Adorján, Adrián2024. március 05., kedd
Természet

Pilisi rakétabázis új szerepkörben

2022.11.02.NG
National Geographic Magyarország

A fővárost egykor légvédelmi állások rendszere övezte. A Budai-hegységben és a Pilis tetején éktelenkedő, rég sorsukra hagyott betontorzókat lassan visszafoglalja a természet, de eltüntetni nem tudja – a környék fiataljainak nagy örömére.

Az íves betonmonstrum valaha a légvédelmi radarokat védte, ma már graffitik szabadtéri kiállítóterme.
Forrás: Radisics Milán

Budapestet 13 légvédelmi bázis védte valaha, a Pilis-tetőn emelt monstrum épült a legnagyobb magasságban. 1987-től egészen az 1995-ös bezárásáig működött a 11/2. honi légvédelmi rakétaosztály. E különleges helyszínt Radisics Milán fotográfus mutatja be, nem hétköznapi fotókkal.

Forrás: Radisics Milán

A növényzet visszafoglalta már a területet, de azok az otromba betontömbök maguktól nem fognak eltűnni, és az eredeti domborzat visszaállítása is elképzelhetetlennek tűnik. Mindezt csak azután tudtam meg, hogy felkérést kaptam: fessem meg fénnyel ezt a tájsebet, színes fényekkel fotózzam le a bunkereket, már csak annak okán is, hogy a hajdani katonai területből mostanára úgyszólván rituális helyszín, fiatalok természet adta bulihelye lett. Ezért és a színek erőteljesebb működése érdekében jutott az eszembe: éjszakai képeket készítek, hogy a látvány egyszerre idézze a terep egykori és mai funkcióját. Fényfestéssel pedig eleve nagyon szeretek dolgozni, az utóbbi két évben igencsak kiismertem az éjjeli világítás csínját-bínját, így nagy örömmel készülődtem a régi-új bunkervilágba.

Forrás: Radisics Milán

Pilisvörösvárról kikanyarodva, Pilisszántó felé haladva hirtelen 756 méteres hegytető magasodik föl előttünk. Uralja a környéket, és mintha hívogatna. Kilátóval a tetején, kék túraútvonallal a közelében immár turisták kedvenc kirándulóhelye, ám néhány évtizede még légvédelmi rakéták búvóhelye volt. Indulásom előtt hosszan beszélgettem a terület avatott ismerőjével, Benedek Leventével. Rengeteg hasznos tippet kaptam tőle, de egyik információra felkaptam a fejem – arra, hogy a rakéták mérgezőek voltak. „Hogyhogy mérgezőek?!” „Hát igen, a gyújtószerkezetük életveszélyes mérget tartalmazott, így mindenki csak védőfelszereléssel tartózkodhatott a bunkerben. Ezzel együtt kéthavonta elszállították a rakétákat a Kiskunságra, műszaki ellenőrzésre” – tudtam meg a témában mindent tudó Leventétől.

A bázis tetejére, vagyis már a semmibe visz ez a betonlépcső. Vaskorlátját rég elvitték, a burjánzó növényzet is igencsak korlátozza a le-föl mászkálást.
Forrás: Radisics Milán

Mennyire értelmetlen volt mindez, villant át az agyamon – a hidegháború és minden hozadéka. De így már azt is értettem, miért kellett annyi szellőzőnyílást kialakítani a dombtetőn. Felnőtt lányommal érkeztem, ő rendszeresen segít nekem a fotózásokon. Felnyitottuk a sorompót, és az erdőn átvágva a hegytetőre vezető útra kanyarodtunk. Több terepjárót is láttunk az út szélén, némelyik fényszórója világított. Vélhetően vadászok érkeztek, de én úgy képzeltem, hogy katonák – így egykettőre visszautazhattam az időben.

Amikor 2007-ben a szürkemarhák mindennapjait fotóztam, és heti rendszerességgel bukkantam fel a hortobágyi pusztán, a pásztorok csak úgy emlegettek: „a betoncsibész” – somolyogva figyelték, hogy a városból érkező üggyel-bajjal igyekszik alkalmazkodni a természetközeli léthez. Számukra idegen környezetből érkeztem, hogy felfedezzek és megmutassak egy számomra idegen környezetet. Paradoxon, amelyet a pásztorok a maguk bölcsességével, egyszerűségével, egyetlen szóval írtak le. Persze nem bántódtam meg; legyintettem, és összemosolyogtunk. Nem tudhatták, hogy kis településen nőttem fel, a város nekem csak felnőttkori állomás.

Miért jutott ez az eszembe? Mert a Pilis-tetőn betonmonstrumra találtunk a növényzet lassan eluralkodó dzsungelében. Otromba, áthatolhatatlan falak meredeztek a domboldalon; minket voltak hivatva védeni, de bármennyire ezt sugallták, nem tudtam hinni nekik. Újra meg újra arra gondoltam: ezek a falak nem minket, inkább őket védték. Kiket? A hidegháború fenntartóit, az ideológiát, az eszmét, a látszatot. Félelem – ez is eszembe jutott. Aki ezeket a falakat építette, nagyon félhetett. Az ideológia törékenységét jelezné a beton vastagsága? Döntse el ki-ki maga, a képeim és a saját világlátása alapján.

Forrás: Radisics Milán

Hallottam, hogy manapság illegális bulikat szerveznek itt, habár én nehezen tudom elképzelni, hogy a lazulni vágyó fiatalság szívesen küzdi föl magát a kaptatón, a négy kilométeres erdei úton. Aligha megy itt filmekbe illő partizás; az összefirkált falak és az eldobált festékesflakonok azt sejtetik, hogy inkább a graffitizés rítusa adja itt a bulit – önkifejezni vágyó utcai művészek használják festővászonként a csábítóan kopár, szürke falakat, csapatokba verődve fújkálják a betonra jellegzetes figuráikat, tipójukat vagy éppen a Netflixen futó Stranger Things sikersorozat emlékezetes elemeit.

A pilisi rakétabázis torzói között bóklászva olyan érzése támad az embernek, mintha visszájára fordított világban járna. Világítunk, mászkálunk föl-le Miával, a lányommal; a körberakott kövek, a hamu és az eldobott sörösdobozok jelzik, hol érdemes itt letelepedni, hol kínálkoznak a legjobb kilátópontok. Valaha stratégiai jelentősége volt az itteni, páratlan panorámának – ma randizók, túrázók, graffitizők, lazulni vágyó fiatalok igyekeznek azon, hogy új értelmet találjanak a helynek.

Ez a szándék vezette az építész Lőcsei Gergelyt is, amikor továbbgondolta az értelmét vesztett rakétabázis jövőjét, a bunkerkockákban szálláshelyeket képzelt el, a két végén nyitott, tehát átjárható, erdei úton is megközelíthető bunkerbe pedig kiállítást tervezett, amely bemutatja a Pilis természeti értékeit és a környék történetét. A 2014-ben publikált tervek megmaradtak tervnek, viszont még abban az évben megépült a pálos rend 13. századi alapítójáról elnevezett 17 méter magas Boldog Özséb-kilátó, éspedig a már meglevő geodéziai torony köré.

A Pilis ékköve ez a kilátó, csodás látvánnyal vár mindenkit, aki leküzdi a négy kilométeres kaptatót. Sokan vannak, akik leküzdik: a Pilis-tető vonzza a turistákat. Hajdanában is a torony, a földmérési célokat szolgáló építmény tövében volt a Kéktúra pecsételőhelye, az akkoriban még álló kerítés sem zavarta a turistákat. A katonáknak a sárkányrepülőkkel is akadt elég gondjuk, mivelhogy a kerítéstől félszáz méterre kínálkozott a Pilis legjobb ugróhelye.
Miával mindegyik képhez, beállításhoz azokat a színeket választottuk, amelyek a legjobban illettek a lelki szemeink előtt folyamatosan pergő történetekhez. A félperces expozíciók alatt pedig ide-oda szaladgáltunk a lámpákkal – amint azt annak idején a katonák is tették, amikor gyakorlatoztak, éjjeli próbariadót tartottak. Szóval betoncsibészkedtünk egy jót kedvenceimmel: a színekkel és a fényekkel.

Fotóművész vagyok, sajtófotós és kreatív igazgató. A dokumentarista fényképezést absztrakt fotográfiával kombinálom, a levegőből és talajszintről egyaránt fotózok. Elsősorban az ember és a természet kapcsolata és annak környezeti hatása érdekel. Többször nyertem díjat rangos fotópályázatokon. A Sony World Photography Awards nyertese, a magyar Sajtófotó Pályázat nagydíjasa, nem mellékesen a vértesbeli FotoKozma kültéri fotófesztivál alapítója vagyok
Forrás: Radisics Milán

 

Készült az aktív Magyarországért felelős államtitkár és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

Civilek az élőhelyvédelemben

Civilek az élőhelyvédelemben

A Vecsési Madárles egy, hazánk számtalan civil csoportja közül, amely elhivatottan igyekszik a 21. századra még megmaradt természetes, természetközeli élőhelyeket, életközösségeket megóvni, munkájuknak köszönhetően, sikeresen.

Cápamáj uzsonnára

Cápamáj uzsonnára

Fotók és videók alapján vizsgálták meg, amint egy orka elejt egy nagy fehér cápát Dél-Afrika partjainál, majd felfalja annak tápanyagokban gazdag máját.

Medvék és fenyők

Medvék és fenyők

Japánban szerzett tapasztalatok arról tanúskodnak, hogy a természetes erdőkhöz szokott medvék egészen másképp viselkednek a faültetvényekben.

A szem az evolúció tükre

A szem az evolúció tükre

A ma élő kaszáspókok feje tetején egy pár szem figyeli a külvilágot, nemrégiben találtak egy fajt, amelynek azonban embrió korában még négy további szeme is van.

Kertek vendége a vörösbegy

Kertek vendége a vörösbegy

A vidéki és városi kertekben feltűnik, a téli, tél végi napokon egy kecses mozgású, kedves kis madár a vörösbegy (Erithacus rubecula).

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket