Aranka, Jeromos2023. február 08., szerda
Természet

A tíz legérdekesebb új faj 2022-ben

National Geographic Magyarország

Az év során felfedezett, tudományra új (növény)fajok közül a tíz legérdekesebbet emelte ki egy összefoglaló.

A Királyi Botanikus Kert minden év végén összesíti a szakembereik által felfedezett fajokat.
Forrás: Wikimedia Commons

 

A Kew Gardens Királyi Botanikus Kert év végi összesítésében bemutatta a 2022-es esztendő tíz legérdekesebb növényét, amelyet az intézmény kutatóinak részvételével fedeztek fel. E csoport voltaképp nyolc növény és két gomba, fontos tudni, hogy bár a gombát a boltok zöldség részlegén találjuk, ez nem növény, hanem egy teljesen külön csoport, ugyanannyira eltér a növényektől, mint az állatok is. Hagyományok alapján azonban gyakran a növényekkel egy kalap alá veszik a gombákat is, így a jelenlegi összefoglalóban is egymás mellé kerültek.

Hydnum reginae
Forrás: KEW / Geoffrey Kibby

1. Egy gerebengomba, amelyet II. Erzsébet után a Hydnum reginae néven, vagyis a királynő gerebenjének neveztek el. A fajt genetikai vizsgálatokkal sikerült elkülöníteni egy másik gerebengombától, és Nagy Britannia egyetlen bükkerdejében él csak.

Carpotroche caceresiae virága és termése
Forrás: KEW / Indiana Colorado

2. Carpotroche caceresiae, e fafajt Berta Cáceres Flores (1871-2016) hondurasi természetvédő tiszteletére nevezték el. Berta egy vízerőmű építése elleni tiltakozás során vesztette életét, 123 szintén meggyilkolt természetvédővel együtt. A fafajt genetikai jegyei alapján sikerült elkülöníteni egy rokonától.

Victoria boliviana, a világ legnagyobb óriás tündérrózsája
Forrás: Carlos Magdalena / RBG Kew

3. A világ leghatalmasabb óriás tündérrózsája, a Victoria boliviana, amelyet mi is bemutattunk. A virág óriási levéltutaja 3,3 méteres átmérőt is elér, nevét bolíviai élőhelyéről kapta.

Ránézésre akár orvosi zsályának is hihetnénk a Gomphostemma phetchaburiense, egy barlang bejáratában élő, tövét.
Forrás: KEW / Preecha Karaket

4. Gomphostemma phetchaburiense, a mentafélékhez tartozó virág, amelyet egyetlen galambkolónia veszélyeztet. A virág Thaiföldön, egy barlang bejárata közelében él, egyetlen helyszínről ismert és csupán 50 tő található belőle. A szintén itt élő szirti galambok savas kémhatású ürüléke akár a kihalásba is sodorhatja.

Saxicolella deniseae, az orchidea, amelyre már csak kihalása után bukkantak rá. A képen az egyik elpusztult példány, amelyet egy vízerőmű miatt felduzzasztott folyó partján találtak.
Forrás: KEW / Denise Molmou, National Herbarium of Guinea

5. Saxicolella denisea, egy orchidea, amelyről már csak múlt időben beszélhetünk. Guinea területén egy vízerőmű építésével felduzzasztott folyó egyik vízesésénél élt, és amikor felfedezték, már csak az elpusztult növényre sikerült rábukkanni. A története arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a zöld energia részarányának növelése mindennél sürgetőbb feladat jelenleg, a beruházásokat a természetvédelemmel karöltve kell megtervezni.

A nálunk élő vetővirág egy török unokatestvére, Sternbergia mishustinii, amelynek magvait a Herszoni Egyetem kutatója gyűjtötte be 1997-ben. A magvak nehézkes kinevelése után derült ki, ismeretlen fajról van szó.
Forrás: KEW / Ruszlan Misusztin

6. Sternbergia mishustinii, egy törökországi vetővirágrokon, amelyre névadója, egy ukrán természetkutató, Ruszlan Misusztin bukkant rá még 1997-ben. A fajról azóta kiderült, hogy a nyolc többi vetővirág fajtól különbözik. Sárga, alig 2 centis virágai közvetlenül a talajon nyílnak késő ősszel, és mindössze 300 példánya él egy titokban tartott helyszínen.

Cyanoboletus mediterraneensis, egy tintakékre színeződő tinóru a Földközi-tenger vidékéről.
Forrás: KEW / Zohar Shafranov

7. Szintén a gombák közé tartozó faj a Cyanoboletus mediterraneensis, egy tinóruféle, amelyet Izrael északi részén, valamint az olasz Szardínia szigetén lehet megtalálni. Bár már 2012-ben felfedezték, akkor egy másik fajnak hitték, és ez esetben is genetikai vizsgálattal lehetett megállapítani, hogy új fajról van szó. Különlegessége a tintakék elszíneződése, amelyet sérülés, nyomás hatására mutat.

Impatiens banen, egy igen csinos nebáncsvirág-faj Afrika szívéből.
Forrás: Xander van der Burgt, RBG KEW

8. Az Impatiens banen nebáncsvirág-faj, amelyet a kameruni Ebo rendkívül változatos élővilágú erdejében élő banen nevű közösség után neveztek el,  ez a csoport vezette a helyi erdők kiirtása elleni tiltakozást.

Kevesen tudják, hogy a ma oly kedvelt édesburgonya a hajnalkafélék rokonságába tartozik. Ipomoea aequatoriensis, az új faj a termesztett édesburgonyák legközelebbi vad rokona.
Forrás: KEW / JRI Wood

9. Ipomoea aequatoriensis, egy új hajnalkaféle faj, amely egyúttal a rokon édesburgonyák közé is illik, ráadásnak a genetikai elemzések szerint a termesztésbe vont édesburgonyák legközelebbi vadon élő rokona. A virág Ecuadorban honos (mind az ország, mind a virág neve az Egyenlítő nevéből ered), és megismerése lehetőséget ad a termesztett édesburgonyák nemesítésére is.

Az Eugenia paranapanemensis fafaj 27 méteresre nőhet, ám erre mindössze 3 vadon élő példányának van lehetősége.
Forrás: KEW / Paulo Camargo

10. Eugenia paranapanemensis, egy túlélő a brazil Mata Atântica esőerdejéből (Atlanti-parti esőerdő), a vadonban már csupán 3 él e fafajból. A Mata Atântica erdőségének 93 százalékát már kiirtották a terjeszkedő marhatenyészetek és mezőgazdasági hasznosítású területek miatt.

Az Eugenia paranapanemensis gyümölcsei bizarr meggyes-mentolos (eukaliptuszos) ízvilágúak a felfedezők szerint.
Forrás: KEW / Paulo Camargo

A fa mintegy 27 méteresre nő, sárga gyümölcsének íze pedig a meggy és az eukaliptusz közti átmenetet képviseli. Súlyosan veszélyeztetettként került fel az idei új fajok listájára, de nem teljesen reménytelen, hogy néhány példányára még rábukkannak.

A csapatban élő állatok tovább élnek

A csapatban élő állatok tovább élnek

Egy új kutatás szerint azok az emlősök, amelyek csapatokban élnek, általánosságban véve hosszabb életűek, mint a magányosak.

Engedély nélküli oroszlánfarmok Dél-Afrikában

Engedély nélküli oroszlánfarmok Dél-Afrikában

Az oroszlántenyésztés engedélyekkel sem etikus, de egyelőre nem sikerült véget vetni az állatkínzó gyakorlatnak Dél-Afrikában.

Néma békát fedeztek fel Tanzániában

Néma békát fedeztek fel Tanzániában

Egészen szokatlan tulajdonságú új békafajt fedeztek fel Afrikában: az állatnak egyáltalán nincs hangja.

Ritkán látott madár a batla

Ritkán látott madár a batla

Életem első batláját (Plagadis falcinellus) Hortobágy kiváló ismerőjével, Dr. Kovács Gáborral láttam. Aztán teltek múltak az esztendők, de batla megfigyeléseim száma sehogy nem akart növekedni.

Ritka, mérgező, örökzöld cserje

Ritka, mérgező, örökzöld cserje

Bár merev, hegyes, sötétzöld levele igencsak hasonlít a babérlevélre, a babérboroszlán (Daphne laureola) mérgező növény. Hazánkban mindössze a Bakonyban, a Vértesben és a Keszthelyi-hegységben található őshonos állománya. Úgynevezett reliktum-faj, tehát korábbi földtörténeti korból maradt itt; atlanti-mediterrán flóraelem. A babérboroszlán szűk hazai elterjedése és reliktum volta miatt védett faj.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket