Helga, Évald2023. október 03., kedd
Természet

Kenuval a Rákócziak földjén

2023.03.22.NG
National Geographic Magyarország

Vajon mi köti össze  a békatutaj vízinövényt Reb Steiner Sáje csodarabbival? A vallon vincelléreket az olaszliszkai templom tornyával, vagy Burgundiát a piros ötszáz forintos bankjeggyel? A válasz: a Bodrog.

Forrás: Dr. Bebők Gábor

 

A folyó a Zempléni-hegység és az Alföld északi része között kanyarog, lerakva hordalékát, s kialakítva ezzel a Bodrogzug egyedülálló vadregényes természeti területét. A csatornákból, mocsárrétekből és morotvákból álló ártér páratlanul gazdag élővilágnak ad otthont. A folyó, útjának végén keletről átöleli a tokaji Kopasz-hegyet és egyesül a Tiszával.

A Bodrog Magyarország leglassúbb folyója, aminek valójában nincs forrása, hiszen két kisebb folyó, az Ondava és a Latorca szlovákiai összefolyása után kapta ezt a nevet. Sebessége átlagban 1-1,5 km/h, Sárospataktól még ennél is komótosabban halad. Talán ez adja növényvilágának egyediségét, sok helyen tóra hasonlító jellegét. Nőszirommal benőtt ligeterdők és füzesek szegélyezik. A parti növényzet néhol olyan, mintha kertészeti látványterv alapján állították volna össze. Tündérrózsa, nyílfű, vízitök, rucaöröm, aranysárga virágú tavirózsa és a békatutaj vízben úszó levelei szegélyezik a folyót teljes hosszában.

Virágkáka
Forrás: Dr. Bebők Gábor

Csakúgy, mint az I. Lipót császár ellen szerveződött 17. századi Wesselényi-összeesküvés, mely a Sub Rosa teremben kezdődött, mi is Sárospatakon, a piros ötszázforintoson is megjelenő Rákóczi várban kezdtük túránkat. A település a Bodrog két partján helyezkedik el, innen a „patak” név. Meghatározó történelmi szerepe és a református kollégium miatt ragadt rá a Bodrog-parti Athén elnevezés.

1669-ben I. Rákóczi Ferenc az abaúji és zempléni protestáns rendekkel többször gyűlésezett Patakon. A hagyomány szerint a vár sarokerkélyes szobájában, a Sub Rosa teremben is tartottak megbeszélést. Az összeesküvés terve sajnos ekkor már ismert volt az udvar előtt, miután a császári kegyelemben bízva, a felkelést maguk a konspirátorok göngyölítették fel.

Tavirózsa és nyílfű
Forrás: Dr. Bebők Gábor

Patak, nevében is ideális helyszín egy kenutúra indítására, a várral átellenes partszakasz kikötésre, kempingezésre is alkalmas. A helyi túraszervező csapat pontosan érkezik a négy kenuval, kialakítjuk az ülésrendet, bepakolunk és elindulunk Tokaj felé. Július közepi kánikula van, felhők sem zavarják a napsütést. Sátorra nem lesz szükségünk az elkövetkezendő három napban.

A Rákóczi-vár a Bodrog átellenes partjáról
Forrás: Dr. Bebők Gábor

Másfél óra evezéssel Bodrogolasziba érünk, a kenukat a parton hagyva, a vízinövények között lebegve hűsölünk a Bodrogban. Az olaszi név a 12. században itt élő itáliai és vallon vincellérekről kapta a nevét, királyi kiváltságlevelük az egyik legősibb magyar hospes adománylevél, melyről V. István 1272-es oklevelében olvashatunk: „A Patak melletti Olaszi villa-beli cíviseink… az ő szabadságukról készültként felmutatták nekünk…Imre, Magyarország királya kiváltságlevelét, kérve, hogy azt méltóztassunk hatályosnak tartani és megújítva privilégiumunkkal megerősíteni…”

A vallon eredet a valószínűbb, az olaszi megnevezés ugyanis minden neolatin telepes gyűjtőneve volt, nem csak az itáliai borászokat jelölték vele. De hogy teljes legyen a „zavar”, a betelepült szőlőművesek Olaszliszka Burgundia nevű falurészében éltek. A tokaji borvidék egyik központja, Tállya neve is a francia eredetű a taille, „irtás” „erdőirtás” szóból ered.

Bodrogolaszi látványossága a 12. század végi Árpád-kori templom. A vízparton álló, három egységből álló épület (félkör alakú szentély, téglalap hajó és a torony) tökéletes arányokkal rendelkező román kori emlék.
Néhány tonhalsaláta és egy rövid délutáni pihenő után indulunk tovább.

Olaszliszka kikötője
Forrás: Dr. Bebők Gábor

Elhagyjuk Sárazsadányt, délről kerüljük Vámosújfalut és máris feltűnik Olaszliszka nevezetessége, a sárga, impozáns tornyú katolikus templom. A helyi sekrestyéssel, aki lelkesen és örömmel állt rendelkezésünkre, még Budapestről egyeztettünk. A templom bejárására másnap, korán reggel kerül sor. Szűk és nagyon meredek falépcsőkön jutunk fel a toronyba, ahol faszerkezetes óramű és évszázados harangok találhatók.
A reggeli napfényben semmi sem zavarja a kilátást a toronyból, könnyedén kivehető a tokaji tévétorony. Az országúton 25 kilométerre lévő Kopasz-hegy irányában elterülő Bodrogzug kapujában vagyunk. Előttünk a Bodrog, mögöttünk Erdőbénye látszik, jobbra a folyó mentén Szegi, Szegilong, Bodrogkisfalu és Bodrogkeresztúr következik. Ezeken a településeken egy nap alatt áthaladunk.

Kilátás az olaszliszkai templomtoronyból.
Forrás: Dr. Bebők Gábor

A templom tornya eredetileg katonai őrtoronynak épült, ezért az erkély – ahova a katonák kötélhágcsón mászhattak fel – magasságában egy kandalló is található. A torony eredeti sisakját az 1830-as években egy szélvihar ledöntötte és befújta a Bodrogba. Ugyancsak a Bodrogban végezték az 1772-es nagy templomrablás kegyszerei, amelyeket a menekülők a folyóba rejtettek, de – a legenda szerint – az kilökte magából.

Olaszliszkán, a komp melletti szállásunkat egy új stég is segítette, ahova a hajókat éjszakára kikötöttük. A Komp Étterem és Vendégház, érdeklődés és pénz hiányában, sajnos nem üzemel.

Második szálláshelyünk, a Bodrogkisfaludon lévő Kalóz kikötő. Késő délutánra érünk oda a 10 kilométeres etap után. A folyó, a késő délutáni fényekben ismét elvarázsolja a csapatot: szürke gémek, gólyák és kócsagok repkednek mindenfelé, estére a békák is rázendítenek, a zöld vízinövények szőnyegként keretezik a kék vizet.

Nyílfű
Forrás: Dr. Bebők Gábor

Utolsó programunk is izgalmasnak ígérkezik. Ezt is Budapestről szerveztük, és itt is lelkes segítséget kaptunk: meglátogatjuk a bodrogkeresztúri zsidó temetőt, Reb Steiner Sáje csodarabbi sírját. A temető a hegyen van, a tokaji kilátópont szomszédságában. Innen a hegytetőről már a tokaji borvidék szíve tárul fel, lábunk alatt Bodrogkeresztúr 800 éves felújított templomtornyával.

Forrás: Dr. Bebők Gábor

18. századtól kezdődően Galíciából folyamatosan érkező zsidó családok jelentős része Bodrogkeresztúron telepedett le. A görög kereskedőktől vették át a bor forgalmazását, és nagy szerepet játszottak a szőlőművelés és a bortermelés korszerűsítésében. A haszid zsidó közösség messze földön híres csodarabbija Reb Steiner Sáje volt (1851–1925). A visszaemlékezések szerint „Úgy járt, mintha lebegett volna. … Olyan selyemfényű fekete ruhában, csak úgy suhogott, ahogy lépkedett. Közvetlenül nem is beszélgetett senkivel, csak tolmácsok útján.”

Konyhájában naponta főztek tucatnyi rászorulónak. Legendás lett az a karosszék is, amelyből Reb Sáje szinte soha nem állt fel. Azt mondják, csak pénteken este feküdt ágyba, máskor hívei és vendégei rendelkezésére állt, vagy imádkozott. A szék sajnos már nem látható a helyszínen.

Nevéhez csodák fűződnek, amelyek mögött valós események is állhattak, de akadnak azonban olyanok is, amelyek egyértelműen a fantázia körébe tartoznak: „Az apósom halász volt, az öreg Városi, ő mesélte… Nem akartak menni a halászok, mert nem fogtak halat. Azt mondja a szent pap megbízottja: minden dobásra ötven krajcárt ad, csak fogjanak. Kellett volna a hal… Dobóhálóval hajigáltak, de semmi… Akkor eljött a rabbi, hozzáfogott imádkozni a Bodrog partján. Annyi halat fogtak mindjárt, hogy nem bírták kihúzni.” (Petrik György, Bk. 1962)

Lénárth József, volt keresztúri tanító 1936-ban írt könyvében a következőket olvashatjuk: „A temetés alkalmával 12000 vasúti jegy fogyott el az állomáson.”

Azóta minden évben Jahrzeitkor (halálának évfordulóján), döntően az Egyesült Államokból ezrek zarándokolnak el a sírjához. 2022 júliusában, ottjártunkkor egy 300 fős amerikai leány csapat tartózkodott a környéken és minden napi imájukat a bodrogkeresztúri zsidó temető imaházában folytatták.

Zsidó temető Bodrogkeresztúron
Forrás: DR. BEBŐK GÁBOR

A város utolsó zsidó lakosa, Winkler Frida (1908–1979), magányos lány, a csodarabbi távoli rokona volt. Ő volt az utolsó zsidó a faluban, aki csak azért maradt itt, hogy gondozza a temetőben a rabbi sírját.

Túránk végén a Kopasz-hegy aljában kanyarog a Bodrog, csodás perspektívát adva Tokaj-Hegyalja lankáinak. Vár a Tiszára néző, teraszos bonchidai csárda, a halászlé, és a lilahagymás harcsatöpörtyű, Tokaj és a Tisza majd egy következő túra lesz.

Írta és fényképezte: Dr. Bebők Gábor

Egyes császárpingvinek dacolhatnak a klímaváltozással

Egyes császárpingvinek dacolhatnak a klímaváltozással

A császárpingvinekre szomorú jövő vár a csökkenő tengerjég miatt, ám egyes kolóniái szerencsésebb helyzetben lehetnek a többieknél, legalábbis egyelőre.

Kecses röptű madár

Kecses röptű madár

Kedvelem a vizes élőhelyeket, a folyókat, holtágakat, halastavakat, patakok mentét, erdei tavakat bármelyik legyen is. Ezen élőhelyeket érdemes tavasszal és ősszel gyakrabban felkeresni, hiszen madárvonulás idején, ha a szerencse mellénk szegődik, mindig lelhetünk valami madárritkaságot.

2023. szeptember asztrofotója: Sarki fény színjátéka

2023. szeptember asztrofotója: Sarki fény színjátéka

A fotográfus a természet szépségeit úgy kívánja megörökíteni, ahogy az adja magát.

Rejtőzködő szürkeövesek

Rejtőzködő szürkeövesek

A lepkékről talán a színek jutnak először eszünkbe, pedig még a nappali lepkék között is jó néhány rejtőmintázatú fajt találunk.

Ritka költőfaj a Duna-Dráva Nemzeti Park területén

Ritka költőfaj a Duna-Dráva Nemzeti Park területén

A Duna-Dráva Nemzeti Park Dunai Tájegységében található Riha-tó nádasában több mint négy évtizede ismert egy igen jelentős, vegyes gémtelep, ahol gyakran találkoznak a madármegfigyelők különleges, ritka fajokkal is.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket