Tivadar, Tihamér, Töhötöm2024. április 20., szombat
Természet

Nem lehet elégszer beszélni róla: ablaknak ütköző madarak

National Geographic Magyarország

A madárvonulási időszakokban, tavasszal és ősszel madarak milliárdjai kelnek világszerte útnak, és sokuk nem érkezik meg a célhoz. Ez ellen tehetnek a városok vezetői és az építészek.

A madártollak viaszos bevonata miatt az ablaknak ütközés ilyen drámai nyomot is hagyhat.
Forrás: Wikimedia Commons

A madarak vándorútján az időjárás a fő természetes kihívás, de az éjjeli vándorok számára az emberi környezet további életveszélyt rejt. A városok, az üvegfalú épületek jelentik talán a legnagyobb csapdát, ezek már 10 éve is madarak százmillióinak pusztulását okozzák csak az USA területén, azóta csak nőtt az épületek száma.

Az iNaturalist közösségi természetfigyelő portál több tízmillió madárészlelése közt rendkívül sok van, ahol az ütközések miatt elpusztult madarakkal találkozhatunk…
Forrás: iNaturalist

Az üvegnek nappal is nekiütköznek a madarak, mivel az a környezetet – magas épület esetében az égboltot – is tükrözi, és a madár úgy hiszi emiatt, arra tovább tud repülni. Az éjszakai ütközések oka pedig a világítás, ami vonzza a madarakat, ráadásul pont azokra a helyekre, ahol az ütközésveszély hatalmas. Emellett további veszélyt jelent a madarak végkimerülése, ugyanis az égre irányuló fénykévék rabul ejtik őket, nem tudnak kiszabadulni azok fogságából, s csak keringenek. Ezt a veszélyt felismerve az USA egyre több nagyvárosában van „lámpaoltás” a madárvonulási időszakban, még a World Trade Center emlékfényeit is lekapcsolják, ha a fénykévékbe került madarak száma nő. A nagyvárosok egy részében – önkéntes alapon – kapcsolják le az egyébként is teljesen felesleges, dísznek mondott világítást. Néhány helyen hazánkban is kikapcsolják a „dísz” világítást a késő esti órákban, de sajnos ez az elenyésző kisebbség, no és a madarak se a karóráikat nézik repüléskor.

Madárvédő üveg, a felületet sűrűn borító pöttyök a madár számára azt jelzik: itt nem lehet átrepülni, akadály van.
Forrás: Wikimedia Commons

Ma már léteznek olyan ablakok és épülettervek, amelyekkel elkerülhető az ütközés, és a fényszennyezést is el tudnánk kerülni. Míg az előbbihez kellene némi befektetés (bár az új épületeket lehet eleve ütközés-mentesre tervezni), az utóbbival még energiát és pénzt is takaríthatnánk. Ráadásul tudjuk, hogy a fényszennyezés nemcsak a madarakat zavarja, hanem a talajlakókon kívül gyakorlatilag a teljes élővilágot, beleértve az embert is. Magyarországon a törvényi szabályozás is megvan ahhoz, hogy ez a veszélyforrás megszűnhessen. A problémát, ahogy oly sokszor, a törvény betartatása jelenti.

Fényszennyezés: olyan mesterséges zavaró fény, ami a horizont fölé vagy nem kizárólag a megvilágítandó felületre és annak irányába, illetve nem a megfelelő időszakban világít, ezzel káprázást, az égbolt mesterséges fénylését vagy káros élettani és környezeti hatást okoz, beleértve az élővilágra gyakorolt negatív hatásokat is.  (253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet)

A budapesti „ufo” lila foltja… Mennyivel több művészi fantáziát igényelt volna, ha a fényeket az épületen belül tartják e rendezvénynél?
Forrás: Dombi Csaba

A szabályozásban szerepel, hogy többek közt a díszvilágításnak se szabad fényszennyezést okozni, és a fényszennyezés fogalmát is tisztázza a törvény, így pedig gyakorlatilag a hazai falvak (és városok) templomtornyaitól kezdve a nagyvárosok építményein keresztül a fényszennyezés minden elképzelhető formájával találkozhatunk.

2023 októberében, vagyis az őszi madárvonuláskor Chicago mindössze egyetlen épületénél, egyetlen délelőtt során 954 madár lelte halálát a tükröződő üvegeknek ütközve. Ez az egy alkalom csak egy, az évtizedek óta zajló pusztulási sorozatban. A Michigan-tó partján álló nagyváros a madárvonulás útjába esik, így a madárpusztulásban is az ország legsúlyosabban érintett városa, beleértve a nappali és éjszakai eseteket is. Pusztán azzal, ha csak fele akkora üvegfelületet világítanak meg éjjel, 60 százalékkal csökkenthető a madárpusztulás is.

2023 októberében hatalmas visszhangot keltett az az elpusztult madártömeg, amelyet Chicagóban egyetlen üvegépület előtt találtak. 954 madártetem volt egyetlen éjszaka eredménye…
Forrás: PNAS

A családi házak ablakai ugyanannyi madár pusztulásáért felelősek, amennyiért a nagyvárosi ablakok és fények. Ez ellen is vannak kiváló módszerek, amiket bárki alkalmazhat. Talán a legegyszerűbb és legolcsóbb a szúnyoghálózás – erre amúgy is szükség van a nyári félévben – ez ugyanis elveszi az ablak tükröző felületét. Költségesebb megoldás lehet az ablakra felhelyezhető madárvédő fólia, ami ultraibolya tartományú visszaverődő mintázatával azt mutatja a madárnak, hogy akadály áll előtte – míg mi emberek simán átlátunk rajta.

Az ablakban tükröződnek a környezet fái, amelyek a madár számára vonzó célpontot jelentenek, ezért repülhetnek neki nagy erővel az ablakoknak.
Forrás: Pixabay

Sajnos a ragadozómadár-matricák hatékonysága eleve mérsékelt és az idők során romlik is, ez önmagában nem oldja meg a problémát. Új építés esetén lehet a tervezés során ügyelni arra, hogy az ablakok egy egészen kis szögben lefelé döntve kerüljenek az épületre, így bár tükröződni fognak, a tükörkép a talajt mutatja, ami pedig nem biztosít átrepülési helyet a madár számára. Ezeket a madárvédő beruházásokat különösen akkor kell megtenni, ha magunk is etetünk, és ezzel az átlagosnál több madarat vonzunk a kertünkbe, teraszunkra.

A madárvonulás időszaka különösen veszélyes az ütközések szempontjából, ám egy másik időszak is van még, amikor fokozottan kell(ene) figyelni: a fiatal fiókák önállósodásának ideje. Hasonló a helyzet, mint a kamaszkoruk végén jogosítványt szerző fiataloknál. Ezek a tapasztalatlan madarak amikor „kiszabadulnak” a fészekből és a szülői felügyelet alól, még nem ismerik a környezeti veszélyeket, ezért például a városi parkok közelében álló épületeknél, üvegfelületeknél ilyenkor is van egy pusztulási hullám.

Mit lehetne tenni?

A legnagyobb előrelépést az jelentené, ha a madarainkat olyan törvények védenék, amelyeket be is tartunk, be is tartatnak. A második legfontosabb lépés a felvilágosítás, elsősorban az építészet területén kellene a jelenleginél jóval alaposabb tudás, és ebbe értsük bele az építési engedélyezést is. Harmadrészt legalább a madárvonulási időszakban fontos lenne 100 százalékosan kerülni a fényszennyezést.

Ehhez Európában is segítséget nyújtana, ha az amerikai példából tanulva, az időjárási radarokat a madárvonuláshoz is felhasználva készülhetne európai vonulási előrejelzés, amely alapján például egy-egy önkormányzat lekapcsolhatja a díszvilágításokat, vagy épp értesítheti a magánkézen lévő építmények üzemeltetőit a lekapcsolásról. Mivel reklámértéke is van a környezettudatosságnak, ebből akár sportot is űzhetnének a cégek.

Dacolnak a klímaváltozással a széncinegék

Dacolnak a klímaváltozással a széncinegék

Hosszú távú felmérés adatai elemezve úgy tűnik, a széncinegék egyelőre képesek megbirkózni a klímaváltozás okozta környezeti átalakulással.

Veszélyben Afrika flamingói

Veszélyben Afrika flamingói

Az élőhelyükként szolgáló tavak vízszintjének emelkedése végzetes lehet a kis flamingó számára.

A társaságkedvelő madarak bátrabbak az etetőn

A társaságkedvelő madarak bátrabbak az etetőn

A csoportos táplálkozás számos előnnyel jár, ám hátránya, hogy az élelmen osztozni kell.

Videón a Szegedi Vadasparkban született törpe víziló

Videón a Szegedi Vadasparkban született törpe víziló

Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban, a kicsi személyesen egyelőre nem tekinthető meg.

Voldemortról neveztek el egy hangyafajt

Voldemortról neveztek el egy hangyafajt

Ausztráliában bukkantak rá arra a különös hangyafajra, amelynek a sötétség az otthona, és kísérteties a megjelenése.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket