Örkény, Henrik, Roland, Bonaventúra2024. július 15., hétfő
Természet

Tűzfészek vagy édenkert?

2023.04.25.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

Égnek ágaskodó szürreális fák, rózsaszín virágba borult sivatagi rózsák, álomszép tengerpartok, vad kanyonok és milliónyi csillaggal borított ég… Kevés hely maradt a világon, ahol annyira autentikus ez az élmény, mint Socotrán.

Sárkányvérfák
Forrás: Kisgyörgy Éva

 

Amikor megemlítettem az ismerősöknek, hogy Socotra szigetére készülök, kevés kivétellel mindenki kérdő tekintettel nézett rám: az mégis hol van? Meghallván, hogy Jemen része, még döbbentebb arcokat láttam: de hiszen ott háború van!

Igen is, meg nem is – magyaráztam. Míg Jemenben az utóbbi évtizedekben igencsak forrongott a levegő és a világ egyik legtörékenyebb, legszegényebb állama, Socotra mindig is a béke szigete volt. Bár a tengerparton itt-ott áll néhány rozsdás tank, ezeket soha nem használták, csak hatalomfitogtatásként hozták ide a szovjet csapatok az 1980-as években. Akkor ugyanis Dél-Jemen a térség egyetlen kommunista országának számított, ezért támogatta a Szovjetunió.

A helyiek nem jómódúak, de mindig mosolygósak.
Forrás: Kisgyörgy Éva

 

A kevesek által ismert sziget, Socotra az Arab-öbölben fekszik, mintegy 380 kilométerre az anyaország, Jemen partjaitól. Bár hivatalosan Jemenhez tartozik, a szigeten 2018 óta az Egyesült Arab Emirátusok erős befolyással bír. A szigetcsoporthoz négy sziget tartozik, ebből egy teljesen lakatlan, két pici szigeten pár százan laknak és a legnagyobb szigeten, Socotrán él a lakosság zöme (60 000 ember). A fő sziget 132 km hosszú, azaz elméletileg pár óra alatt bejárható – gyakorlatilag viszont aligha, hiszen aszfaltos utak csak mutatóban vannak.

A sziget nagy részén terepjáróval lehet közlekedni.
Forrás: Kisgyörgy Éva

De miért akarna bárki épp Socotrára utazni? Nos, elég, ha az ember meglát néhány fotót erről a szigetről, és máris felkerül a bakancslistára. A szigetcsoport sok millió éve szakadt le az afrikai kontinensről és teljesen önállóan fejlődött a növényzete.

A sziget jelképe a sárkányvérfa.
Forrás: Kisgyörgy Éva

 

Már a repülőtéren egy tipikus fa, a palackfa (sivatagi rózsa) fogadja a érkezőket.
Forrás: Kisgyörgy Éva

Az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, méghozzá a szervezet indoklása szerint az alábbi okból: „Socotra a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából világszerte fontos, mivel növény- és állatvilága kivételesen gazdag és különleges. Socotra növényfajainak 37 százaléka, hüllőfajainak 90 százaléka és szárazföldi csigafajainak 95 százaléka sehol máshol nem fordul elő a világon.” A hely igazi különlegessége a fák: ezek közül is a legérdekesebbek a sárkányvérfák. Ezek azok a fák, melyek miatt Socotrát a világ legföldönkívülibb országának nevezik, de egyedisége miatt gyakran aggatják rá a „kelet Galapagosa” jelzőt is, ám akad itt más érdekes fa is, például a sivatagi rózsa, az uborkafa vagy épp a tömjénfa.

Forrás: Kisgyörgy Éva

A szigetvilág tengerpartja igen változatos, ugyanis két tenger mossa partjait: az Indiai-óceán és az Arab-tenger. Találunk itt izgalmas kanyonokat frissítő, hűs vizű tavakkal, cseppkövekkel ékesített barlangokat és hófehér homokdűnéket is.

Forrás: Kisgyörgy Éva

 

A legszebb részek gyalogosan érhetők el.
Forrás: Kisgyörgy Éva

Ahogy a vízumbeszerzéshez és repjegyvásárláshoz, a sziget körbejárásához is helyi túraszervező cégre van szükség. Önállóan utazgatni szinte lehetetlen: nincs tömegközlekedés, nincsenek bérelhető autók, utak is alig. Terepjáróra, helyismeretre és nagyon rutinos vezetési tudásra van szükség. További nehézséget jelent, hogy a szigeten néhány turistákkal foglalkozó szakemberen kívül szinte senki nem tud angolul – így aki egyedül vág neki, annak beszélni kel arabul, vagy még inkább az itt használatos nyelven, sémita soqotrin.

Minden látogató egy hétre jön, így a túrák is ehhez igazodnak. A helyi cégek terepjárókkal viszik körbe a turistákat, többé-kevésbé egy sztenderd útvonalon, melyre a legizgalmasabb látnivalókat fűzték fel.

Szállás a sátorban.
Forrás: Kisgyörgy Éva

Szálloda, elektromos áram, vezetékes ivóvíz csak a fővárosban van, jellemzően itt tölti mindenki az első és utolsó éjszakát. A közbeeső 5 éjszaka a szigetkörút során abszolút nomád, amihez a szállítást, sátrakat, teljes ellátást a túracégek biztosítják.

Socotráról mindig mindenki elragadtatva mesél, de felelős utazóként nem tudok elmenni pár nyilvánvaló negatívum mellett.

Forrás: Kisgyörgy Éva

Az első és legfontosabb a szemét elképesztő mennyisége a szigeten. A legdurvább a helyzet a nagyvárosban, Hadibóban, de sajnos nem korlátozódik csak arra. Bármerre jártunk, még a legeldugottabb tengerpartokon és erdőkben is halomban álltak a műanyag flakonok és nejlonzacskók. Az egészet tetézte az a rendkívül rossz érzés, hogy ehhez mi is hozzájárultunk. Mivel a vezetékes vizet nem ítélik biztonságosnak a turistáknak, folyamatosan palackos vizet ittunk – a hőség miatt naponta minimum 5 kis félliteres palackot dobtunk ki. Bár a táborokban ezeket nagy műanyag zacskókba gyűjtöttük, nem tudnék megesküdni rá, hogy később nem végezték lomként valahol.

Szintén aggasztó a WC-k hiánya is. Ezek ugyanis nem léteznek, itt ha valakinek kis vagy nagydolga van, egyszerűen keres egy bokrot és megoldja. Nem vagyok olyan naiv, hogy azt gondoljam, mindig minden turista 10 centi mély gödröt ás a WC papírnak – valószínűbb, hogy csak eldobja.

Bár a jemeni háború soha nem terjedt át a szigetre, azért közvetett hatása mégis van: a befektetők elmaradnak. Ott vannak az álomszép tengerpartok, de senki nem mert itt beruházni, mert annyira bizonytalan Socotra politikai státusza. Ez persze valahol jót is tesz a természetnek, de gátja a turizmus fellendülésének és helyi munkalehetőségek megteremtésének.

Tavasszal virágzik a sivatagi rózsa
Forrás: Kisgyörgy Éva

Ezzel együtt úgy gondolom, a fejlődést nem lehet majd megállítani. Kiszabadult a szellem a palackból, már „túl sokan” tudnak erről a csodálatos édenkertről. Az ide vezető járatok heti 1-ről 2-re emelése csak első lépés volt, a szaúdi és emirátusi befektetők ugrásra készen állnak, hogy fejlesszenek utakat, szállodákat. Amíg nincsenek jobb utak, addig a kényelmesebb, légkondicionált buszokhoz szokott turisták nem tudnak a legszebb helyekre eljutni, de bizonyára csak idő kérdése, mikor oldják meg ezt a kérdést.

Nehéz eldönteni, mi lesz a károsabb: ha nem történik semmi és csak az „ökoturizmus” termeli a szemetet, vagy ha fejlődésnek indul a sziget és talán megoldják a szemét kezelését, de felhúznak óriási betonépületeket. Egy biztos – az ember „jóvoltából” sok veszély fenyegeti ezt az édenkertet.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva – travellina.hu

Budapesten volt üzletkötő, ma a Balatonnál menti a rókákat

Budapesten volt üzletkötő, ma a Balatonnál menti a rókákat

Így vagy úgy, de mindannyiunknak van valamilyen formában kötődése a rókákhoz. Kurunczi Norbertté az átlagoson jóval túlmutat, és erről nem fél tanúbizonyságot tenni.

Ritka növények virágoznak a budapesti III. kerületben

Ritka növények virágoznak a budapesti III. kerületben

A területen található orchideák fokozottan védettek.

Több tucat delfin pusztult el Skóciánál

Több tucat delfin pusztult el Skóciánál

Az eset az utóbbi idők egyik legsúlyosabb partra vetődése Nagy-Britanniában.

Hogyan érhetem el, hogy védetté nyilvánítsák gyermekkorom természeti helyszíneit?

Hogyan érhetem el, hogy védetté nyilvánítsák gyermekkorom természeti helyszíneit?

Bakó Gábor Jövőnk zálogai sorozatának legújabb részében azt tárja fel, hogy miként védhetjük meg a magyar tájat.

Zajos kabócaéneket hallhatunk a Tihanyi-félszigeten

Zajos kabócaéneket hallhatunk a Tihanyi-félszigeten

Az óriás énekeskabóca egyes magyarországi területeken is tömegesen van jelen.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket