Megoldódott a vaníliarejtély

Évszázadokon át ismeretlen volt, mi módon, milyen állat segítségével terjeszti magvait a vanília orchidea.

A Costa Rica-i Egyetem néhány kutatója éveken át végzett megfigyeléseket a vadon élő vaníliaorchideákon, azzal a céllal, hogy kiderítsék, mi módon terjeszti magvait a növény, az eredményeiket a Current Biology folyóiratban publikálták.
A vanília egy, a fákra felkúszó orchidea, amelynek világszerte 118 faja s néhány termesztett fajtája létezik, a kutatásban három, Costa Rica erdeiben is élő fajt vizsgáltak, köztük a Vanilla planifolia fajt, amely a legnagyobb arányú a termesztésbe vont fajok közül, ennek az illatos, aromás, fermentált terméseivel találkozhatunk így az ünnepi készülődés során a konyhaszekrényünkben és a süteményes tálainkon is.
A kutatók megfigyeléseiből az derült ki, hogy a növényen beérett és kiszáradt termések (a vaníliarudak) egyes méhek számára jelentenek célpontot: a hím orchideaméhek (Euglossini) és a nőstény fullánktalan méhek (Meliponini) keresték fel a beérett termést. Az orchideaméhek azokat levagdalták és az abban lévő illatanyagot használták fel, a fullánktalan méhek pedig a fészkeik építéséhez gyűjtöttek anyagot, amely közt a vaníliarudak is szerepet kaptak. Emellett azt is sikerült megfigyelni, hogy kisemlősök, főként rágcsálók és egy oposszum a földre hullott, de még nem kiszáradt, igen tápláló termést elfogyasztották, a magvak pedig sértetlenül áthaladtak az emésztőrendszerükön, később e magvak a kísérletek során sikerrel kicsíráztak.
E módszerekkel tehát mind az egyszerű fizikai elmozdítás, mind az elfogyasztás útján terjeszteni tudták az állatok a magvakat. Meglehetősen kevés olyan orchideaféle van, amely állatok segítségével terjeszti magvait, a legtöbb esetben a pillekönnyű, apró magok a szél útján jutnak el az anyanövénytől távolabbra. Az a kevés orchidea, amely mégis állati terjesztőt „alkalmaz”, a vaníliához hasonlóan húsos termést növeszt.
A hím orchideaméhek különféle illatokat gyűjtenek be, amelyeket a nőstényekért zajló vetélkedésben használnak fel, ezeket legtöbbször virágokról szerzik, ám, amint a mostani megfigyelések mutatták, a vanília aromás terméséből is ki tudják nyerni.