Adalbert, Vince2023. szeptember 27., szerda
Természet

Cadore: a még érintetlen, kevéssé ismert olasz hegyvidék

2023.08.28.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

Legendák, történelmi rejtélyek, természeti értékek: a Dolomitok területén még bőven van mit felfedeznünk.

Cadore a kultúra és a történelem, az emberi kultúra egyik bölcsője. Az első világháború színháza, Tiziano olasz festőmester szülőföldje, írók és költők ihletforrása.
Forrás: Welcome Dolomiti

Az olasz Alpok szívében fekvő Dolomitok kétségtelenül a világ egyik legszebb hegyvonulata, amely semmihez sem hasonlítható. A via ferrata-zás, a túrázás, a hegymászás és kerékpározás, de a síelés fellegvára is. Egyes részeit a legtöbben már jól ismerik a közösségi oldalakról, online felületekről és talán személyesen is, ám Észak-Olaszország még tartogathat komoly meglepetéseket.

A Dolomitok más, népszerű völgyeinél kicsit rejtettebb, de nem kevésbé szép Cadore történelmi területe Veneto régióban rejtőzik, ami Ausztria, Dél-Tirol és Friuli-Venezia Giulia határán, a tartomány legészakibb részén található. Csak hogy könnyebben el tudjuk képzelni: Cadore csupán másfél órás autóútra fekszik a lagúnák városaként emlegetett Velencétől.

Egykor szegény és fejletlen területnek számított, ma már viszont virágzó turisztikai célpont a gyönyörű természeti tájaknak köszönhetően: itt bújnak meg a Cadore Dolomitok, ami ma már a UNESCO Világörökség részét képezi. A történelmi régió számos településből áll, Altótól Centro Cadore-ig: San Vito, Borca, Vodo, Valle, Cibiana, Pieve, Calalzo és Domegge di Cadore, ám mindegyiknek megvan a maga egyéni karaktere és látnivalói.

A La Lunga Via delle Dolomiti, Európa egyik leglátványosabb kerékpárútja: az útvonal több mint 30 km hosszú, amely összekapcsolja Calalzo – Cortina – Dobbiacót.
Forrás: Welcome Dolomiti

 

„Cadore régiójának sajátos történelme van. Annak ellenére, hogy hosszú ideig, 1420 és 1797 között a Velencei Köztársaság része volt, mindig is megőrizte félig független státuszát. Innen szerezte be „Serenissima” – ahogy Velencét akkoriban nevezték – azt a faanyagot, amelyekből nem csak paloták, hanem hajók alapjai is épültek. A fapiac annyira jövedelmező volt, hogy a gazdag velenceiek az itt található erdős területekbe és fűrészmalmokba fektették a pénzüket. Cadore függetlensége egészen 1338-ra nyúlik vissza, az úgynevezett Magnifica Comunità di Cadore létrehozásáig, ami szó szerint „Csodálatos Közösség”-nek fordítható: ez az intézmény felelt a kicsi, de büszke régió kulturális gyökereinek megőrzéséért és történelmi örökségének gondozásáért. A története azonban jóval korábbra nyúlik vissza, egészen odáig, amikor a régió megkapta a Catubrigum nevet, amelyből később Cadubrium lett (ami a Pieve várára utalva szó szerint „a sziklán álló várat” jelent), majd végül Cadore. A vár azóta már régen eltűnt, ám ez a dombtetőn fekvő hely ma is segíthet értelmezni a régió nevét” – árulta el kérdésünkre Katia Tafner, a régióban tevékenykedő Welcome Dolomiti szervezet képviselője.

A régiót már az ókorban felosztották az úgynevezett „centene” néven ismert egységekre, ami azokra a közigazgatási egységekre utal, amelyek mindegyikét egy-egy templom vezetett. A legfontosabb ilyen alegység kétségtelenül a Pieve volt: a név önmagában is arra utal, hogy már akkor is a régió fő közigazgatási központjaként működött. A Pieve kifejezés egyébként az „anyaegyházat” jelenti, amely bizonyos fokú irányítással és koordinációval rendelkezett a többi egyház felett. Pieve városában sétálva olyan nevezetességekre bukkanhatunk, mint a Palazzo della Magnifica Comunità di Cadore, azaz a helyi önkormányzat történelmi székhelye. De itt, Pieve di Cadore településen született és alkotott a minden idők egyik legnagyobb olasz festőjeként emlegetett Tiziano (tulajdonképp Tiziano Vecelli da Cadore): a festő szobra ott magasodik a nevét viselő téren, a szülőházának mondott szerény lakóház pedig csak néhány méterre áll innen, akárcsak a főtemplom, ahol még mindig megcsodálhatjuk a nagy mester egyetlen olyan festményét, amely fennmaradt itt. A híres festő a régióban oly elterjedt, korábban már említett fakereskedéssel egészítette ki a műalkotásai eladásából származó bevételeit.

Cadore hegyekkel körülvett bájos kis tavakat is jelent. Az Alpoknak ez a része lehetőséget kínál a túrákra, a meditációra egy még érintetlen és felfedezetlen környezetben.
Forrás: Welcome Dolomiti

 

„Számos legenda is kapcsolódik a területhez, köztük azokról a gyönyörű nőkről, akik egykor a vállukra vett kosárban hordták gyermekeiket, kitűnően hímeztek, és gyakran mentek le a völgybe, hogy a folyóban mossák a ruháikat. Barlangokban éltek és ismerték a mágia művészetét, amelyet általában jó célokra használtak, de ha meg kellett védeniük magukat, akkor sok kárt tudtak okozni, ezért üldözték őket. A Lozzo di Cadore fölött magasodó hegyekbe menekültek és a legenda szerint nekik, ezeknek a pogány nimfáknak köszönhetjük az itt található, jótékony hatású forrásokat, amit mi „acquane”-ként emlegetünk. A kereszténység megjelenésével üldözni kezdték őket és a tavaknál kerestek menedéket: a mítoszok szerint látták őket a Bai de Dones-i, a Ghedina-i és a Scin-tóban, és úgy vélték, hogy képesek elszabadítani a vihart is. A népi emlékezet úgy tarja, hogy éjjel, teliholdkor mentek le az Ansiei folyóhoz ruhát mosni, mindig nagyon vidámak voltak, és érthetetlen szövegű dalokat énekeltek” – mesélte Katia, akinek még számos története volt a „Le Anguane” nőkről, amelyek szinte mindegyike a boszorkányság eszméivel telített: alakváltás, megbabonázás, varázslatos képességek, mágikus erő.

Azt is megemlíti, hogy itt, Cadore régióban kezdődött a szemüvegkeretek gyártásának ipari fázisa Európában, ami a kézműves jelleget is meg tudta őrizni. Calalzo di Cadore településen a 19. században fából készítettek otthoni vagy konyhai eszközöket és edényeket, például merőkanálakat, villákat, tányérokat, sodrófákat és ágymelegítőket minden méretben és formában. Az egyik ilyen családba született 1841-ben Angelo Frescura, akit Cadore szemüvegiparának az alapítójaként emlegetnek. Az optikai anyagok értékesítése céljából nyitott üzletet Padovában, de miután csak külföldi piacokon tudott ezekhez kereteket vásárolni, arra gondolt, hogy megpróbálja azokat „helyben legyártani”. Angelo 1877-ben kezdte meg a keretek gyártására szolgáló gépek felállítását testvére, Leone és Giovanni Lozza segítségével egy használaton kívüli malom területén, ahol a Giacomelli és Toffoli családok termeltek dióból olajat a Molinà patak mellett, ami biztosította a gépek működtetéséhez szükséges hidraulikus hajtóerőt. Itt kezdődött el a lencsék csiszolása és fémkeretekbe illesztése.

Az Auronzói-tó, más néven Szent Katalin-tó egy mesterséges tó: a Dolomitok keleti hegycsoportjai veszik körül. Nyugaton a Cadini-hegycsoport, északkeleten a Sexteni-Dolomitok délkeletnek kifutó hegylánca, ennek utolsó csúcsa a 2456 méter magas Monte Aiarnola.
Forrás: Welcome Dolomiti/Francesco Cervo

 

Ne feledkezzünk meg azonban a természeti értékekről sem. A terület nagymértékben képviseli a nagy magasságú dolomitos környezetet. A nagy magasságban eljegesedett területeken a növénytakaró viszonylagos szegénysége ellenére a déli lejtők figyelemre méltó változékonyságot (beleértve a szárazföldi és vulkanikus, valamint a meszes-dolomit rétegek) és az élőhelyek jelentős váltakozását kínálják.

Néhány emblematikus élőlény, amit felfedezhetünk errefelé:

  • boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus)
  • alpesi harangvirág (Campanula morettiana)
  • ördögkarom, szarvas rampion (Physople xis comosa)
  • fajdformák (többek között alpesi hófajd – Lagopus muta)
  • szirti sas (Aquila chrysaetos)
  • harkályfélék (Picidae)
  • pintyfélék (Fringillidae)
  • rigófélék (Turdidae).

A Cadore Dolomitok tehát egyedülálló hely, de sokak számára talán még mindig ismeretlen. És még egy bennfentes tipp: a természet olyannyira érintetlen, hogy órákig sétálhatunk anélkül, hogy bárkivel találkoznánk.

Extrém kevés génnel él egy növényfaj

Extrém kevés génnel él egy növényfaj

Az élősködő növények más növények tápanyagain élnek teljes életciklusuk során, és emiatt kisebbé vált a genomjuk – némelyiknek extrém módon.

Tündérkörök a világon

Tündérkörök a világon

A tündérköröknek nevezett jelenség során a száraz területeken a növények kerek mintázatot alkotva nőnek, ennek okait sokan vizsgálták már.

A Nature TTL nemzetközi természetfotó pályázat nyertesei

A Nature TTL nemzetközi természetfotó pályázat nyertesei

Kategóriagyőztes fotót láthatunk Máté Bencétől, és nem ő az egyetlen magyar az élmezőnyben.

Mentsük meg az ürgéket együtt!

Mentsük meg az ürgéket együtt!

Gyermekkoromban még az út mellett ágaskodva figyelték a forgalmat, ám öt évvel ezelőtt a természetvédők már arra hívták fel a figyelmet, hogy 2026-ra az ürgék teljesen eltűnhetnek Magyarország területéről.

Hatalmas lépést tettek az egészségesebb és tisztább tengerekért

Hatalmas lépést tettek az egészségesebb és tisztább tengerekért

A Healthy Seas segítségével új életre kelnek a tengerbe kerülő halászhálók; a szellemhálók súlyos fenyegetést jelentenek a tengeri élővilágra.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket