Máté, Mirella, Jónás2023. szeptember 21., csütörtök
Természet

Bangladesben vizsgálták a kutyákra és más ragadozóemlősökre veszélyes vírust

2023.04.28.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

A szopornyica a vörös róka, a farkas, a közönséges vidra és különböző görényfajok betegsége, de még a nagymacskákat is érintheti.

Bangladesben nem házikedvencként tekintenek a kutyákra, ezért rengeteg a kóbor eb az utcákon.
Forrás: Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium

 

A kutyákra és más ragadozóemlősökre veszélyes szopornyica vírust (Canine Distemper Virus) vizsgálták Bangladesben a pécsi virológusok. A magyar kutatócsoport helyi állatvédőkkel és állatorvosokkal közösen tanulmányozta a kutyák által hordozott és terjesztett betegséget két városban, Rádzssahi és Csittagong területén.

A szopornyica a kutyák világszerte elterjedt rendkívül fertőző, szisztémás, vírusos betegsége. A vírusnak számos törzse ismert, amelyek többnyire földrajzi előfordulás alapján különülnek el. A betegség különböző testváladékokkal például nyállal, szem és orr váladékkal, vizelettel, ürülékkel, közvetlen érintkezés útján terjed, kizárólag az állatok között, emberre nem veszélyes. Tünetei lehetnek láz, hányás, hasmenés, étvágytalanság, köhögés és letargia, súlyosabb állapotban idegrendszeri tünetek, zavart viselkedés és izomrángások jelentkezhetnek. Bár a kutyák szopornyica elleni védőoltása hatékony és elérhető, a világ számos részén még sincs lehetőség a széles körű alkalmazására. Ilyen ország például Banglades is, ahol több tízezer kóbor kutya is élhet egy-egy település utcáin.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium

 

„A Canine Distemper Virus, magyar nevén a szopornyica egy régóta ismert súlyos megbetegedést okozó vírus. Bár a szopornyicát elsősorban kutyabetegségként ismerjük, azonban számos vadon élő ragadozót is érinthet, köztük a vörös rókát, a farkast, a közönséges vidrát és különböző görényfajokat is, de még a nagymacskákat, például Ázsia egyes részén előforduló tigriseket is. A szopornyica egy magas mortalitású, gyógyíthatatlan betegség, amely a világ számos részén megtalálható, köztük Magyarországon is. A Bangladesben végzett munkánk során, nagyrészt tünetmentes kutyákban vizsgáltuk a vírus jelenlétét. Minket is meglepett, hogy a Rádzssahiban begyűjtött 135 nyálmintából 10 kutyánál jelezte a PCR tesztünk a szopornyicát okozó Morbillivirus jelenlétét. Ez azt is jelenti, hogy a kórokozó képes perzisztensen fenntartani magát az utcán kóborló kutyafalkák között. Miután Banglades a világ egyik legsűrűbben lakott állama, ezért a fertőző betegségek egyik forró pontja is” – magyarázta Lanszki Zsófia, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium virológusa, akinek PhD-témája fókuszában az egész világon elterjedt, elsősorban kutyaféléket és más ragadozókat érintő vírusos fertőzés, a szopornyica áll.

A vírus magas halálozási aránnyal jár állatok körében, amely ellen Európában oltást kapnak a kutyák, de még így is előfordul évente néhány megbetegedés. Bangladesben viszont nem oltják a kutyákat, ráadásul nem is háziállatként tartják őket. Emiatt vált rengeteg kutya kóbor állattá, melyek rossz körülmények között élnek, korlátlanul szaporodnak és vakcina nélkül a betegségeket is könnyedén átadják egymásnak vagy más ragadozóknak.

A pécsi kutatók döbbenetes körülményeket tapasztaltak Bangladesben.
Forrás: Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium

 

A pécsi szakemberek helyi állatvédők, állatmentők és állatorvosok segítségével gyűjtöttek és vizsgáltak nyálmintákat ezektől a kóbor kutyáktól. A mintagyűjtés két egymástól távoli városban, Rádzssahiban és Chittagongban történt az utcán kóborló példányoktól. A helyi állatorvos keksszel magához csalogatta a kutyát, majd egy vastag védőkesztyűben fogta meg az állatot, míg egy másik önkéntes egy mintavevő pálcával gyűjtött nyálmintát az állattól.

„A vírus viszonylag jól kimutatható nyálból, így a mintagyűjtés egyszerűen, gyorsan és noninvazív (állatkímélő) módon elvégezhető volt. Miután megmutattuk a helyieknek az eljárást, az állatorvosnak később már csak odaadtuk a mintavételező szettet és a helyi szakemberek maguktól végezték a mintagyűjtést, majd behozták a mintákat a mobillaboratóriumba. Vizsgálatunk során helyben, PCR segítségével igazoltuk, hogy valóban pozitív-e az adott állat szopornyicára. Ezt követően megtörtént a pozitív mintákból a vírus teljes genomszekvenálása szopornyica-specifikus amplikon-alapú, harmadik generációs szekvenálási módszer alkalmazásával. Ezek lesznek Bangladesből az első genomszekvenciák: eddig többnyire csak a tünetek alapján, ritkább esetben gyorsteszttel állapították meg egy állat fertőzöttségét. A kutatásunkban arra is kiterjedt választ kaphatunk, hogy a kimutatott szopornyica törzs eddig milyen állatokban és milyen országokban fordult elő. Ma már magának a vírustörzsnek a terjedését is képesek vagyunk modellezni. Így, hogy a területen igazoltan jelen van a vírus, illetve a mintagyűjtés és vírus kimutatás is viszonylag könnyen kivitelezhető, most elkezdhetünk egy olyan kutatási tervet készíteni, amivel vizsgálni tudjuk a vírus terjedési mintázatát. Ez a vírus kezelésében és az esetleges járványok kialakulásának megelőzésében is segítség lehet” – mutatott rá Lanszki Zsófia.

A helyi állatorvosokkal, állatmentőkkel és önkéntesekkel együtt vettek mintát a kóbor kutyáktól.
Forrás: Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium

 

A szopornyica kutatása különösen fontos Bangladesben a tigrisek szempontjából is, mivel a fertőzés magas halálozási aránnyal jár, ami komoly károkat okozhat az amúgy is kis létszámú, veszélyeztetett helyi tigrispopulációban. A magyar szakemberek szerint először meg kell tanítani a társadalmat, hogy ne dobják a kutyákat az utcára, és hogy immunizálják az állataikat a betegségekkel szemben. A kutatás következő lépése, hogy a helyi szakemberekkel közösen kidolgozzanak egy mintagyűjtési stratégiát kutyáknál, mely lehetővé teszi a vírus terjedésének és a fertőzés dinamikájának vizsgálatát a már alkalmazott vizsgálati módszerekkel, illetve hosszútávon a kutyák mellett vadon élő ragadozók virológiai vizsgálatának elvégzését is. A pécsi virológusok szerint a helyi szakemberek nagyon nyitottak a közös munkára és aktívan részt vesznek a kutatásban, így várhatóan egy többéves együttműködés jöhet létre a vírus jobb megismerése érdekében.

A kvagga kagyló sikere a Balatonban

A kvagga kagyló sikere a Balatonban

Az energiaraktározás módjában találta meg az alkalmazkodás lehetőségét az inváziós kagylófaj.

Gyorsul a klímához köthető kihalások üteme

Gyorsul a klímához köthető kihalások üteme

Az alacsonyabb tengerszint feletti régiókban élő állatok egyre gyorsabban tűnnek el.

Kiderült, mik a rejtélyes nyomok a tengerfenéken

Kiderült, mik a rejtélyes nyomok a tengerfenéken

Tíz évvel ezelőtt egy tengeri felmérés során készültek videófelvételek, amelyek elemzésekor különös, patkó alakú nyomokat láttak a tengerfenéken.

Az énektanulás és a problémamegoldó képességek

Az énektanulás és a problémamegoldó képességek

A madarak körében összefüggést találtak az énektanulás, az agyméret és a problémamegoldó képességek között.

Jetlagtől szenvedhetnek az óriás pandák

Jetlagtől szenvedhetnek az óriás pandák

A jetlag az időzóna-átlépések során kialakuló tünetegyüttes, amely abból adódik, hogy a megszokott bioritmusunkból kilépünk.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket