Ambrus, Ambrózia2023. december 07., csütörtök
Természet

A természetben nem létezik unalmas fotóalany

2023.10.17.Lugosi Péter
National Geographic Magyarország

Az elmúlt húsz év legizgalmasabb és legszebb magyar anyagai tekinthetők meg a National Geographic Magyarország kiállításán a Nemzeti Múzeumban. Sorozatunkban a fotók készítőivel és alanyaival beszélgetünk, ezúttal Radisics Milánt kérdeztük.

Radisics Milán fotográfus
Forrás: Máth Kristóf

Idén lett húszéves a National Geographic Magyarország, a kerek évforduló alkalmából a magazin a World Press Photo kísérő kiállításán, a Nemzeti Múzeumban vonultatja föl az elmúlt két évtized legizgalmasabb és legszebb magyar anyagait. A tárlat 2023. szeptember 22. és november 5. között tekinthető meg, a kiállítás kapcsán a bemutatott fotók készítőivel, alanyaival beszélgettünk. Az interjúsorozat előző részei Dombovári Tiborral, illetve Somogyi Balázs Antallal készültek.

A képek válogatása nem volt egyszerű, a National Geographic Magyarország kiállítására végül 25 fotós száz felvétele került be. A tárlaton Radisics Milán szürke marhákat és a pusztai életet bemutató képsorozata is megtekinthető, amely 2008-ban jelent meg magazinunkban. A fotóssal kedvenc alanyairól, a megfigyelés izgalmáról és legújabb projektjeiről beszélgettünk.

El kell utazni a világ végére egy-egy igazán izgalmas természetfotóért?

Egyáltalán nem, régen hallottam olyat is, hogy ha az ember az előtte lévő egy négyzetméteren nem talál témát, akkor nem jó természetfotós. Ebben van igazság, a téma mindenhol ott van körülöttünk, én viszont mindig azt mondom, hogy a téma mellett a mondandó is fontos, a képeknek pedig ehhez kell illeszkedniük.

A természetfotókon mindig az alanyon, jellemzően valamilyen állaton van a hangsúly. Magáról mit tud elárulni a készítő egy-egy képpel?

Mint minden fotós műfajban, itt is lényeges az alkotó egyénisége, egy kép sokat elmond arról, hogy a fotós miként látja a világot, és hogy amit lát, azt hogyan dolgozza fel mások számára. Itt, a kiállításon látható néhány felvétel a magyarszürke-sorozatomból, amelyet az akkori főszerkesztő úgy jellemzett, hogy talán az első hazai természetfotó-riport. Ezekkel a képekkel itthon is meghonosodott a klasszikus természetfotózás és a néha depresszióba ejtő sajtófotózás közötti átmenet. A természetfotóknál is létezik dokumentarista vagy riport megközelítés, a szemlélettel pedig már eleve önmagáról árulkodik a készítő.

Radisics Milán fotói a National Geographic Magyarország kiállításán.
Forrás: Máth Kristóf

 

Létezik unalmas alany a természetben?

Számomra semmiképp.

Van kedvenc alanya?

Kedvencet nehéz mondanom, de az elmúlt két évben egészen beszippantott a rókák világa, zseniális volt megfigyelni őket, látni az ösztön és az ösztön határainak túllépésének küzdelmét. Mindezt testközelből nézni, majd fotózni hihetetlen élmény volt. Közben magamat is fejlesztettem, tanultam a világítást, folyamatosan elemeztem a képeket, hogy másnap még jobb és jobb fotókat hozhassak létre. Nagyon látványos sorozat kerekedett ki az egészből, azért engedem meg magamnak az öndicséretet, mert a Sony World Photography Awardson és a Magyar Sajtófotó Pályázaton is nyertem vele.

A képek különlegessége, hogy egészen filmszerű világot tudtam teremteni velük. Ezt annak köszönhetem, hogy a téma minden este odajárt, mindig volt lehetőségem fotózni, a projekt alatt pedig kiismertem a rókák viselkedését, ugyanis nem csak egy, a sorozatban szereplő nősténnyel, hanem két-három példánnyal is találkoztam.

Babonából nem szokás előre bejelenteni, de én azért elárulom, most két projekten, medvék és mókusok megörökítésén is dolgozom. Még nem ástam magam igazán mélyen a témákba, csak figyelgetek, elemezgetek, közben pedig azon jár az eszem, hogy miként fog összeállni a történet. Lehetséges, hogy nehéz munka lesz, mert a mókusokat nem könnyű becserkészni, a medvék meg veszélyesek, ám a kihívás, illetve az, hogy mit lehet elmesélni a segítségükkel, nagyon izgalmas számomra.

Általánosságban igaz, hogy ha étvágyat kapok egy-egy témához, rengeteget töröm a fejem. Elképzelhető, hogy egy fél évet vagy akár egy egészet eltöltök az adott projekttel, előtte azonban mindig adódik a kérdés, hogy pontosan mit akarok elmondani. Sokszor inkább kicsit visszaveszek a tempóból, és hetekkel vagy egy egész szezonnal később vágok bele a munkába, csak hogy mindent végig tudjak gondolni.

A medvéknél már tudom, mit szeretnék, hogy mit kellene feldolgozni, képekbe sűríteni. A mókusoknál még nem teljesen tiszta, a legkézenfekvőbb, hogy dokumentáljam egy állat életét, hogy hol él, hol fészkel, ki az ellenfele, ki a társa. Csakhogy ehhez rengeteg kutatómunka kell, meg kell találni a fészket, a mókusok pedig igencsak félősek, ami megnehezíti a nyomon követést.

Aki behatóan figyeli az állatokat, hajlamos emberi tulajdonságokat felfedezni bennük, vagy éppen ellenkezőleg, fajunktól teljesen eltérő ösztönlényeknek látni őket. Önre melyik szemlélet jellemzőbb?

Nagyon érdekes kategorizálás ez, talán félúton lehetek valahol. Az állati ösztönök egészen biztosan érdekesek számomra, a róka esetében kifejezetten ezekre koncentráltam, mégis, végig magamat is figyeltem. Miért várom az állatot, miért vagyok ideges, ha éppen nem jön, függőség-e, amit érzek, vagy az zavar, hogy emberként olyat akarok betartatni egy állattal, amiben meg sem tudunk egyezni? Mi az ösztön, a szerelem, a kapcsolat, a függőség? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket fogalmaztam meg, és a szavaknak a korábbiaknál mélyebb értelmet adtam magamban. Ehhez a rókák is kellettek, idővel már nem egyszerű állatokként láttam őket, gyakran úgy éreztem, miattam is jönnek.

Inkább az ember közvetlen közelében élő háziállatokhoz, így a szürke marhákhoz, vagy a természetben lakó fajokhoz, a rókákhoz tud jobban kapcsolódni?

Pusztán a konkrét példáknál maradva a rókák közelebb álltak hozzám. Nem azért, mert a szarvasmarha nem egy okos állat, vagy unalmas, hanem azért, mert ott nem kifejezetten az állatra, hanem inkább az egész környezetére fókuszáltam. Az alany nem maga a marha, hanem az azt is magába foglaló ökoszisztéma volt.

Az érintett képsorozat története egyébként 2007-ben kezdődött, a fotók 2008-ban jelentek meg, akkoriban még nagyban tanultam ezt a természetfotó-riporter szakmát. A feladatot az amerikai szerkesztőségtől kaptam, a projektet pedig az itteni szerkesztővel dolgoztuk ki. Többek között olyan kérdésekre akartam válaszolni, hogy hol él az adott fajta, milyen a környezete, miként hat a gazdaságra, az emberekre, miért nemzeti parkban lakik, és ennek milyen előnyei, hátrányai vannak, milyen a téma történeti és kutatási vonatkozása.

Szerteágazó a történet, emiatt kevésbé kapcsolódtam a szürke marhákkal. Ehelyett azok az emberek lopták be magukat a szívembe, akik mellettük, természetközeli módon, a puszta közepén éltek. Sosem felejtem az egyik ottanival, Imrével való beszélgetést. Már nagyon fotóztam volna az állatokat, ő azonban annyit mondott, várunk, arra várunk, hogy múljon az idő. Mély bölcsességet és nyugalmat éreztem, a pusztában egy kicsit a nagy semmiséget is megismertem.

Nagyon kedves emberekkel találkoztam ott, és azóta is akármikor visszatérek, jó szívvel fogadnak. A róka egészen más történet, akkor nem a környezettel, hanem az állatokkal foglalkoztam, sokat tanultam róluk, elneveztem őket, videókon követtem az életüket. Rendkívül közel éreztem őket magamhoz. Még ha tudom is, hogy nem a személyem, hanem az ember vagy az étel szaga vonzotta őket a közelembe, szerettem azt hinni, hogy kialakult közöttünk valamiféle kapcsolat.

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

A jegesmedvék létszámának felmérésében igen nagy segítséget nyújt a radar.

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Az elmúlt két tél során salátával segítették a hatalmas vízi emlősök életben maradását, de úgy tűnik, idén erre már nem lesz szükség.

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Nagyon ritka, hogy emlősfajt fedezzenek fel, most Kína keleti részén sikerült rábukkanni az eddig ismeretlen sünre.

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

A mamutfenyők (Sequoia sempervirens) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt évek kaliforniai tűzvészeiben, egy új kutatás azonban reményt ad a megújulásukra.

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvinek esetében egészen furcsa alvási ritmust figyeltek meg.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket