Helga, Évald2023. október 03., kedd
Természet

Dunavirágmentő lámpák az Árpád hídon is

2023.08.10.NG
National Geographic Magyarország

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének (ÖK VÖI) munkatársai a védett dunavirág kérészfaj közvilágítás okozta pusztulásának megelőzése céljából a tahitótfalui Tildy Zoltán híd után immár a budapesti Árpád hídon is kialakítottak egy optikai elven működő innovatív kérészvédő fénysorompót.

A dunavirág idő előtti tömeges pusztulása megelőzhető.
Forrás: inaturalist

Az ÖK kutatóinak a rangos Insect Conservation and Diversity folyóiratban publikált eredményei alapján kifejlesztett nagy fényerejű kék LED-fényforrások a kérészeket a víz felszíne fölött tartják, így megakadályozzák, hogy a rovartömegek a folyót elhagyva a part menti vagy a hídon lévő közlekedési lámpákhoz repüljenek. A hídpilléreken elhelyezett LED-ek a rajzási időszak 3-4 hetében mindennap alkonyattól este 11 óráig működnek, ezzel segítik a dunavirág túlélését a budapesti folyószakaszon, emellett kisebb valószínűséggel alakulnak ki balesetveszélyes útviszonyok a hídon. A fejlesztés az ELTE, az ÖK, a Főpolgármesteri Hivatal, a Belügyminisztérium, a Budapest Közút Zrt. és a Hajózási Engedélyezési és Ellenőrzési Osztály együttműködésében valósult meg.

A dunavirág kérészfaj nyár végi rajzását évről évre nagy érdeklődés övezi, hiszen ilyenkor akár a tiszavirág nyár eleji rajzását is meghaladó kérésztömeg jelenhet meg a Dunán és mellékfolyóin, a Rábán vagy az Ipolyon. A hidak és a folyópartok világító fényforrásaihoz vonzódó és azok körül órákig röpködő dunavirágegyedek különleges „tánca” ilyenkor sokfelé megfigyelhető.

A dunavirág a tiszavirághoz hasonlóan védett kérészfaj, melynek tömegrajzásait az 1960-as évek után évtizedekig nem lehetett megfigyelni a Dunánál a víz szennyezettsége miatt. 2010 utáni visszatérése a vízminőség egyértelmű javulását jelzi, tömeges megjelenése azonban egy korábban nem vizsgált, összetett ökológiai csapdára is rávilágított.

A kérésznőstények a párosodás után úgynevezett kompenzációs repülésbe kezdenek, melynek során a folyó középvonala felett a folyásiránnyal szemben haladnak néhány kilométert, mielőtt lerakják petéiket. Repülésüket a vízről visszavert vízszintesen poláros fény vezérli. Ha útjukat egy híd keresztezi, annak tükörképe és a híd árnyéka eltünteti e folytonos poláros jelet, ezért a kérészek megszakítják kompenzációs repülésüket.

Elpusztult dunavirágok egy hídon a Duna német szakaszán.
Forrás: inaturalist

Mivel a dunavirág sötétedés után rajzik, az erős fototaxissal rendelkező feltorlódó kérészeket a hidak és a parti fényforrások magukhoz vonzzák. Később a rovarok a lámpák alatti aszfaltútra szállnak le petézni, mivel az út felszínét a róla visszavert erősen és vízszintesen poláros fény miatt tévesen víznek érzékelik. A lerakott peték kiszáradva elpusztulnak, így veszélybe kerül a dunavirág utódgenerációja. Mivel rajzáskor egy adott helyszínen sok millió egyed lehet érintett, a természetvédelmi kár óriási. Az elpusztult és eltaposott kérészek tetemei gyakran egybefüggő síkos réteget alkotnak az úttesten, ami közlekedésbiztonsági szempontból igen balesetveszélyes.

A probléma legkézenfekvőbb megoldása a közvilágítás lekapcsolása lenne a rajzás időszakára, ez azonban a forgalmas útszakaszokon újabb biztonsági kockázatot okozna. Az ÖK VÖI és az ELTE munkatársai által alternatív megoldásként kialakított fénysorompó a kérészeket a víz felszíne fölött tartja, így megakadályozza, hogy a rovartömeg a folyót elhagyva a part menti vagy a hídon lévő lámpákhoz repüljön.

2019 tavaszán a kutatók e megfontolásaira alapozva hozták létre a világviszonylatban is első kérészvédő fénysorompót a tahitótfalui Tildy Zoltán hídon. A fénysorompó a híd pilléreire folyásirányban felszerelt két nagy fényerejű, kék színű LED-fényforrásból áll, amelyek a rajzási időszak 3-4 hetében minden este alkonyatkor automatikusan bekapcsolnak négyórás üzemidőre. A hatás fokozása céljából a hídon lévő közvilágítási lámpák meleg fehér fényének ereje a fénysorompó üzemelése alatt automatikusan a hatóságok által még engedélyezett minimális szintre csökken. Így a védő fénysorompók még feltűnőbbé válnak a rajban érkező dunavirágok számára, ezért a kérészek lehető legnagyobb hányada a fénysorompókhoz vonzódik, és nem repül fel a hídra. Ennek köszönhetően a dunavirág utódgenerációja nem szenved akkora kárt, emellett kisebb valószínűséggel alakul ki balesetveszélyes kérésztetem-takaró a hídon.

A dunavirág védelmében tett intézkedések között igen fontos lépés, hogy most már a budapesti Árpád hídon is bevetésre készek a tudományos innováció eredményeként megalkotott kérészmentő lámpák. Számos szakmai megbeszélést követően a 2023. augusztus 1-jei esős estén lezajlott utolsó helyszíni egyeztetés és terepi kipróbálás során az ÖK szakértői, Egri Ádám és Kriska György a Főpolgármesteri Hivatal, a Belügyminisztérium, a Budapest Közút Zrt. és a Hajózási Engedélyezési és Ellenőrzési Osztály illetékeseivel együtt vízre szállva a Dunáról is megtekintették az elkészült védőeszközt, és meghatározták működési keretét.

A kék fényű LED a folyó vize felett tartja a rovarokat.
Forrás: ELKH / Kriska György

A pesti és a budai Duna-ág pilléreire kettesével felszerelt kérészvédő fények a kérészrajzás néhány hetében a közvilágítással együtt kapcsolnak be, és este 11-ig működve segítik a dunavirág túlélését a budapesti folyószakaszon. A fények a víz felé irányulnak, így nem növelik a főváros fényszennyezését.

Bár a fényszennyezés káros ökológiai hatásairól már számtalan tanulmány készült, igen ritkán születik olyan, ami megoldást is javasol. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy az ÖK munkatársainak tanulmányát a Science tematikus összefoglalója is idézte mint a rovarok közvilágítás okozta pusztulásának megakadályozására alkalmazott jó gyakorlatot.

Egyes császárpingvinek dacolhatnak a klímaváltozással

Egyes császárpingvinek dacolhatnak a klímaváltozással

A császárpingvinekre szomorú jövő vár a csökkenő tengerjég miatt, ám egyes kolóniái szerencsésebb helyzetben lehetnek a többieknél, legalábbis egyelőre.

Kecses röptű madár

Kecses röptű madár

Kedvelem a vizes élőhelyeket, a folyókat, holtágakat, halastavakat, patakok mentét, erdei tavakat bármelyik legyen is. Ezen élőhelyeket érdemes tavasszal és ősszel gyakrabban felkeresni, hiszen madárvonulás idején, ha a szerencse mellénk szegődik, mindig lelhetünk valami madárritkaságot.

2023. szeptember asztrofotója: Sarki fény színjátéka

2023. szeptember asztrofotója: Sarki fény színjátéka

A fotográfus a természet szépségeit úgy kívánja megörökíteni, ahogy az adja magát.

Rejtőzködő szürkeövesek

Rejtőzködő szürkeövesek

A lepkékről talán a színek jutnak először eszünkbe, pedig még a nappali lepkék között is jó néhány rejtőmintázatú fajt találunk.

Ritka költőfaj a Duna-Dráva Nemzeti Park területén

Ritka költőfaj a Duna-Dráva Nemzeti Park területén

A Duna-Dráva Nemzeti Park Dunai Tájegységében található Riha-tó nádasában több mint négy évtizede ismert egy igen jelentős, vegyes gémtelep, ahol gyakran találkoznak a madármegfigyelők különleges, ritka fajokkal is.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket