Emília2024. július 19., péntek
Természet

Különleges hangú pingvinek

2023.03.16.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Épp hogy átmászok a hatalmas köveken, amikor a szamarakat megszégyenítő harsona kezdetét veszi a parton. Bár a közelben egyetlen négylábú sincsen, a hangja miatt sokáig csak jackass (szamár) pingvinként elhíresült pápaszemes madarak (Spheniscus demersus) előszeretettel vitatkoznak recsegő hangjukon.

Az afrikai pápaszemes pingvineket hangjuk miatt nevezik jackass (szamár) pingvinnek is. A magyarul szamárpingvinnek hívott madár azonban egy másik fajba tartozik.
Forrás: Balogh Boglárka

 

 

A dél-afrikai Fokváros közelében fekvő turistaparadicsom Simon’s Town melletti Boulders Beach nem mindennapi partszakasz: ősi gránitsziklák védik a széltől és a nagy hullámoktól, a strand makulátlanul tiszta, a víz átlátszóan kék, és fehér homok terül el az ember lába alatt.

A Boulders kolónia közel 3000 fős.
Forrás: Balogh Boglárka

Ám az évi 60 000 kíváncsi látogató nem emiatt a páratlan természeti szépség miatt érkezik ide, hanem azért, hogy azoknak a pingvineknek az egyik kolóniát megfigyelhesse, amelynek tagjai a 17 faj közül egyedüliként az afrikai kontinensen élnek.

Boulders Beach az egyetlen hely a világon, ahol úszhatunk is velük.
Forrás: Balogh Boglárka

Az alig fél méterre megnövő, kiválóan úszó madárnak 27 csoportja található meg Namíbiában és Dél-Afrikában egészen Port Elisabethig, de kevés hely kínál olyan nagyszerű lehetőséget a testközelből való tanulmányozásukra, mint a Boulders Beach.

A lekerekített sziklák mögötti apró strandon mindössze egy fiatal család napozik. A pingvinek már megszokták az embereket, ahogy közelebb érek hozzájuk, ugyan felém fordítják fejüket, de egy tapodtad se mozdulnak, át kell lépni rajtuk, ha tovább akarok haladni a természet alakította medencék felé.

Leteszem a ruháimat a kövekre, fél szemmel látom, az egyik példány mellém totyog. A homokban meglehetősen nehezen megy a járás, ám a vízben igazi akrobaták, akár a 24 km/h sebességet is elérhetik, ha akarják. Sokáig üldögélek egy sziklán, hallgatom a víz hullámzását, figyelem, ahogy a pingvinek mozdulatlanul, feltartott fejjel napoznak. Szemük felett látható csupasz, rózsaszín bőrfelület, melyről a magyar nevüket kapták. most egész világos. Ez a kis darab, toll nélküli terület segít az állat testhőmérsékletét egyensúlyban tartani: amikor megemelkedik a hőmérséklet, több vér jut ide, a felület ettől még élénkebb színt kap.

Forrás: Balogh Boglárka

Boulders a mai napig az egyetlen hely a világon, ahol együtt úszhatunk a pingvinekkel. Ahogy belegázolok a kristálytiszta öbölbe, az egyik pingvinpárnak is fürdeni támad kedve, lemerülök, mire mellettem elcikázva fogócskáznak, majd amikor megunják, újra kiülnek a kövekre.

Forrás: Balogh Boglárka

Az első pingvinpár 1983-ban érkezett ide, a False-öbölbe a Gansbaai közelében fekvő Dyer-szigetről. Ameddig a sziget közelében bőven akadt ennivalójuk, a kolónia gyorsan növekedett, ám a kereskedelmi halászat, a tengerszennyezés és az élőhelyek pusztulása megviselte a populációt.

1910-ben a becslések szerint körülbelül másfél millió afrikai pingvin élt, egy évszázaddal később a vízimadarat már a veszélyeztetett fajok közé sorolták, alig 56 000 költőpár maradt belőlük. Végül a hihetetlen természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően ma a Boulders kolónia több mint háromezres létszámmal büszkélkedhet.

A terület a Fokföldi Nemzeti Park védnöksége alá tartozik, de valójában az összes fészkelő hely szigorúan védett terület. A pápaszemeseket a legkönnyebben a part lekerített bejáratától egy keskeny fadeszkákkal kialakított ösvényen lehet megközelíteni, itt azonban nem mehet közéjük senki, csak a platformról nézhető a tojásrakás, vagy az, ahogyan fejeseket ugrálnak a gránittömbökről a mélybe.

A pingvinek annyira nem félnek az embertől, hogy volt időszak, amikor zavartalanul bejártak a kertekbe, letarolták az aljnövényzetet, jókora lágy szeretetcsomagot hagyva maguk mögött. Ekkor határozta el az önkormányzat, hogy a békesség megőrzéséért kerítést húz a part és a járda közé, ám ez nem akadályozza meg a kíváncsi madarakat abban, hogy felfedezzék a parkolót meg a környező zöldterületet.

A kolóniát kiépített útszakaszon figyelhetjük meg.
Forrás: Balogh Boglárka

Az afrikai pingvinekhez megannyi legenda kapcsolódik, többek között az, amikor Bartolomeó Diaz és legénysége először szállt partra Afrika déli részén. Ők voltak az első európaiak, akik saját szemükkel láthatták az úszó madarakat.

A portugál telepesek hithű katolikus lévén, péntekenként nem ettek húst, csupán halat, amit az afrikai partokon is betartottak. Hal azonban nem mindig akadt a horogra, ezért úgy döntöttek, hogy a röpképtelen pingvint a halak közé sorolják kiváló úszótehetségük miatt. Így kaptak rá Diaz emberei péntekenként a pingvinhúsra.

Bár a portugálok még csak sejtették, ma már bizonyított, hogy a pápaszemesek a szardínia-, szardella-, makréla- és heringhalászat közben áramvonalas testükkel és úszókká fejlődött szárnyaikkal átlagosan 30 méteres mélységig merülnek, és egy táplálékszerző útjuk során akár 110 kilométert is megtehetnek.
Hogy biztonságban legyenek a ragadozóktól, nehezen megközelíthető helyeken alakulnak meg a kolóniák – jelenleg a vadon élő populációk zöme szigeteken él.

Forrás: Balogh Boglárka

A monogám pápaszemes pingvinek egész évben szaporodóképesek, de nászukat többnyire a november–május közti időszakban ülik meg. A homokba, vagy a kövek közti költőüregbe rakott két tojás 40 nap múltán kel ki.

Az afrikai pingvineknek van még egy különlegessége, az éves vedlési folyamat során drasztikus súlyingadozásra képesek. A vedlési időszakra való felkészülésként megduplázhatják tömegüket, ugyanis a tollcsere miatt októberben és novemberben nem szállnak vízre. Körülbelül három hétig élnek ebből a zsírraktárból, miközben elveszítik régi kifakult tollaikat, hogy újat növesszenek. Emiatt a tömegük ugyanolyan drámai mértékben csökken, és ebben az időszakban, ahogy a helyiek mondják, a pingvinek láthatóan rosszkedvűek és zsörtölődnek.

Szabadon engedték a sérült dédpapa teknőst

Szabadon engedték a sérült dédpapa teknőst

A Bubba nevű példányt három hónapja találták meg legyengült állapotban.

Ennek köszönheti elegáns pettyeit a tüskésrája

Ennek köszönheti elegáns pettyeit a tüskésrája

A kék szín a természetben igen különleges, számos élőlény alkalmazza, azonban olyan, hogy kék pigmentmolekula, nem létezik.

Különleges módszerrel vadászik madarunk

Különleges módszerrel vadászik madarunk

A szürke légykapó, ahogy neve is sugallja, a légyvadászat mestere.

Több száz medvét lőhetnek ki Romániában

Több száz medvét lőhetnek ki Romániában

Romániában több ezer medve él, az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre.

Virágzik a sivatag a La Silla Obszervatóriumnál

Virágzik a sivatag a La Silla Obszervatóriumnál

A chilei Atacama sivatagban található az ESO La Silla Obszervatóriuma, 2400 méteres tengerszint feletti magasságban.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket