Helga, Évald2023. október 03., kedd
Természet

Ökofarm vízibivalyokkal és elefántokkal

2023.07.30.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Jó órája gyalogolunk már Srí Lanka legnépszerűbb nemzeti parkjának, a Yalának a szélén, de az elefántnyomokon és ürüléken kívül a csordával még nem találkoztunk.

Vízibivaly
Forrás: Balogh Boglárka

 

A fűszersziget egyik legkülönlegesebb helyén járunk, Srí Lanka legkorábbi őslakosainak, a veddáknak a területén, akik évezredek óta élnek szimbiózisban a természettel, beleértve a vad elefántokat is.

A vedda közösség tagjai mindig is az erdőt járták, vadásztak, gyűjtögettek, és szorosan összetartozó csoportokban éltek Srí Lanka dzsungelének barlangjaiban. Csak akkor költöztek másikba, amikor valaki meghalt közülük. A hagyomány szerint, mielőtt a holttestet hátrahagyták, előbb a barlang padlójára helyezték, levelekkel borították, miközben a közösség összegyűlt egy nagy fa mellett, hogy imádkozzanak az elhunytért. Vadhúst, mézet és vadgumókat ajánlottak fel őseiknek és a fák, folyók, dzsungelek isteneinek társuk lelki üdvéért.

Míg a veddák i. e. 500 körül az egész sziget területén éltek, az indo-árják, vagyis a domináns szingaléz-buddhista lakosság betelepülése után ma mindössze 1 százalékát teszik ki Srí Lanka népességnek. Legtöbbjük apró falvakba szorult a Hunnasgiriya dombokon, a sziget középső részén, és a keleti part síkságain.

Annak ellenére, hogy az ország legkorábbi lakosai, keveset tudunk róluk, hiszen a szingaléz uralom évszázadokig megbélyegezte és elnyomta az ősközösséget, legtöbb vedda az állandó atrocitás miatt nevet váltott, városokba költözött. Ma azonban az oktatásnak és a turizmusnak köszönhetően egyre többen büszkék arra, hogy veddának születtek, és azon igyekeznek, hogy ősi tudásuk és nyelvük a népek olvasztótégelyében fennmaradjon.

Házigazdánk
Forrás: Balogh Boglárka

Házigazdánk, Dim, és csapata is ezen fáradozik, ezért építették meg ezt az „ökokirályságot”, a The Kingdom Eco Lodge-t, ahol nem csak testközelből figyelhetjük meg a nádból és sárból tapasztott házak mögötti tóban fürdő elefántokat, de akár saját magunk gyűjthetjük be a földről az aznapi menühöz való friss zöldséget is.

A terület, ahol gyalogolunk, már a Yala Nemzeti Park része, közvetlenül határos Dim 30 hektárnyi mezőgazdasági területével, ahol az elefántok nagy örömére narancs, mangó, banán, papaja és megannyi zöldség nő. Ahogy házigazdám magyarázza, amikor megvette a területet, 9 évvel ezelőtt, álmában sem gondolta, hogy egy elefántcsorda lesz majd a szomszédja. A mesterségesen kialakított tó tövében akkor még hatalmas rizsföldek voltak, Dim csupán mezőgazdasággal akart foglalkozni, de ahogy első éjszaka meglátta a hold fényében fürdő elefántokat, úgy jött a gondolat is, ezt másoknak is látni kell.

Az ökofarm egyik háza
Forrás: Balogh Boglárka
Forrás: Balogh Boglárka

Időbe, no meg hatalmas elszántságba került felépíteni ezt az ökofarmot, ahogy mondja, annak ellenére megérte, hogy az utóbbi 3 évben, a világjárvány miatt egyetlen vendég sem fordult meg nála.

Egy széles tisztásra érve Dim megáll, majd kiadja az utasítást, hogy mivel innentől fogva az elefántok területére léptünk, síri csend következzék. Harminc méterre előresétál, úgy ismeri a vidéket, meg a területet, mint a tenyerét. Egy pillanatig hallgatózik, majd int, hogy halkan kövessük.
A tisztás egy idő után csermelyhez ér, nincsenek körülötte lábnyomok, sőt, ürülék sem. Átkelünk rajta, és folytatjuk utunkat a tó körül. Mélyen beszívom a sűrű, párás, illatos levegőt, önfeledt madarak csiripelnek. Épp egy hatalmas, szétterülő koronájú akácia mellé érünk, amikor majomcsapat állja az utunkat. Az izgága makákók visítva hősködnek, egyik ágról a másikra lendülnek, csúfolódva visítoznak, mikor megpillantják Dimet a botokkal a kezében. Hirtelen trombitaszó hallatszik a sűrűből. Mindannyian összenézünk. Az elefántok ugyan messze vannak, de a csapat lélegzet-visszafojtva vonul a csendben. Folyik a hátamon a víz, a Srí Lanka-i nap még délután 5 órakor is teljes erejével ragyog.

Tüskés bozótok közt vágjuk az utat magunknak, most már visszafelé haladunk, az elefántokat még mindig hallom, messze vannak, nem mutatják meg magukat.

Vízibivalyok a tóban
Forrás: Balogh Boglárka

Vacsora előtt kenuzni megyünk a tóra, abban bízunk, hogy naplemente előtt lejönnek majd az elefántok inni.
Néhány halász evez a lótuszok között. Vízibivalyok hűsölnek a tó közepén, olyannyira nem félnek, hogy szó szerint arrébb kell őket terelni a lapáttal, hogy elmehessünk köztük. A tó közepére érve Dim távcsövet vesz elő, azonnal kiszúrja a vízhez sétáló elefántokat, öten vannak, isznak, fürdőznek.

Ahogy házigazdám mondja, a ceyloni elefánt, ami az ázsiai elefántok közül a legnagyobb testű, bármilyen hihetetlen, rendkívül jó úszó, ezért terjedt el az a legenda, hogy Dél-Indiából érkeztek a tengeren át, így telepedtek le itt, a fűszerszigeten. Sötétebb színű mint az indiai vagy a szumátrai elefánt, és érdekes módon a többi alfajtól eltérően, a bikáknak mindössze 7 százaléka hordoz agyarat.

Korábban mezőgazdasági és ipari munkára használták őket, ám a becslések szerint az 1930-1940-es évektől kezdve, zömében a vadászat miatt, az állománya a felére csökkent. Ma megölésük halálbüntetést von maga után. Mindössze 7500 él belőlük vadon Srí Lankán, nem csak a nemzeti parkok területén, de ahogy utunk során megtapasztaltuk, a falvak közötti erdőkben is.

Az eseménytelen éjszaka után a Kingdom Eco Lodge-ból a Yala Nemzeti Parkon vezet az utunk Arugam Bay, Srí Lanka szörfparadicsoma felé. Nem egyszer hallottuk a figyelmeztetést, hogy az országot járva, főleg tuktukot vezetve vigyázzunk a vad elefántokkal, mert bármelyik pillanatban elénk toppanhatnak a bozótból.

Rengeteg helyen elektromos kerítést húztak elővigyázatosságból az erdők, a folyók és az ember lakta területek közé, épp ezért lepődöm meg, amikor begurulunk a nemzeti parkba. Letekerem a tetőnket, felállok óvatosan a „cabrióban”. Alig vezetünk egy kilométert, amikor egy fiatal hímet veszek észre jobbra, az úttest mellett. Át akar kelni – gondolom.
Senki nincsen rajtunk kívül, már-már meghitt ez a csend, ám hirtelen egy tuktuk húz el mellettünk, amit egy teherautónyi fiatal meg egy autó követ.
Nem hogy lelassítanának az elefánt előtt, hogy átengedjék az úttesten, inkább rátaposnak a gázra, hogy a szerencsétlen állat ijedten hátrahőköl, majd kisebbfajta dugó alakul ki, ugyanis a járművekben ülők most már etetik is a jószágot.

Ahogy később a gépfegyveres parkőrtől megtudom (aki mögött a kerítésnél egy vad elefánt ácsorog banán reményében), a helyiek fejéből egyszerűen nem lehet kiverni, hogy a Yalán áthaladó főút nem állatkert, az elefántok pedig annyira hozzászoktak már a kiszolgáláshoz, hogy sorban állnak a gyümölcsért.

Egyes császárpingvinek dacolhatnak a klímaváltozással

Egyes császárpingvinek dacolhatnak a klímaváltozással

A császárpingvinekre szomorú jövő vár a csökkenő tengerjég miatt, ám egyes kolóniái szerencsésebb helyzetben lehetnek a többieknél, legalábbis egyelőre.

Kecses röptű madár

Kecses röptű madár

Kedvelem a vizes élőhelyeket, a folyókat, holtágakat, halastavakat, patakok mentét, erdei tavakat bármelyik legyen is. Ezen élőhelyeket érdemes tavasszal és ősszel gyakrabban felkeresni, hiszen madárvonulás idején, ha a szerencse mellénk szegődik, mindig lelhetünk valami madárritkaságot.

2023. szeptember asztrofotója: Sarki fény színjátéka

2023. szeptember asztrofotója: Sarki fény színjátéka

A fotográfus a természet szépségeit úgy kívánja megörökíteni, ahogy az adja magát.

Rejtőzködő szürkeövesek

Rejtőzködő szürkeövesek

A lepkékről talán a színek jutnak először eszünkbe, pedig még a nappali lepkék között is jó néhány rejtőmintázatú fajt találunk.

Ritka költőfaj a Duna-Dráva Nemzeti Park területén

Ritka költőfaj a Duna-Dráva Nemzeti Park területén

A Duna-Dráva Nemzeti Park Dunai Tájegységében található Riha-tó nádasában több mint négy évtizede ismert egy igen jelentős, vegyes gémtelep, ahol gyakran találkoznak a madármegfigyelők különleges, ritka fajokkal is.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket