Borbála, Barbara, János2023. december 04., hétfő
Természet

Tél és éghajlatváltozás a denevérek életében

2023.01.24.Pribéli Levente
National Geographic Magyarország

A denevérek igen hosszú életű emlősök, akár 40 évig is élhetnek. A világon ismert több, mint 1400 faj közül hazánkban 28 él, az itthoniak mindegyike rovarevő.

Forrás: Pribéli Levente

 

 

A hideg és táplálékszegény téli időszakot viszonylag állandó hőmérsékletű és páratartalmú helyekre húzódva vészelik át a denevérek. Ezek a helyek lehetnek idős fák odvai, barlangok, épületek üregei és olyan földalatti létesítmények, mint katonai építmények vagy felhagyott bányaüregek.

Felhagyott bányavágat, melynek lezárt ajtajára bejáratot vágtak, hogy a denevérek használhassák szálláshelyként.
Forrás: Pribéli Levente

A denevérek itt fajtól és telelőhelytől függően gyakran nagy csoportokban szorosan egymás mellett lógnak, de akár kisebb csoportokban vagy magányosan repedésekbe is behúzódhatnak. A patkósdenevérekre például a lógás jellemző, szárnyukat maguk köré tekerik; más fajok, például a horgasszőrű denevérek (Myotis natterei) repedésekben bújnak meg. Hidegtűrésüktől függően változik, hogy az adott faj egyedei a barlang mely részén – inkább a mélyén vagy a bejárat közelében – pihennek. Egyes denevérefajok egyedei jelentős, akár több száz kilométeres távolságokra vonulnak.

Kis patkósdenevérek lógnak egy építmény mennyezetén.
Forrás: Pribéli Levente
Üregbe húzódva telelő denevér.
Forrás: Pribéli Levente

 

A hazai denevérek telelőállományainak több mint 15 évre visszanyúló alapos nyomon követése alapján a kis patkósdenevér (Rhinolophus hipposideros) száma egyértelműen növekedett, míg a hegyesorrú (Myotis blythii) és közönséges denevérek (M. myotis) együttvéve kevesebben lettek. A kutatók szerint az említett növekedéssel kapcsolatban sincs ok túlzott optimizmusra: hazánkban fokozódnak azok a negatív folyamatok, „például a növényszegélyek megszüntetése, szálláshelyek átépítése, vegyszerezés, zaj- és fényszennyezés növekedése, melyek korábban jelentősen visszavetették a nyugat-európai állományokat” – olvasható a Hogy vagytok denevérek című írásban.

Nagy patkósdenevér (Rhinolophus ferrumequinum)
Forrás: Pribéli Levente

 

Telelés és túlélés
Szintén fajfüggő, hogy néhányuk hosszabb nyugalmi periódusokban pihenve töltik a telet vagy akár naponta, néhány naponta felébrednek és elhagyják a telelőhelyet, hogy táplálkozzanak. A hibernáció során anyagcseréjük, szívverésük és légzésük rendkívüli mértékű lelassulása miatt töredékére csökken az energiafelhasználásuk. Érzékenyek a telelőhelyek zavarására: az ébredés, ébrenlét energiaigényes, a nagy energiaveszteség pedig rontja a túlélési esélyüket. Különösen problémás lehet ez akkor, ha olyankor ébrednek fel „téli álmukból”, amikor például az épp különösen hideg idő miatt nem találnak elég táplálékot. De a kevésbé hűvös idő sem jelenti önmagában, hogy lesz táplálék, mivel egyes denevérek leginkább olyan rovarokat fogyasztanak, melyek télen nem aktívak. A zavarás okozta ébredés tehát más, mint ha a denevérek maguktól szakítják meg a hibernációt.

A barlang páratartalma kicsapódik a denevérek apró szőrein, a fotón denevérlábak láthatók közelről.
Forrás: Pribéli Levente

 

Éghajlatváltozás és denevérek
Az éghajlatváltozás komoly kihívások elé állítja az élővilágot, így a denevéreket is, bár ma még keveset tudunk a klímaválság denevérekre gyakorolt hosszú távú hatásairól. Nézzünk azért néhány példát az ismert és lehetséges hatásokra!

Kis patkós denevérek
Forrás: Pribéli Levente

 

A kis patkósdenevér a környező országokhoz hasonlóan itthon is tapasztalt állománynövekedésének egyik ok az lehet, hogy az éghajlatváltozás – legalábbis átmenetileg – javította a téli túlélés arányát. Más, ritka hazai fajoknál a kutatók szerint az éghajlatváltozás egyértelműen komoly negatív hatást gyakorolhat. Globálisan is előfordulnak kedvező és káros hatások egyaránt, előbbiek közé tartozik például, hogy bizonyos fajoknál nőhet az elérhető táplálék mennyisége és gyorsabbá válik a fiatal denevérek fejlődése.

A jelentős negatív hatások egyike az extrém időjárási események gyakoribbá válása, de problémát jelenthet az is, ha „elcsúszik” egymástól a denevérek aktivitása és táplálékbázisuk elérhetősége az éghajlatváltozás miatt (erre példa a trópusi fajoknál a nektárt adó növények virágzási idejének módosulása, mérsékelt övieknél pedig a hibernációból való ébredés időzítése). A szárazodás akadályozhatja a nélkülözhetetlen vízfelvételt, a szélsőséges időjárási események pedig fokozhatják a vízveszteséget.

A telelőhely megfelelő páratartalma fontos a denevérek számára. A képen látható példány szőrzetét a kicsapódott pára cseppjei borítják.
Forrás: Pribéli Levente

 

Mindez ráadásul egy olyan környezetben történik, amely egyébként is drámai mértékben változik. Óriási ütemben fogynak a rovarok, az emberi tevékenység nagymértékben átformálja a természetközeli élőhelyeket, súlyosak a különféle kémiai szennyezések és a fényszennyezésnek is kiterjedt hatásai vannak az élővilágra nézve. Az éjszakai mesterséges fény a nappalok és éjszakák szabályos váltakozását megtörve befolyásolja a legkülönfélébb élőlények életét a növényektől az emberekig, így az ökológiai rendszerekre is hatással van. A denevérek szempontjából kiemelendő, hogy a fényszennyezés árt a rovarvilágnak, befolyásolja a rovarok aktivitását. Emellett a denevérekre közvetlenül is hat, módosítja a viselkedésüket, táplálkozásukat.

Forrás: Pribéli Levente

 

A denevérvédelem lehetőségeiről a hunbat.hu oldalon tudhatunk meg többet.

Írta és fényképezte: Pribéli Levente

A fotók Hegyi Zoltán denevérszakértő jelenlétében, a monitoring program keretében készültek.

Felhasznált irodalom:
Boldogh S. A., Estók P., Hegyi Z., Dobrosi D., Görföl T., Bihari Z., Dombi I., Gombkötő P., Paulovics P., Mészáros J., Máté B., Bereczky A., Szatyor M. & Géczi I. (2019). “Hogy vagytok denevérek?” – Az országos monitorozó program első 15 évének néhány eredménye. – In: Váczi O., Varga I. & Bakó B. (eds.): A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer eredményei II. – Gerinces állatok. Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Szarvas, pp. 97-122.
Sherwin, H. A., Montgomery, W. I., & Lundy, M. G. (2013). The impact and implications of climate change for bats. Mammal Review, 43(3), 171-182.
Festa, F., Ancillotto, L., Santini, L., Pacifici, M., Rocha, R., Toshkova, N., … & Razgour, O. (2022). Bat responses to climate change: a systematic review. Biological Reviews.

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

A mamutfenyők (Sequoia sempervirens) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt évek kaliforniai tűzvészeiben, egy új kutatás azonban reményt ad a megújulásukra.

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvinek esetében egészen furcsa alvási ritmust figyeltek meg.

Ügyesen kerülik el a hangyák a forgalmi dugót

Ügyesen kerülik el a hangyák a forgalmi dugót

Néhány száz egyedből álló hangyacsaládok viselkedését vizsgálták.

Az orchidea manók vitorlázóbajnokok

Az orchidea manók vitorlázóbajnokok

A virágra hasonlító imádkozósáska nemcsak utánzóművész, de egy új kutatás szerint vitorlázásban is rendkívüli képességekkel rendelkezik.

Méreg várhatja egy kancsóka látogatóit

Méreg várhatja egy kancsóka látogatóit

Egy új kutatás szerint az egyik kancsóka olyan nektárt állít elő a rovarok csalogatására, amelyben igen hatékony idegméreg van.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket