Kázmér, Lúciusz, Zorán2024. március 04., hétfő
Természet

Kerékpáros hegymászás a Karakoram-hegységben

2022.11.30.NG
National Geographic Magyarország

Egy olyan expedíciót terveztem, amely ökoturizmus jellegével kellőképpen reprezentálja a Himalájában tervezett nagy projektemet, a Himalája Traverz Expedíciót. Ehhez azonban egy nagyon hosszú felkészülési folyamatra van szükség, aminek része volt a kerékpáros Kilimandzsáró-mászás, a téli Nordkapp kerékpáros expedíció és az idei észak-pakisztáni bikepacking és hegymászó túra.

Forrás: Fazekas Cecília

 

És, hogy miért e távoli helyszín a felkészülésre? Pakisztánban nagy magasságokban is lehet hegyi-kerékpározni, például az Alpokkal ellentétben, így a nagy expedíció terepéhez a legjobban hasonlító helyszínen tudtam tapasztalatokat szerezni.

Kiutazás

A kiutazás során fő szempont volt az energiafogyasztás és a kibocsátás minimalizálása, így a tömegközlekedést választottam. Kis-Ázsián és Iránon áthaladva végül 14 átszállással jutottam el a pakisztáni Iszlámábádig, javarészt vonattal.

Az utazás során egyes szakaszok csak busszal voltak teljesíthetőek, és az iráni belépéskor, valamint kilépéskor rövid szakaszokon tömegközlekedés hiányában kb. 200 kilométert taxiztam összesen. Ilyen módon hozzávetőleges számításaim szerint a repüléshez képest kb. 62 százalékkal kevesebb kibocsátással járt az utazásom. A tervezett nyolc napos utazási idő viszont jelentősen megnyúlt.
A Balochistan (Beludzsisztán) területén kötelező katonai kíséret két nap helyett hat napra nyúlt, majd további öt napot kellett eltöltenem Quetta városában a kialakult történelmi idők óta nem látott árvizek miatt. Pakisztánban a monszun hatása rendkívül gyenge, és általában augusztus elején lezajlik. Ehhez képest ebben a hónapban az átlagos 56,2 mm több mint háromszorosa, 192,7 mm csapadék hullott.

Forrás: Zichó Viktor

 

Az expedíció

A kerékpáromat összerakva, 2022. szeptember 4-én sikerült elindulnom két keréken, hogy bejussak a Karakoram hegyei közé. Az eredeti tervem szerint a kasmíri Neelum völgyön keresztül Deosai fennsíkját érintve, Skardu városán áthaladva akartam belépni Gilgitbe, ahol legalább egy hatezres csúcs megmászását tűztem ki célul. A Neelum-völgybe belépésem gördülékenyen ment, ám ezt követően szinte minden tervemet keresztül húzta a bürokrácia. A megigényelt és erre a területre szükséges NOC engedélyt ugyanis nem állították ki időben, ennek ellenére utaztam be Kasmírba a nagykövetség hivatalos javaslatára. Innen öt nap után kitoloncoltak, és ezt követően a Karakoram Highway aszfaltozott útján kellett haladnom, csak alkalmanként tudtam letérni párhuzamos vagy a közelben futó földutakra. Így tettem például a 4300 méter magas Batogah-hágónál, ami a Kunhar völgy felső szakaszából biztosít átjárást az Indus völgyébe.

Forrás: Zichó Viktor

Az Indus, majd a Hunza folyó mentén végig aszfaltozott úton jutottam el a felső-hunzai Gulmit falujába, ahol Cili és Péter várt engem. Velük egy közös fotó- és videóprojekt megbízásom volt, amit a közeli Patundas magashegyi legelőin terveztünk elkészíteni. Ehhez megbíztunk egy magashegyi teherhordót, hogy az élelmünket és a napelemes töltőrendszert vigye fel nekünk, és egy hétre felköltöztünk erre a mesebeli helyre. Ehhez egy teljes napot túráztunk meredek ösvényeken és egy gleccser átszelésével.

Nagyon lassan akklimatizálódtunk, és ez kissé frusztrált, miután nekem a Maidan Sar 6035 méteres csúcsának szóló mászása volt tervben erre az egy hétre. Kézenfekvő volt, hiszen a Patundas hegygerincének végén tornyosult ez a fenséges előcsúcsa a Passu Peaknek.

Petiéket 4600 méteren hagytam ott, és indultam el a sziklás gerincen. A bivakomat 5130 méteren alakítottam ki, egy kellemesen széles havas párkányon, majd másnap hajnalban tökéletes kondíciók között indultam el a pirkadat első fényeiben. Nem voltam kifejezetten jó erőben. Sok előcsúcsot kellett megmászni, ami még inkább kivette az erőmet, ráadásul 5400 métertől igen mély havat kellett taposni. 5560 méteren végül egy 3 méter magas jégfal megmászása közben, a sokadik holtpont átlépése után aztán beláttam, hogy ezúttal vissza kell fordulnom. Nagyon sajnáltam, de ez volt az észszerű megoldás. Meglobogtattam a fehér zászlómat, melynek feliratával kívánom felhívni a figyelmet paradox magatartásunkra: a hegyekbe megyünk a havas-jeges környezetért olyan módon és olyan nagy kibocsátású közlekedési eszközökkel, amik épp ennek az öröknek tűnő állapotnak a tönkretételéhez járulnak hozzá. Biztosan ezt szeretnénk? Tehetünk ellene?
A hegyi-kerékpározással fűszerezett lejövetelt követően természetesen pár nap regenerálódásra volt szükségem.

Forrás: Zichó Viktor

A következő projektem Shimshalban volt, ahol a Minglik Sar nevű hatezres csúcsot igyekeztem elérni és megmászni. Shimshal falu a völgy gyakorlatilag egyetlen faluja 6 évszázados múltra tekint vissza, de 2003-ig egy elzárt település volt, út nem vezetett ide, csak egy keskeny ösvényen volt megközelíthető. A falu környékén különös szabály van érvényben, mint utólag megtudtam: idegen látogatók nem hagyhatják el a falut helyi idegenvezető nélkül. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg, mikor a Minglik Sar felé tartó utam során Garsar táborból a rendőrök hoztak le, miután értesültek, hogy egyedül hegyi-kerékpározok az ottani ösvényeken. A tervemet módosítanom kellett, és így vezetővel inkább egy közeli csúcsot, a Yazghil Sart vettem célba.

Forrás: Zichó Viktor

 

Ezúttal csak 5100 méterig jutottam, ahol a felső táboromat kialakítottam. Éjjel ugyanis behavazott és nagyon lavinássá is vált a terep, ráadásul az idő nem tisztult, így puffer napok és élelem híján végül elhagytam a hegyoldalt. A lejövetel sajnos nagyon rizikós volt, mert a sziklás hegyoldal, ahol feljöttem, lejtmenetre kevéssé volt alkalmas, így inkább a mellette lévő havas lejtő sziklákhoz közel eső oldalát használtam. Ezzel csökkentettem a lavinával előforduló baleset esélyét, mert így csak egy esetlegesen kialakuló lavina szélét kaptam volna el. Végül az egyetlen lavina alattam ment le, én pedig a lesodort jeges-sziklás hegyoldalban többször is megcsúszva tudtam végül lejutni a 4310 méteren fekvő alaptáborba, ahol az idegenvezetőm várt a jaktrágyával befűtött kis pásztorkunyhóban.

Összességében rendkívül tanulságos utazásban volt részem, ami rávilágított a Himalája Traverz megvalósításához szükséges hiányosságaimra és a rendszeres magashegyi edzés és diplomáciai kapcsolatok kiépítésének fontosságára.

Írta és fényképezte: Zichó Viktor

Medvék és fenyők

Medvék és fenyők

Japánban szerzett tapasztalatok arról tanúskodnak, hogy a természetes erdőkhöz szokott medvék egészen másképp viselkednek a faültetvényekben.

A szem az evolúció tükre

A szem az evolúció tükre

A ma élő kaszáspókok feje tetején egy pár szem figyeli a külvilágot, nemrégiben találtak egy fajt, amelynek azonban embrió korában még négy további szeme is van.

Kertek vendége a vörösbegy

Kertek vendége a vörösbegy

A vidéki és városi kertekben feltűnik, a téli, tél végi napokon egy kecses mozgású, kedves kis madár a vörösbegy (Erithacus rubecula).

Pandák költöznek vissza Kínába

Pandák költöznek vissza Kínába

Tizenhét év után mondott búcsút óriáspanda párjának a madridi állatkert 2024. február 29-én, miután szaporodási szakaszuk befejeztével, legfiatalabb utódaikkal visszatérnek származási országukba, Kínába - tette közzé a hírt az MTI.

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

A különös magatartás célja az, hogy így még hatékonyabban kerülhessék el a ragadozókat.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket