Jenő, Henrik2024. július 13., szombat
Természet

Napfényes Írország

2023.05.04.Sarusi István
National Geographic Magyarország

Így még maguk az írek is ritkán látják hazájukat: napsütötte lankák kelettől nyugatig.

Könnyen felismerhető a szél erőssége abból, hogy mennyire fodrozódik a Felső-tó vize. Vizek tekintetében jeleskedik a Wicklow. Innen indul néhány jelentősebb folyó(rendszer), mint például a Dargle, a Slaney, az Avoca és a dubliniak rajongott Liffey-je. Mindannyiójuk vizét tározókba vezetik, ahonnan pedig a főváros és a környező települések ivóvízellátását oldják meg.
Forrás: Sarusi István

 

 

Ahogyan felénk is lenni szokott, az alföldiek magaslatokra, a hegyekben élők síkra áhítoznak. Szerencsére Írországban adott mindkét véglet. Azzal, hogy mi magunk a szigetország legnagyobb egybefüggő hegyvonulatát, azaz a Wicklow-t és az Atlanti-óceán partját szegélyező Moher-sziklákat céloztuk meg, nyíltan beismertük: alacsonyabb tengerszint feletti magasságról érkeztünk. Mégis kiválóan választottunk, hiszen sem látványban, sem érdekes információkban nem szenvedtünk hiányt. Ráadásul a januári Nap szinte mindvégig „mosolygott” ránk.

Deres a fű a hajnali mínuszoktól, de a felsőbb részeket már süti a Nap Glendalough közelében. Lápos-mocsaras élőhelyek is szegélyezik utunkat az Alsó- és Felső-tó közötti kb. 1,5 kilométeres szakaszon.
Forrás: Sarusi István

Legegyszerűbb, ha az ír sziget középkeleti részén fekvő 1,45 milliós Dublint vesszük kiindulási alapnak. Innen délre tartva könnyen elérhető az északkelet-délnyugat irányban elnyúló hegység, ami Wicklow megye – és a település – névadójaként javarészt ebben a közigazgatási egységben található. Ám határai átnyúlnak Wexford, Carlow és Dublin megyékbe is. Ez utóbbi részt a helyiek Dublini-hegységként is emlegetik. Mindösszesen 1038 méter a Wicklow legmagasabb pontja, így akár egy kevésbé edzett túrázó is könnyűszerrel indulhat csúcstámadásra. De itt nem minden a teljesítményről szól, sőt… Sokkal inkább a kikapcsolódásról és a sétaélményről – ahogyan ezt az írek maguk is szeretik.

Biztonságos túrázás: korlátokkal és csúszásgátlóval ellátott ösvény vezet végig a festői lankák között.
Forrás: Sarusi István

 

St. Kevin kápolna
Forrás: Sarusi István

Ehhez mérten többféle hosszúságú, nehézségi szintű és tematikus túraútvonal indul szerte a 23 000 hektáros Wicklow Nemzeti Park területén, ahol mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Helyenként csúszásgátló pallókkal látták el a jelzett ösvényeket, hogy a téli fagyban is biztonsággal végig lehessen haladni rajtuk. Így Írország legnagyobb és a keleti oldal egyetlen természetvédelmi területén az erdei gyalogtúráktól kezdve a hajdanvolt cink- és ezüstbányászok nyomdokába, esetleg St. Kevin vagy glendalough-i Kevin (kb. 498-618), Írország patrónusának nyomába is eredhetünk.

Powerscourt Waterfall a Tounduff hegy déli, meredek lejtőin, amint a Glensoulan völgykatlanba zúdul és folytatja útját a Dangle folyó medrében.
Forrás: Sarusi István

A Wicklow-hegységben található, a maga 121 méterével Írország második legmagasabb vízesése, a Powerscourt Waterfall. Egészen pontosan a Dangle folyó szakaszán, Enniskerry település közelében a Glensoulan-völgybe zúdul alá. Jó időben, ami errefelé azt jelenti, hogy nem esik (vízszintesen) az eső, örömmel jönnek ide piknikezni Dublinból is, hiszen csupán 18 kilométer a fővárostól.

Idekívánkozik az is, hogy óriási mázlink volt az időjárással, lévén Írország éghajlata mérsékelt óceáni. Ez a gyakorlatban tipikusan enyhe és párás nyarakat, valamint hűvös és nedves teleket jelent. Ehhez képest egy hétig napközben közel zavartalanul esőmentes időben barangolhattunk. Cserébe viszont – nekünk legalábbis irtózatos – hideg körülmények tettek próbára bennünket, főleg, ha a szél is feltámadt.

A Wicklow-hegységben már a neolitikumban, azaz az újkőkorban is éltek, ezt bizonyítják azok a jellegzetesen megmunkált sírkövek, amik Kr. e. 4600-ból valók és néhány közülük mindmáig fellelhető.

Sajátságos menekülési formát választották a glendalourh-i szerzetesek a zűrös időkben. Létárát támasztottak a torony falának, felmásztak, majd az utolsó bevette az ideiglenes feljárót. Ezekben az időkben leleményességük jelentette túlélésük zálogát, hiszen fegyvereik nem voltak, nem lehettek.
Forrás: Sarusi István

Korábban szóba került St. Kevin, aki a 6. században Glendelough-ban alapította meg a korai ír katolikus egyházat. Kihagyhatatlan kultúrcsemege lehet az 1500 éves kolostor maradványa azoknak, akik időutazásra vállalkoznak. Található itt épen maradt kápolna, részlegesen ránk maradt templomrom és egy torony. Utóbbinak kifejezett érdekessége, hogy bejárata jócskán embermagasság felett van. Úgy mesélik a helyiek, hogy védelmi céllal alakították így ki rejteküket a hajdanvolt szerzetesek. Mégis mi vagy kik elől menekültek? Tekintve, hogy a köztudatban mindig az értékek felhalmozásáról ismerték a kolostorokat, gyakorta fosztogatták őket, ezért ebbe az építménybe húzódtak be a csuhások. Miután az utolsó is felmászott a falnak támasztott létrán, beemelte azt, hogy a haramiák ne bánthassák őket. Az 1798-as brit ellenes lázadás során is a Wicklow szolgált a felkelők lakhelyéül, mígnem a 19. század elején megépült a környéken a mai látványosságként ismert hadi út. Ettől fogva a rosszfiúk helyét a turisták vették át, akik jó szándékkal és megismerési kedvvel érkeztek a magaslatokhoz. Miután 1991-ben megalapították a Wicklow Nemzeti Parkot, végérvényesen a biológiai sokszínűség fenntartható értékmentésére voksoltak az írek.

Útban a bányászfalu felé fenyvesek szegélyezik a jól járható, széles ösvényt. Fő ásványkincsként a Wicklow-ban a rezet és ólmot, illetve az azt tartalmazó kőzet kinyerését említhetjük meg, de egy rövid aranylázról is említést tesznek a források. Valószínű ebből a nemesfémből is bizonyosan leltek a korabeli emberek – még ha keveset is.
Forrás: Sarusi István

Van egy megújuló bányászfalu a Felső-tó mögött, ahová kizárólag gyalogszerrel lehet eljutni, itt megcsodáljuk a néhai bányászok épületeinek és infrastruktúrájának fennmaradt emlékét.

Moher-sziklák más megvilágításban. Amikor a Nap ragyogása szó szerint bearanyozza a kirándulást, még látványosabb arcát mutatja ez a 14 km hosszan elnyúló 120-214 méter magas sziklafal. Kőzetanyaga jellemzően homokkő. Kialakulása nagyjából 313-326 millió évvel ezelőttre tehető.
Forrás: Sarusi István

Utolsó nap a sziget nyugati részén található Moher-sziklák felé indultunk. E helyen összesen 14 kilométer hosszan sétálhatunk a több mint 120 méter magas sziklafalak tetején miközben páratlan szépségű panoráma nyílik az Atlanti-óceánra. Nem véletlen, hogy a sziklafal Írország leglátogatottabb úti céljai között szerepel. Ha tehetjük, napnyugta idején érkezzünk, amikor még elbűvölőbb a látvány.

Hogyan érhetem el, hogy védetté nyilvánítsák gyermekkorom természeti helyszíneit?

Hogyan érhetem el, hogy védetté nyilvánítsák gyermekkorom természeti helyszíneit?

Bakó Gábor Jövőnk zálogai sorozatának legújabb részében azt tárja fel, hogy miként védhetjük meg a magyar tájat.

Zajos kabócaéneket hallhatunk a Tihanyi-félszigeten

Zajos kabócaéneket hallhatunk a Tihanyi-félszigeten

Az óriás énekeskabóca egyes magyarországi területeken is tömegesen van jelen.

Az emberi jelenlét a hiénának kedvez

Az emberi jelenlét a hiénának kedvez

Kelet-Afrika emberi települései közelében két ragadozó verseng: a hiéna és a leopárd, egy új kutatás felmérte, melyik jön ki jobban az emberrel.

A csimpánzok világnapja kapcsán üzent Jane Goodall

A csimpánzok világnapja kapcsán üzent Jane Goodall

Július 14-e a csimpánzoké, 1960-ban ezen a napon kezdte meg kutatásai Jane Goodall a Tanganyika-tó partján.

Fontos beporzóink ezek a meseszép rovarok

Fontos beporzóink ezek a meseszép rovarok

Ifj. Vasuta Gábor a lepkék csodálatos világáról ír.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket