Judit, Loretta, Eulália2023. december 10., vasárnap
Természet

A 2023-as Év természetfotóiból válogattunk

2023.11.10.Bajomi Bálint
National Geographic Magyarország

A nemrég megnyílt a 2023-as Év természetfotósa kiállítás és fotóalbum képeiből szemezgetünk, és megosztjuk, hogy hogyan készültek a fényképek.

Daróczi Csaba, kezében az Év természetfotósa kisplasztikával; balra „Az erdő madara” című képe.
Forrás: Bajomi Bálint

 

2023. november 7-én tartották az idei Év természetfotósa pályázat díjátadóját, a kiállítás megnyitóját és a fotóalbum bemutatóját a Magyar Természettudományi Múzeumban. A tárlat 2024. január 30-ig tekinthető meg. A fődíjat idén is Daróczi Csaba nyerte el, az Év ifjú természetfotósa pedig Őrsi Ákos lett.

A díjazott fotók közül válogattunk néhányat, a képek készítésnek történetét maguk a fotográfusok mesélik el.

Magasugrás. A fotó az Év természetfotója díjat nyerte el.
Forrás: Moldován ZsolT

„A kép tavaly júniusban készült, egyik kedvenc fotós helyszínemen, a romániai Csernát határában levő, a falubeliek által csak rókalyukaknak nevezett mezei tisztáson. Építettünk egy saját kis lest jó néhány éve, hogy majd gyurgyalagokat fotózunk nászidőszakban. Délutánonként, munka után utam egyenesen oda vezetett egy jó kép (és rengeteg maradandó élmény) reményében. A madarakkal párhuzamosan az ott élő rókacsalád életét is figyelemmel kísértem. Leshelynek a kép elkészítése előtti délután a löszfal melletti tisztást választottam, onnan figyelve a horizonton játszadozó rókakölyköket. Amíg anyjuk vadászni volt, a kicsik önfeledten játszottak a kotorék környékén. A kölykök júliustól követik a felnőtt rókát, ettől kezdve tanulják meg a vadászat fortélyait, majd ősszel elválnak anyjuktól. Mondhatnám, hogy a véletlen műve a kép, de nem hiszek a véletlenekben, talán ezért is volt a rókán a fókusz, az ujjam az exponáló gombon, s a szemem pedig a gép keresőjében az ugrás pillanata előtt. Boldogságom hatványozta, hogy a cserebogarak tömeges rajzása is segítségemre volt, hiszen a kis szárnyas lény is főszereplője lett a képnek. Olyan pillanatot kaptam el, amit addig még szabad szemmel sem láttam” – tudtuk meg Moldován Zsolttól.

Technikai adatok: Gépváz: EOS R6
Objektív: Canon EF 600 mm, f/4 L IS III USM
Expozíciós adatok: ISO 800, f/4,0, 1/400 s

Lombkorona lakó. „Az állatok szemtől szemben” kategória, 1. díjazottja.
Forrás: Potyó Imre

„Egy védett, rejtett életmódú kisemlős, a nagy pele surran tipikus élőhelyén, a hegyvidéki sűrű erdőben, itt éppen 5 méter magasan a lombsátorban. Az éjszakai életmódot folytató bozontos farkú rágcsáló hatalmas fekete szemével és méretes bajszával tájékozódik. Szinte sosem ereszkedik le a talajra: odafent a baglyok és a többi éjszakai ragadozó ellen védelmet nyújtó sűrű lombsátor védelmében egyensúlyozik vagy éppen szökken a gyümölcsökből, makkokból álló tápláléka után, sötétedéstől pirkadatig. Nappal rendszerint egy madárodúban húzza a lóbőrt. Megfigyelése rejtett életmódja miatt nehézkes, legtöbbször csak hangja árulja el jelenlétét. Fotózásuk odafent a magasban egészen komoly felkészültséget, türelmet és technikát igényel. Itt éppen esti felfedezőútja közben a fatörzsre rögzített fényképezőgépem felé közelít. A halszemoptika frontlencséje előtt negyven centiméterrel jár, amikor az ágra telepített automatizált fénysorompórendszer infravörös fényét hirtelen megszakítja. A vakuk megelevenednek, exponál a gép: villog az erdő, a gombszemű kisemlős pedig tovább mozog. Mivel a pele éjjelenete csak néhány alkalommal látogatott meg, ezért 16 estén volt kint a felszerelésem, így néha sikerült izgalmas vagy esztétikus pillanatokat is rögzítenem a Börzsönyben” – mondta Potyó Imre.

Technikai adatok: Gépváz: Nikon D7200
Objektív: Nikon AF 10,5 mm f/2,8G IF ED Fisheye
Expozíciós adatok: ISO 1600, 10,5 mm, f/14, 1/40 s
Egyéb eszközök: vakuk

 

Mesél az erdő. „Állatok és környezetük” kategória, első díjazottja és a Magyar Fotóművészek Szövetsége (MFSZ) különdíjasa.
Forrás: Daróczi Csaba

„A kép a kiskőrösi Szücsi erdőben készült. Ez főleg éger fákból álló láperdő. Némelyik fa tövében megfigyelhető egy öblösödés, amiben sokszor a víz is megmarad. Kíváncsiságból beletettem az egyikbe a kamerámat, és láttam hogy nagyon szép kompozíciót formál. Mivel magában elég egyszerű látvány volt, a téli időszakban odaszoktattam madarak is odaszoktak. Sok-sok próbálkozás után sikerült a megfelelő pozícióban lefényképezni az átrepülő cinegét” – meséli Daróczi Csaba.

Technikai adatok: Gépváz: GoPro GoPro HERO11 Black
Objektív: 2,5/15
Expozíciós adatok: ISO 793, 15 mm, f/2,5, 1/2000 s

 

Az Orion a Monte Paterno csipkéi felett című fotó az Uniqball Világjáró különdíját kapta meg.
Forrás: Takács Gábor

„Kis csapatunk a szeptember végi napokban érkezett a 2450 méter magasan fekvő Locatelli menedékházba. Felkapaszkodtunk az olaszországi Sasso di Sesto 2539 méter magas platójára, hogy a naplemente színjátékát, majd a Tejút függőleges ívét fotózzuk a Dolomitok emblematikus csúcsaival. A műsor azonban félbeszakadt, mivel az alkonyi napot elfedő felhőkből váratlanul heves vihar csapott le ránk. Visszatértünk a menedékházba, és az ég heves zengése mellett aludni próbáltunk. Egyszer csak arra ébredtem, hogy a kinti vihar zaját elnyomta az útitársak változatos horkolása. Az ablakon kitekintve a távolodó felhők helyén hihetetlenül fényesen ragyogtak fel a csillagok. Fel kell érni a hegyre gyorsan ezt megfotózni! Próbáltam lelket verni a társaimba, de néhány felém hajított bakancs egyértelművé tette, hogy ez a csoda csak énrám vár. Félúton felfelé a sáros, csúszós ösvényen, délkeleti irányban a Piani-tavak és a mögöttük magasodó Monte Paterno látványa megállásra késztettek. A távoli csúcsokat az éjszakai vihar nyomán porcukor szerűen vékony friss hó díszítette. A hegy legszebb csipkéi felett ott ragyogott a létező legfényesebb csillag, a Szíriusz, míg jobbra felette a látványos Orion csillagkép. A hajnali szürkület előtt, csillagászati éjszaka utolsó negyed órájában sikerült mindezt megörökítenem, 04:40-kor. Ez volt az első olyan éjszakai fényképem, melynek borotva élességét az általam éppen kifejlesztett, majd gyártott „Focus On Stars” eszköz garantálta – tudtuk meg Takács Gábortól.”

Technikai adatok: Gépváz: Canon EOS 6D
Objektív: Sigma Art DG HSM 2,8/14-24
Expozíciós adatok: ISO 12 800, 16 mm, f/2,8, 20 s
A magas ISO miatti zaj minimalizálása érdekében egymásra halmozott azonos expozíciók átlaga.

 

Esti séta című fotó „Az állatok szemtől szemben”, kategóriában dicséretre méltó elismerést kapott.
Forrás: Kaszás Norbert

„Egy nyár eleji esti fotózásom alkalmával nagy szerencsém volt, ugyanis nemrég kikelt kis imádkozó sáskákat (Mantis religiosa) találtam. Az ekkor alig 1,5 centiméteres lárvák kifejléssel fejlődnek és többszöri vedlés után érik el a kifejlett, imágó állapotukat. Többször fotóztam már imádkozó sáskát, de ilyen kicsiket még nem. Így hosszú időre belemerültem a fotózásukba és közben be is sötétedett. Ekkor készült el ez a kép is” – mesélte a történetet Kaszás Norbert.

Technikai adatok: Gépváz: Canon EOS  90D
Objektív: Canon EF 100 mm f/2,8 USM  Macro
Expozíciós adatok: ISO 400, 100 mm, f/13, 1/8 s.

Írta: Bajomi Bálint, bajomi.eu – http://bajomi.eu/

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

A jegesmedvék létszámának felmérésében igen nagy segítséget nyújt a radar.

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Az elmúlt két tél során salátával segítették a hatalmas vízi emlősök életben maradását, de úgy tűnik, idén erre már nem lesz szükség.

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Nagyon ritka, hogy emlősfajt fedezzenek fel, most Kína keleti részén sikerült rábukkanni az eddig ismeretlen sünre.

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

A mamutfenyők (Sequoia sempervirens) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt évek kaliforniai tűzvészeiben, egy új kutatás azonban reményt ad a megújulásukra.

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvinek esetében egészen furcsa alvási ritmust figyeltek meg.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket