Gedeon, Johanna2024. március 28., csütörtök
Természet

Védett növény, ám mégis szükséges gyérítése

2022.11.05.NG
National Geographic Magyarország

A füzényfélék egyik legritkább faja, a sulyom leginkább Kelet-Magyarországon képes a fennmaradni, ott is elsősorban a Tisza szabályozása során leválasztott kanyarulatokban, melyeket ma a Tisza holtmedreiként ismerünk. Helyenként olyan nagy számban szaporodik, hogy a védettségi státusz ellenére gyérítik. Egy ritka, de kiirthatatlan növény jótékony hatásait és veszélyeit vizsgáljuk meg.

Forrás: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft

 

 

A ritka védett vízinövény nagy múltra tekint vissza, a Tisza menti falvakban sokáig haszonnal aratták, jól jött az ínséges téli időszakban vagy a rétestésztába, hiszen nem ritkán lisztet készítettek terméséből magas keményítőtartalma miatt, noha a kenyérhez éppen ezért nem volt túl szerencsés használni. A Tisza-tó vonatkozásában ma leginkább a vízben oldott tápanyagok körforgásában van fontos szerepe, mely a növény- és halszaporulatra van hatással. Mégis gyérítik a növényt, évente 800 hektár területen. Hogy miért fontos a védett sulyom (Trapa natans) visszavágása, és pontosan hogyan befolyásolja Magyarország egyik legszebb vízi élővilágát, a Tisza-tó környezetét? Erre a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. biológusai válaszolnak.

„Valóban érdekes tény, hogy egy védetté nyilvánított növényt rendszeresen kaszálunk a túlszaporodás ellen. Ez sokakat meglep.

De a sulymot nem azért védi a törvény, mert olyan alacsony a populációja, hanem azért, mert Európa és Magyarország más területein a mocsarak lecsapolása miatt megszűntek a természetes élőhelyei, így ezekkel együtt a faj is eltűnt.

A Tisza-tó idézi meg leginkább a folyószabályozás előtti természetes körülményeket, ezért itt a megfelelő életfeltételek miatt képes volt elszaporodni” – mondja Papp Gábor a társaság ökológusa. A sulyomnak ideális élőhely a Tisza-tó tározótere, mivel a víz tápanyag-összetétele, a vízáramlási- és a medermorfológiai viszonyok sajátossága kedvez neki. A növény az öntésterületeket kedveli, és miután a Tisza-tavat tavasszal  felduzzasztja a vízügyi kezelő, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, majd ősszel újra 1 méterrel csökkenti a vízszintet, a sulyom számára tökéletes környezetet idéz. A növényi tápanyagban gazdag vízösszetétel is gyorsítja a szaporodást, ellentétben például a Balaton vizével.

Sávos kaszálás
Forrás: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft

 

Sávos kaszálás a túlszaporodás ellen

Rossz nyelvek szerint a sulyom olyan sok nehézséget okoz , hogy a védettségi státusz visszaszorítását emlegetik. A szakértők cáfolják ezt az állítást, elvégre a növény természetvédelmi területen található, tehát elképzelhetetlen, hogy szabályozás nélkül irtható legyen, illetve a környezet számára fontos gyérítésről a Sporthorgász Kft. gondoskodik meghatározott keretek között. „Úgynevezett sávos kaszálással daraboljuk fel a nagy kiterjedésű, összefüggő sulyommezőket, amit minden év május végétől július közepéig végzünk, mivel ilyenkor még gyengébb a növény, és a zsenge sulyom kaszálása könnyebb.
A munkát akkor kezdjük, amikor a fiatal növény fejlődő rozettája éppen felér a vízfelszínre és addig folytatjuk, amíg a szára annyira megvastagodik, hogy már nem lehet hatékonyan vágni. Az ilyenkor lekaszált növény gyorsan lebomlik, nem hoz termést, a tagolt sulyommezők pedig nemcsak élőhelyeket jelentenek a halak számára, hanem horgászhelyeket a horgászoknak, és közlekedő utakat is a vízi túrázóknak. Ezzel is próbáljuk megelőzi, hogy a sulyom ellepje a tó jelentős részét. A gyérítés évente 800 hektáron történik, ami bár nagy terület, mégsem elég a növény terjeszkedésének megfékezéséhez, és így már nem is tűnik olyan soknak a kaszált felület” – ezt már Juhász Máté ökológus mondja, majd hozzáteszi, hogy a növényt – hagyományőrző jelleggel – újfent gyűjteni kezdték. „Nagyszüleim mesélték, hogyan szedték egykor a sulymot, többek között birkaszőrrel, amit összefogtak, és mint egy kötéllel, kihúzták a víz felszínén úszó növényt. Tehát egyfajta hálóként funkcionált a szőr, úgy húzták ki a partra, majd otthon a padláson szárították, hogy megőrizzék télre. A magas keményítőtartalma külön érték, szomorú, hogy a növény felhasználása már nagyrészt a múlté. Ezért jó látni, hogy vannak, akik nem feledkeznek meg erről az alapanyagról.” A környékbeliek között akad olyan, aki csokoládét, süteményt, sőt pálinkát is készít a sulyomból. Íze enyhén kesernyés és édes, de egyik sem dominál. Gyakorlatilag leginkább a szelíd gesztenyére hasonlít.

 

Sulyom
Forrás: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft

 

Folyamatosak a kutatások

Az egyedülálló faj sajátossága, hogy évekig termőképes marad, még akkor is, ha idővel a víz aljára süllyed. A helyiek jól tudják, nem érdemes letenni a lábukat a Tisza-tóban, hiszen a sulyom termésének szúrós héja megkeserítené a fürdőzést. Éppen ezek, az iszapba lesüllyedt termések azok, amelyek képesek évek múlva is kicsírázni. Volt olyan év, hogy a tartósan magas tavaszi, nyár eleji árvíz miatt a csírázó növények nem kaptak elég fényt, képtelenek voltak felnőni és szaporodni, viszont az évek óta iszapban megbújó magok termőképessége miatt a rákövetkező évben ismét megjelent a növény.

Kaszált sávok a sulyomszőnyegen
Forrás: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft

 

„A halak kifejezetten szeretik, hogy a sulyom sűrű gyökerei és szárai védelmet adnak számukra, viszont, ha nem szabályoznánk a növényszaporulatot, akkor kifejezetten negatív hatással lenne a halállományra. Ma ismerünk olyan területet, ahol egyéb védett növényeket szorított ki a sulyom, ez rossz hatással van a halgazdálkodásra” – mondja Papp Gábor, végül hozzáteszi, mindennek ellenére nem cél a növény eltüntetése. Helyette inkább az élőhely halgazdálkodási szempontú fenntartásáról van szó, hiszen, az emberi beavatkozás miatt vált képessé ez a faj az elszaporodásra, hát most az emberi cselekvésnek kell ezt kordában tartania. A mocsári- és hínárnövényzet térnyerésének leghatékonyabb módja mederkotrás lenne, mivel az évtizedek alatt felhalmozódott üledék kiváló táptalajt biztosít a növények számára. A halgazdálkodási hasznosító jelenleg a sulyom terjedésének dinamikáját vizsgálja az ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Intézetével egy speciális drón segítségével. Mivel az idei aszály miatt 80 centimétert csökkent a Tisza-tó vízszintje, az idei kutatás alul múlta az elvárásokat, de prognosztizálhatóan éveken belül új ismeretekkel bővül a sulyomról összegyűjtött tudásunk.

Írta: Vermes Nikolett

Csak ön után!

Csak ön után!

Gesztusokkal kommunikál a mi széncinegénk távol-keleti rokona, a japán széncinege.

A tavaszi meleg idővel a kullancsok is megjelennek

A tavaszi meleg idővel a kullancsok is megjelennek

A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - tette közzé a HUN-REN Ökológiai Központ közleményét az MTI.

Egyre korábban érkezik a kiscicaszezon

Egyre korábban érkezik a kiscicaszezon

Az állatmentők tapasztalatai alapján egyre korábban kezdenek születni a kiscicák, és egyre hosszabb időn át tart a szezon.

Az evolúció előretolt bástyája, az Aldabra-atoll

Az evolúció előretolt bástyája, az Aldabra-atoll

Az UNESCO Világörökség védelmét élvező sziget különleges körülményeket biztosít az itt élő állatok számára.

Új harangvirágfajt azonosítottak Olaszországban

Új harangvirágfajt azonosítottak Olaszországban

Európában meglehetősen nagy ritkaságnak számít új növényfajok felfedezése.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket