Géza, Cézár, Vanda2024. február 25., vasárnap
Természet

Emberi betegségek pusztítják a vadállatokat

National Geographic Magyarország

Míg általában a helyzet fordítottjáról olvashatunk, vagyis az állatokról az emberre átterjedő kórokozókról, sajnos egyre gyakoribb, hogy mi fertőzzük meg a vadállatokat.

Csimpánzok
Forrás: inaturalist

A helyzet nem új keletű. Már Jane Goodall is észlelte a csimpánzok körében időről időre pusztító náthaszerű felső légúti betegségeket, amelyekről egy 1986-os könyvében meg is jegyezte, hogy valószínűleg az embertől kaphatják el a majmok. 1968-ban az a csimpánz, amelyik elsőként barátkozott össze a kutatóval, szintén ilyen betegségben pusztult el. Goodall arról is beszámolt, hogy 1966-ban a tünetek alapján a gyermekbénulás vírusa is megfertőzte a csimpánzokat. A helyzet azóta se lett jobb – a Nature mutatta be a jelenséget.

Néhány éve az ugandai Kibale Nemzeti Park 205 fős csimpánzközösségében végzett pusztítást egy köhögéssel és náthával járó kór. A betegség okának megállapítására akkor nyílt lehetőség, amikor egy frissen elpusztult állat teteméből mintákat tudtak venni, majd hosszú hetekig tartó tesztelések következtek. Bár már a boncolás során arra utaltak a jelek, hogy az állat súlyos tüdőgyulladás áldozata lett, a későbbi teszteredmények tárták fel, hogy egy emberi vírus, a humán metapneumovírus a felelős érte. Míg az emberek körében ma már átlagosnak mondható e légúti betegség, a vizsgált csimpánz közösségének több mint 12 százalékával végzett. Számos további állat is elpusztult a betegség közvetett okai miatt, például, mert elárvult.

Az ilyen eseteket, amikor az ember fertőz meg állatot, fordított zoonózisnak hívják. Világszerte terjedőben vannak az ide tartozó esetek. Influenza Avírussal fertőzött gepárdok, hepatitist elkapó kagylók, tuberkulózisos elefántok, emberi bélparazitát hordozó afrikai vadkutyák és számos más eset bizonyítja ezt. Az emberszabású majmok, mivel evolúciós szempontból ők állnak hozzánk legközelebb, jóval veszélyeztetettebbek. Sok esetben a védett területeken élő emberszabású majmok számára súlyosabb veszélyt jelent a fordított zoonózis, mint az élőhelyvesztés vagy az orvvadászat. Egyes védett élőhelyeken az elmúlt 3,5 évtizedben, a csimpánzok körében vezető halálokká váltak az emberi vírusok, mint a humán metapneumovírus vagy a rhinovirus C: azon csimpánzok 59 százaléka ezekben pusztult el, amelyeknél ismert volt a halálok.

Bár a természetvédelemben dolgozók s az állatkerti szakemberek régóta gyanították, hogy megfertőzzük a vadállatokat, az első tudományos bizonyítékot egy 2008-as kutatás nyújtotta. 2018-ban egy összesítő kutatás úgy találta, hogy a hegyi gorillák és a csimpánzok körében olyan emberi betegségek is pusztítanak, mint a kanyaró, a már említett humán metapneumovírus, vagy épp a tüdőgyulladást okozó Streptococcus pneumoniae baktérium. Míg sok esetben a kórokozók az embernél csak enyhe megfázásos tünetekkel járnak, a velük szemben védtelen majmok számára végzetes (gondoljunk csak az amerikai őslakosság számára hasonlóan ismeretlen európai betegségek brutális hatásaira).

Gorilla, a turisták egyik kedvence.
Forrás: inaturalist

A Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) igyekszik a turizmusban érintett feleket összehozva segíteni a veszélyeztetett státusú csimpánzok helyzetén. Bár az aktuális (2015-ös) útmutatás szerint nem illene az állatokhoz 7 méternél közelebb menni és javasolt a maszk viselése is, a turisták ezt nem tartják be. Ahhoz, hogy hatékonyan megelőzhetőek legyenek ezek az átfertőződések, új viselkedési kódexet kell bevezetni, és azt be is tartatni, lehetőleg a turisták felvilágosítása útján. Ha pontosabban kiderül, miként kapják el a majmok az emberek kórokozóit, akkor ezeken az elveken is lehet pontosítani, biztosítva azt, hogy ne fertőzhessük meg vészesen csökkenő egyedszámú rokonainkat. A legfontosabb az, hogy e kórokozók egyáltalában el se juthassanak a majmokhoz.

Arra azonban semmi esély sincs, hogy egy sok ezer kilométerről, nem kis pénzért érkezett turista lemondja a majmok élőhelyére tervezett túrát, ha épp tüsszög vagy fáj a hasa. Problémát jelent az is, hogy a helyi túravezetők gyakran „félrenéznek”, ha a turista némi borravalóval segíti ezt elő (ez a borravaló önmagában több jövedelmet jelent alkalmanként, mint a helyi lakosok havi jövedelme). Sok felvétel bizonyítja például, hogy a gorillákkal vagy csimpánzokkal nemhogy a 7 méteres távolságot nem tartják be, de szó szerint karnyújtásnyira tartózkodnak tőlük a turisták.

Egy kutató 101 csimpánznéző túrán vett részt és végzett megfigyeléseket a turisták szokásairól. Az esetek 88 százalékában köhögtek, 65 százalékában tüsszögtek a turisták, és számos más, a kórokozók átadására alkalmas tevékenységet folytattak a csimpánzok közelében. Emellett túránként átlag 230 alkalommal, az esetek 97 százalékában érintették meg a környezetet, például a fákat – ez ugyan nem tűnhet súlyos problémának, ám a kórokozók átadásában szerepe lehet.

Az IUCN kiegészíti a viselkedési útmutatót hamarosan, mégpedig a pandémia utáni tanulságokkal, megakadályozandó azt, hogy a covid átterjedhessen a vadállatokra. Kérdéses, ha egymásra se vagyunk hajlandóak vigyázni a maszkviseléssel, akkor az állatokra fogunk-e…

Nem minden vadállatokat elérő emberi eredetű fertőzés köthető azonban a turizmushoz. Egy friss kutatással azt igazolták, hogy számos olyan, emberi szempontból ártalmatlan kórokozó jut az erdőkbe, amely az állatok élőhelyéhez közeli iskolások körében terjed. A gyerekek hazaviszik a kórokozót, átadják a szülőknek, akik aztán – bár a szülők maguk sokszor teljesen tünetmentesek – átviszik azt az erdőbe, ahol dolgoznak. Amíg a covid miatt zárva voltak az iskolák, a majmok körében se alakultak ki e szokásos légúti fertőzések.

Rettenetes állapotú iskola Ugandában… Sajnos az afrikai vidéki iskolák közt ez nem egyedi eset…
Forrás: Wikimedia Commons

A turizmusra hatalmas szükség van, ez adja az anyagi alapját számos természetvédelmi törekvésnek, azonban jobban, okosabban is lehet csinálni. Ahhoz, hogy ügyesebbek legyünk rokonaink védelmében, kidolgozott stratégia szerinti változások szükségesek. Például minden túravezetőnek komoly ismeretterjesztési feladata lenne a turisták informálásában, oktató videókra volna szükség, többek közt. Hasznos volna a turistákat vezető cégek számára valamiféle jutalmazást is bevezetni a majmokat óvó szokások bevezetéséért. Nagy segítség volna az iskolások helyzetének javítása is – nem túl jó járványtani szempontból, ha több mint 70 gyerek tüsszög egymásra egy osztályteremben.

Bár arra nincs gyakorlati esélyünk, hogy megszabaduljunk a különféle náthavírusoktól, arra viszont van, hogy ezekből sokkal kevesebb jusson át az emberszabásúakra, ehhez leginkább a viselkedésünket kell megváltoztatni.

Egyedülálló anyuka

Egyedülálló anyuka

Egy fogságban, fajtársak nélkül tartott rája rejtélyes módon vemhes lett.

A velünk élő búbospacsirták

A velünk élő búbospacsirták

Az istállók körül több búbospacsirta (Galerida cristata) figyelhető meg, amint a lócitromok között keresgélik a táplálékukat. Jó alkalmazkodóképességű faj, amely az emberi települések terjeszkedését megfelelően kihasználta.

Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

Olaszország lassan növekvő farkasállománya egyre közelebb került a lakott településekhez, ahol az ott élő rágcsálókra vadásztak.

Korai virágzás

Korai virágzás

A spanyol Doñana Nemzeti Parkban 35 év alatt átlagosan több mint 3 héttel előbbre csúszott a virágzás a klímaváltozás miatt.

Merre járnak gólyáink?

Merre járnak gólyáink?

A tél végéhez közeledve elvétve már látni egy-egy gólyát Magyarországon, majd a tavaszi felmelegedéssel egyre népesebb populáció közeledik hazánkba. Hol járnak pontosan most a madarak, és milyen veszélyekkel néznek szembe a vonulás során?

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket