csak az tartozik, hogy biztonságos élőhelyet nyújtson a vadállatoknak, de fontos szerepet játszik az oktatásban, valamint összekötőkapocsként is szolgál a hasonló parkok között, illetve a vadállat áttelepítések mellett fenntartható turizmussal is foglalkozik.

A természetvédelmi terület egy része.
Forrás: Lewa Wildlife Conservancy

 

„Rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy Lewán dolgozhatok – mondja Purity. „ A Lewa oktatási program vezetőjeként saját magam is az átalakulás, a növekedés a tanulás útját járom. Amikor 2011-ben egyetemi ösztöndíjat remélve először kopogtattam a szervezet ajtaján, mint a Lewa oktatási programban frissen végzett diák, tárt karokkal fogattak. Akkor még a leghalványabb fogalmam sem volt arról, hogy ez a látogatás mennyire megváltoztatja az életemet, és hogy ez a pillanat egy csodálatos pedagógiai és természetvédelmi nagykövet karriernek a kezdetét jelenti majd. Az én történetem nem egyedi, hiszen a Lewa oktatási programnak köszönhetően mára több mint ezer másik végzős is a természetvédelemnek szenteli az életét szerte a világon.”

A Lewa felismerte, hogy az oktatás kulcsfontosságú szerepet játszik a változás elérésében. A  természetvédelem és a helyi emberek életkörülményeinek javítása elválaszthatatlanok egymástól, az évtizedes tapasztalat pedig azt mutatja, hogy az orvvadászat ellen nem fegyverekkel kell harcolni, hanem felvilágosító programokkal, a helyieket pedig be kell vonni, érdekeltté kell tenni az illegális vadászat megszüntetésében.

Tény ugyanis, hogy a bűnözők nemcsak a szomszédos országokból, de sokszor azokból a  helyiekből is kikerültek, akik megélhetési nehézségekkel küzdöttek.
A Lewa közösségi alapú természetvédelmi modellje 2000 óta erősíti a szomszédos térségek lakóit. Jelenleg 23 iskolát támogatnak azokon a területeken, ahol egyébként minimális oktatási lehetőségek adódnak, évente több mint 8000 diákot segítenek.

A Lewa emellett elkötelezett a nők helyzetének jobbá tételében, az anyák egészségügyi ellátásának segítésében, és a mikrohitelek révén a vállalkozások beindításában, arról nem beszélve, hogy évente több mint 45 000 személynek biztosít tiszta vízhez való hozzáférést.

„Hiszünk abban, hogy egyetlen Lewa projekt sem sikeres önmagában, csakis a helyi lakosokkal és szervezetekkel együttműködve.  Az utóbbi, közel 30 évben nagyszerű eredményeket értünk el a természetvédelmi oktatási programunkon és a fenntartható turizmuson keresztül.

A közösségek annyira megbecsülik és értékelik a vadon élő állatokat, hogy ők lettek az első védelmi vonal az orvvadászattal szemben. Ezért a vadvilág megőrzésében ma már nem az orrvadászat jelenti a legnagyobb problémát, hanem az éghajlatváltozás” – magyarázza Purity. „Lewa átlagosan 510 milliméter esőt kapott eddig évente, ám idén mindössze 66 milliméter esett. Ez már a második száraz évünk, ezért a stratégiailag fontos helyekre szénát kell kihelyeznünk, hogy segítsük az orrszarvúk táplálkozását. A legnagyobb veszélynek a még mindig szoptató orrszarvúak és kicsinyeik vannak kitéve.”

Lewa sikerességét leginkább a számok bizonyítják.-A fekete orrszarvú pouláció 25 százalékkal növekedett az utóbbi négy év alatt és Lewa ad otthont Kenya egyik legnagyobb vadsűrűségű területének. Itt él többek között a veszélyeztetett Grévy-zebra globális populációjának mintegy 11 százaléka, több mint 7000 elefánt rója Kenya-hegytől az északi határáig vezető folyosót, az oroszlánkölykök túlélési esélye ( 70 % ) itt a legmagasabb az országban, emellett a természetvédelmi terület 484 madárfajjal is büszkélkedhet.

Grévy-zebra
Forrás: Lewa Wildlife Conservancy

 

Évente 49 000 ember részesül megfizethető egészségügyi ellátásban a Lewa partnerklinikáin és közegészségügyi szolgálatain keresztül, a mezőgazdasági projektekkel átlagosan 4800 kistermelőnek segítenek javítani az élelmezésbiztonságot, környezetvédelmi szempontból fenntartható gazdálkodási módszerekkel, illetve közel 1800 vidéki nő kap mikrohitelt kisvállalkozások támogatására, köszönhetően többek között a Női Mikrofinanszírozási Kezdeményezésnek.

De leginkább akkor érti meg az ember, mekkora erő is van a közösség vezette természetvédelemben, amikor a Ngare Ndare Forest Trust természetvédelmi alapítvány helyszínére látogat. A Kenya-hegy lábánál elterülő különleges terület páratlan flórának és faunának ad otthont.

Az  alapítvány 2004-es alapítása előtt a helyi lakosság minden nap bejárt az erdőbe tűzifáért, vagy épp vadhúsért, következmények nélkül pusztította, kizsigerelte a környezetet. Ahogy azonban az erdő a közösségi falvak tulajdonába került, azonnal szabályozások léptek életbe.
Ma már a helyiek pályázhatnak arra, hogy ők maguk is erdő partnerrévé váljanak. Jóváhagyás esetén a Ngare Ndare Forestet méhészetre, vízszerzésre vagy gyógynövények gyűjtésére használhatják.

A madarak is képesek lerészegedni

A madarak is képesek lerészegedni

Egy amerikai vadvédelmi központ számolt be két hollókeselyű furcsa történetéről.

Dacolnak a klímaváltozással a széncinegék

Dacolnak a klímaváltozással a széncinegék

Hosszú távú felmérés adatai elemezve úgy tűnik, a széncinegék egyelőre képesek megbirkózni a klímaváltozás okozta környezeti átalakulással.

Veszélyben Afrika flamingói

Veszélyben Afrika flamingói

Az élőhelyükként szolgáló tavak vízszintjének emelkedése végzetes lehet a kis flamingó számára.

A társaságkedvelő madarak bátrabbak az etetőn

A társaságkedvelő madarak bátrabbak az etetőn

A csoportos táplálkozás számos előnnyel jár, ám hátránya, hogy az élelmen osztozni kell.

Videón a Szegedi Vadasparkban született törpe víziló

Videón a Szegedi Vadasparkban született törpe víziló

Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban, a kicsi személyesen egyelőre nem tekinthető meg.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket