Jenő, Henrik2024. július 13., szombat
Természet

Barna széncinege és más színeltérések a madarakban

National Geographic Magyarország

A madárka a Miskolci Egyetem parkjában, egy madáretetőnél mutatkozott meg, ám nem ez az egyetlen érdekes színeltérés a madarak körében.

Barna széncinege Miskolcon
Forrás: Dr. Varga Attila Károly

Talán sokan emlékeznek még arra a madáretetőre, amelyet a Miskolci Egyetemen formatervező hallgatók készítettek, és igen látványos berendezésekkel várta az élelemért érkező tollasokat. Nos, mi sem bizonyítja jobban, hogy az egyetem valóban madárbarát intézmény, mint az, hogy ismét egy érdekességgel jelentkezett Dr. Varga Attila Károly, ezúttal egy különleges színvilágú széncinegét mutatott be nekünk, a madárkáról fotók és videók is készültek.

„A képfeldolgozás című kurzusom gyakorlati óráihoz évek óta készítek fotókat a Miskolci Egyetem parkjában, télen leginkább az Egyetemváros számos pontján elhelyezett madáretetők környékén. A madarak fotózása közben tűnt fel egy olyan széncinege, mely tollazatának számos része festékhiányos, világosabb a megszokottnál. A fekete például teljes mértékben hiányzik, helyette barna szín figyelhető meg, a kismadár tollazatában ez a legsötétebb szín.”

Számos olyan elváltozás van a madarakon, amely a normál színezettől való valamilyen fokú eltérést eredményez, ezek egy része a melanin nevű pigment kapcsán alakul ki. Érdemes azt is tudni, hogy melaninból két típus termelődik: a feketés-barnás eumelanin, és a vöröses feomelanin (ez utóbbitól válik egyes emberek haja vörössé). Maguknak az eltéréseknek négyféle típusuk van: a melanintermelő sejtek hibájából, a melanin előállításának hibájából és a melanin tollakba épülésének hibájából adódóan, illetve a melanin konkrét típusának eltéréséből.

A kép jobb oldalán a barna széncinege, vele szemben egy normál színezetű, középen pedig egy barátcinege látható az etetőnél.
Forrás: Dr. Varga Attila Károly

A legismertebb eltérés az albinizmus, amikor a madarak tollából egy enzimhiány miatt teljesen hiányzik a pigment, de ekkor még a szemükből és más testrészeikből is. Ez azonban a vadon élő madaraknál valószínű nem létezhet, mivel az albinizmus rendkívül rossz látással is együtt jár, így ezek az állatok nem maradnának életben.

Ez a fülesbagoly minden bizonnyal csupán „ino” színű, és nem albínó, mivel ez utóbbi esetben már éhen halt volna. A valódi albinizmus olyan látásromlással jár együtt, ami egy vadon élő madár számára az élettel összeegyeztethetetlen. Fogságban azonban életben tarthatóak valódi albínók is.
Forrás: Önök küldték / Baunok László

Van azonban a „gyengített” forma, amelynek neve ino (az albínó szó végződése alapján), ekkor még képes a madár melanint termelni, ám ez a melanin nem sötét, így ennek hatására a madár fehér vagy egész halvány drapp is lehet. Ebben az esetben az állat szeme piros, ám jól működik, egy ilyen madár képes a vadonban fennmaradni, vadászni is. Valószínű, hogy amely madarakat albínónak tartunk, azok mind ino típusúak. Ebbe a típusba tartoznak a kanadai Vancouver-sziget híres fehér hollói is, amelyek fiatalon még krémszínűek, és fokozatosan fakulnak hófehérré.

A fekete helyett barna látható a tollazaton, e színváltozat neve is „barna”.
Forrás: Dr. Varga Attila Károly

Ebbe az eltéréstípusba tartozik az, amelynek hatására a fekete barnává válik, ilyenkor ugyan termel az állat melanint, ám a melaninszintézis hibája miatt a molekula nem teljes, így ez gyakorlatilag szintén az albinizmus egy speciális esete. Ennek a neve barna, és ez a típusú eltérés alakult ki a miskolci széncinegében, valószínűleg ez az eltérés lehet a leggyakoribb a madarak körében.

A leucizmus gyakran látott esete: fehér foltossá válik az egyébként fekete madár tollazata, de a teljesen fehér madarak közt is számos a leucisztikus.
Forrás: Önök küldték / Sirkó Csaba

Ha azonban a madár szeme nem válik pirossá, akkor nem albinizmusról, hanem leucizmusról van szó, ez esetben a tollazat se feltétlenül teljesen fehér, e kategóriába tartoznak a viszonylag gyakran látott „fehér pettyes” feketerigók. Ez a pigmentet termelő sejtek (részleges) hiányából adódik. E fehér mintázat az állat egész életén át egyforma marad, a vedlések nem befolyásolják.

Progresszív szürkülés egy erdei pintyen, a négy képen ugyanaz a madár van, 2018-2020 közt készültek a felvételek. A színeltérés a madárka többi színét nem érinti.
Forrás: Bioone / Jan Hansen

Előfordul, hogy szürkéssé, majd később fehérré válik a madár ott, ahol feketének kellett volna lennie, ez is a pigmentet (melanint) termelő sejtek hiányából következik, ám ez esetben nem foltokban, hanem mindenütt, és progresszíven hiányzik e sejttípus. E színeltérés neve progresszív szürkülés, és amint az elnevezés sugallja, ez a madár élete során egyre hangsúlyosabbá válik, vagyis a madár idősebb korában szürkébb, mint fiatalon, ám ez az eltérés nem örökletes. Előrehaladott állapotban a leucizmustól csak úgy lehet megkülönböztetni, ha ismerjük az adott madáregyed élettörténetét, hisz csak így derül ki a változás.

Hígulás a csóka esetében, a bal oldali madár tollazata ennek hatására füstös-ezüstös árnyalatot kapott.
Forrás: Bioone / Bert Bruggeman

Vannak a pigmentek megfelelő helyre jutásában bekövetkező mutációk, ekkor általában szürkés árnyalatú lesz a madár ott, ahol egyébként fekete volna, illetve drapp ott, ahol barna, de a csőre és a lábai megtartják eredeti színüket. Ezen elváltozás neve hígulás, és ilyenkor a melanin kis csomókban rakódik ki a tollakban, nem egyenletesen.

Az eritrizmus rovarokban (mint ezen a kis sáskán), hüllőkben viszonylag gyakori eltérés.
Forrás: Önök küldték / Márton Júlia Dalma

Több állatra is jellemző az úgynevezett eritrizmus, amelynek során a vörös színek dominálnak az állaton, így lesz a barna sáskából rózsaszínű, vagy a drapp nyúlból vörös. Ilyen a flavizmus is, amikor a sárga árnyalata válik kiemeltté az állatka tollán, e két szín-aberráció azonban a madarak körében jóval ritkább, mint az előbb részletezettek. Ezekben az esetekben a karotinoid pigmenteknél van eltérés, a melanin megfelelően képződik.

Zajos kabócaéneket hallhatunk a Tihanyi-félszigeten

Zajos kabócaéneket hallhatunk a Tihanyi-félszigeten

Az óriás énekeskabóca egyes magyarországi területeken is tömegesen van jelen.

Az emberi jelenlét a hiénának kedvez

Az emberi jelenlét a hiénának kedvez

Kelet-Afrika emberi települései közelében két ragadozó verseng: a hiéna és a leopárd, egy új kutatás felmérte, melyik jön ki jobban az emberrel.

A csimpánzok világnapja kapcsán üzent Jane Goodall

A csimpánzok világnapja kapcsán üzent Jane Goodall

Július 14-e a csimpánzoké, 1960-ban ezen a napon kezdte meg kutatásai Jane Goodall a Tanganyika-tó partján.

Fontos beporzóink ezek a meseszép rovarok

Fontos beporzóink ezek a meseszép rovarok

Ifj. Vasuta Gábor a lepkék csodálatos világáról ír.

Elpusztult Charlotte, a rája

Elpusztult Charlotte, a rája

Az állat korábban vemhesnek tűnt, azonban néhány hete kiderült, hogy mégsem utódokat vár, hanem beteg.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket