Jusztina, Kozma, Damján2023. szeptember 26., kedd
Természet

Várva várt műtárgy

2022.10.03.NG
National Geographic Magyarország

A Mosoni-Duna ökológiai és vízgazdálkodási szempontból is messzemenő jelentőségű gönyűi duzzasztóműve, kategóriájában az ország legújabb, egyszersmind legmodernebb beruházása.

Élettel telnek meg a vizes élőhelyek.
Forrás: Kerekes István

 

A forró nyár után, az első igazi őszi napon járt a duzzasztógátnál Kerekes István fotográfus. Története és fotói nemcsak a betonmonstrumról szólnak, hanem Duna-ág torkolatának csodálatos élővilágról is.

Vizes élőhely a Mosoni-Duna mentén.
Forrás: Kerekes István

A barátságtalan időjárás ellenére kerékpárosok hajtanak nagy csapatban. Úti célunk, mint nemsokára kiderül, közös: a Mosoni-Dunához és az ott lévő torkolati műtárgyhoz igyekszünk – igen, ez a szabatos neve –, amely kategóriájában az ország legújabb és legmodernebb beruházása.
Győr belvárosától úgy negyedórányi autóút visz, a 2022 nyár elején átadott, gönyűi műtárgyhoz. A kikötő felé kanyarodva vadonatúj aszfalton követem kalauzomat, Tatai Róbertet, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szigetközi szakaszmérnökségének vezetőjét, akihez amúgy régi jó ismeretség fűz. Ha nem tudnám, nem hinném: öt éve itt még csak egy félsziget volt.

Forrás: Kerekes István

Már messziről látható, hogy jócskán átalakult a területet. A műtárgy megépítésének célja volt, hogy a folyó hajózható legyen, megszűnjenek a nagy árvizeket, de nem feledkezhetünk meg ökológiai, turisztikai szerepéről sem. A hallépcső biztosítja a vízi állatok szabad mozgását, a kenuk és sétahajók átjutását pedig átemelő rámpák segítik.

A zsilip megépítése előtt gyakran előfordult, hogy a Duna gönyűi részén az úgynevezett középvízszint  1,5–2 métert süllyedt, és ez a változás kihatott a Mosoni-Duna alsó szakaszára is. A műtárgy megépítésével már 1996-ban diplomamunka is foglalkozott, amelyet a vízügy munkatársa, később a duzzasztómű építéséért felelős projektvezető, Szabó József készített. A tényleges beruházás kicsit módosult, de alapjaiban a szakdolgozat elvének megfelelően született meg.
Családi érintettségem okán magam is végigkísértem a Kisalföld (Győr-Moson-Sopron megyei napilap) Vizet a Dunába! kampányát. 2012-ben 82 500 aláírást gyűjtöttek össze a lap munkatársai a következő kérdésre: „Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását?” Cikksorozat is indult, amelyben szakemberek, politikusok érveltek az ügy fontossága mellett, a Szigetköz megmentéséért.

Forrás: Kerekes István

A medersüllyedés egyre erőteljesebbé vált. Világos volt, hogy cselekedni kellett. A környéken élők összefogtak. A Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program egy nyertes pályázata révén az OVF-Éduvizig Konzorciuma 28,4 milliárd forintot nyert el a gönyűi beruházásra, amelyet kormányrendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektté nyilvánítottak. 2017 decemberében elindult a hatalmas beruházás, majd idén nyáron el is készült. Az elmúlt harminc évben nem épült Magyarországon más duzzasztómű, így mindenképpen ez az ország legmodernebbje. Vezetőm, Tatai Róbert hangsúlyozza, hogy az építkezésben az alapozástól kezdve a legkorszerűbb technológiákat alkalmazták.

Forrás: Kerekes István

„A vízügy nagy hangsúlyt fektet az ökológiai folyosók kialakítására, ezért a duzzasztómű bal oldali nyílását hallépcsőként alakítottuk ki, és a hajózsilip megfelelő üzemeltetésével is segíteni tudjuk a vízi állatok közlekedését” – magyarázza Tatai Róbert. A vizes élőhelyek korábban gyakran kiszáradtak, mert sekély vízszintnél nem kaptak kellő utánpótlást, de ma már ökológiai szempontból is gyógyultnak mondhatók. Horgászni nagyon szerető vezetőm szerint itt minden olyan hal jól érzi magát, amely a Dunában honos: ponty, keszeg, csuka – sőt a napokban egy kollégájának méretes harcsa akadt a horgára a közelben. Ha javul a halállomány, a halászó madarak, a szürke gémek, kócsagok is szívesebben jönnek.

Megfér együtt a hattyú, kócsag és szürke gém.
Forrás: Kerekes István

A folyó és a mellékágak alacsony vízállása mellett a talajvízszint is tetemesen csökkent; a gönyűi vízlépcső ezt a folyamatot is megállítja. És mivel árvízkapuként üzemel, az áradásokat is meg lehet majd fékezni a Mosoni-Dunán. Tatai Róbert példaként említi a 2013-as rekordszintű árvizet; ha akkor már működik a műtárgy, akár száz centiméterrel is alacsonyabb lehetett volna a tetőző vízszint.
A szigetközi vízpótló rendszer, amelynek immár része a műtárgy is, az idei, igen súlyos aszály idején jól bizonyított. A Szigetközt nem érte súlyosabb kár, öntözési korlátozást sem kellett bevezetni. A Duna mellékágrendszerébe, a mentett oldali csatornahálózatba és a Mosoni-Dunába is kellő mennyiségű vizet tudtunk juttatni” – folytatja Tatai Róbert.

A győri vízi életre is jótékony hatással van a gönyűi fejlesztés, mert kellően magas vízszintet biztosít, szemben a korábbi kisvizes állapotokkal. A képen a Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokság ifjúsági versenyzői láthatóak.
Forrás: Kerekes István

A torkolati műtárgy az ökológiai és vízgazdálkodási eredmények mellett Győr vízi életének, a vízi turizmusnak is nagyon jót tesz. A Mosoni-Duna megyeszékhelyi szakaszán is állandó vízszintet lehet tartani – a győri vízmércén mérve – 220-240 centimétert is biztosíthatnak (régebben a szint 50-60 centiméterre is visszaeshetett, aszályos időszakban).

Vizes élőhely a Mosoni-Duna mentén
Forrás: Kerekes István

Még csak néhány hónapja működik a műtárgy, de a zsilipelést nyáron már naponta akár négyszer is biztosították a hajósok, kenusok, és kajakosok számára. A téli időszakban is szeretnének legalább egyszer lehetőséget adni az áthaladásra, amennyiben ezt az időjárás is lehetővé teszi. A hajózsilip 12 méter széles és 90 méter hosszú.

Forrás: Kerekes István

A gönyűi műtárgy minden elemében a legkorszerűbb anyagokat-technológiákat hordozza, kezelőépülete működtetéséhez napelemek és geotermális hőszivattyúk is hozzájárulnak, tárgyalót, dolgozói konyhát, pihenőszobákat is kialakítottak benne.
A műtárgyon átvezető híd gyalogosok és kerékpárosok előtt is nyitva áll. A csónakok, vízi járművek átemelését rámpák teszik egyszerűvé. Tanácsos előre tájékozódni az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján a biztonságos vízi túrázás és a zsilipelés időpontjairól.
„Ez a műtárgy a mi vízügyes életművünk” – így búcsúzott este vendéglátóm, Tatai Róbert. Mindaz, amit aznap láthattam, látványosan igazolta szavait.

 

Tizenöt éve járom a Szigetközt, fotózom a sebzetten is különleges tájat. A Szigetközi impressziók című fotóalbumomban leírt gondolataim híven tükrözik érzéseimet: „…Magyarország legnagyobb szigetének történetében érdekes és egyedi események sokasága szerepel. Járva és évek óta fotózva e vidéket, megfogalmazódott bennem az a gondolat, hogy e számomra egyedi csodákat rejtegető, akár mesébe illő szigetközi tájat és élővilágát mint fotós érdemes megörökítenem…” – vallja Kerekes István fotográfus.
Forrás: Kerekes István

 

Készült az aktív Magyarországért felelős államtitkár és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

A Nature TTL nemzetközi természetfotó pályázat nyertesei

A Nature TTL nemzetközi természetfotó pályázat nyertesei

Kategóriagyőztes fotót láthatunk Máté Bencétől, és nem ő az egyetlen magyar az élmezőnyben.

Mentsük meg az ürgéket együtt!

Mentsük meg az ürgéket együtt!

Gyermekkoromban még az út mellett ágaskodva figyelték a forgalmat, ám öt évvel ezelőtt a természetvédők már arra hívták fel a figyelmet, hogy 2026-ra az ürgék teljesen eltűnhetnek Magyarország területéről.

Hatalmas lépést tettek az egészségesebb és tisztább tengerekért

Hatalmas lépést tettek az egészségesebb és tisztább tengerekért

A Healthy Seas segítségével új életre kelnek a tengerbe kerülő halászhálók; a szellemhálók súlyos fenyegetést jelentenek a tengeri élővilágra.

Társas kenguruk

Társas kenguruk

A kenguruk jóval szociálisabbá válnak, ha kölyköket nevelnek, és a jó kapcsolataikat a későbbiek során is ápolják népszerű társaikkal.

Ritkaság a Somló hegyen

Ritkaság a Somló hegyen

A 2023-as év bővelkedett számomra  a madárritkaságokban, így láthattam meg egy kövirigót is.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket