Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2024. május 31., péntek
Természet

Csökkenő méhpopuláció, növekvő probléma: mit tehetünk?

2024.04.05.Vermes Nikolett
National Geographic Magyarország

Egyre nagyobb veszély fenyegeti a méheket. Minden jel arra utal, hogy a méhpopuláció csökkenésével nemcsak a méznek inthetünk búcsút, hanem a természet számos más ajándékának is.

Forrás: Virágbéke Méz Manufaktúra

 

Az apró, sárga-fekete csíkos rovarok, a méhek nem egyszerűen a természet részei, hanem nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az ökoszisztéma egyensúlyában és az emberiség élelmiszer-termelésére is nagy hatással vannak. Éppen ezért a méheket veszélyeztető környezeti és emberi tényezők komoly következményekkel járhatnak, melyek veszélyeztetik mind a méhpopulációt, mind pedig a mi életünket. Nézzük, milyen kockázati tényezők fenyegetik a méhek jövőjét!

Elhagyatott méhek

Először is, azt kell észrevennünk, hogy a méhek nem véletlenül repkednek mindenfelé a mezőn vagy az erdőben, optimális esetben pontosan tudják, hogy hová tartanak, ahogy azt is, hogy hova kell visszatérniük, hiszen rendkívül kifinomult tájékozódási képességgel rendelkeznek. Vagyis ezek a kis lények az egyszerű látásnál jóval többre képesek. Az úgynevezett összetett szemükkel kissé másképp látják a világot, mint mi emberek. „A kisebb energiájú és nagyobb hullámhosszú vörös színt nem látják, de a nagy energiájú ultraibolya sugárzás mintázatait képesek érzékelni” – olvashatjuk a Magyar Rovartani Társaság weboldalán.

<!– [if IE 9]><![endif]–>

Forrás: Virágbéke Méz Manufaktúra

Gál Attila, a BeoBee Méhészet és a Virágbéke Méz Manufaktúra alapítója és vezető méhészétől megtudjuk, ha valamilyen külső tényező hatására a kaptárak megrongálódnak, felborulnak vagy mondjuk széttörnek, akkor a méhek először a méhanya köré gyűlnek és próbálják testükkel védeni, ahogy csak tudják. Mivel a tájékozódási képességük eléggé kifinomult, ezért kivétel nélkül minden egyes méh a méhanya köré fog gyűlni, ugyanis ilyen helyzetben a szagló képességükre támaszkodnak és megérzik a különleges feromont.

Egy ilyen helyzet számukra nagyon veszélyes, hiszen elvesztették a menedéküket, nincs élelmük (méhkenyér, virágpor, méz) és ki vannak téve a különböző külső hatásoknak, mint az időjárási tényezők, vagy a darazsak. Ilyenkor általában új menedék után néznek, keresnek egy faodút, egy faágat vagy egy kéményt. Amennyiben ez sikerül, újból elkezdik gyűjteni az élelmet és egy biztonságos környezetet alakítanak ki maguknak. A kaptár elvesztése tehát nem minden esetben okozza a méhek elpusztulását, szemben a mesterséges kémiai szerekkel, amelyek ellen maguk a rovarok képtelenek védekezni.

<!– [if IE 9]><![endif]–>

Forrás: Virágbéke Méz Manufaktúra

 

A kaptárelhagyás jelensége

„Az úgynevezett kaptárelhagyás (Colony Collapse Disorder, röviden CCD) nem régóta van jelen a világon, és valószínűleg a növényvédő szerek méhekre gyakorolt káros hatása, valamint túlzott használata miatt alakulhatott ki az elmúlt években. Ugyanis a talajvízben és a növényekben felhalmozódott növényvédő szerek nagyon káros hatással vannak a méhek idegrendszerére, ezáltal a tájékozódó képességükre. Valószínűsíthető, hogy nem tudnak hazatalálni a kaptárakba” – tudjuk meg Gál Attilától.

A vezető méhész elmondása alapján ezekkel a szerekkel akkor találkoznak a rovarok, amikor nektárt gyűjtenek például a napraforgó virágáról, isznak a közeli szántóföldön a pocsolyákból, röviddel egy permetezés után. Magyarországon még nincs akkora probléma, hogy a méhpopuláció veszélyben lenne, ugyanis nálunk még sok a méhész és nagyon magas a négyzetkilométerenkénti méhsűrűség is. Viszont a világ számos pontján már küzdenek ezzel a jelenséggel, és vélhetően a helyzet csak egyre rosszabb lesz. Az ágazatra nézve jelenleg sokkal nagyobb gondot okoz az olcsó, bizonytalan eredetű méz.

<!– [if IE 9]><![endif]–>

Forrás: Virágbéke Méz Manufaktúra

 

Nagy a tét

A fenti tények hozzájárulnak ahhoz, hogy drasztikusan fog csökkenni a méhállomány, nemcsak itthon, hanem mindenhol a világon, amely mindenre hatással lesz. „A háziméhektől és más beporzó rovaroktól függ több százezer növényfaj beporzása. Ez jelenleg 70-75 százalékot jelent, míg az emberiség élelmiszer-termelésének közel 50 százaléka függ a beporzóktól. Vagyis a tét óriási, ugyanis az élelmiszerek fele eltűnhet, ha nem cselekszik az emberiség” – mondja Gál Attila, majd a sok vészjósló tényező után egy morzsányi megnyugtató ténnyel szolgál.

Szerencsére a kaptárelhagyás jelenség a méz minőségére nincs hatással. Ugyanakkor a méhpopuláció csökkenésével egyenesen arányosan csökkenni fog a megtermelt méz mennyisége is. Amennyiben eltűnnek a méhek, sem jó, sem rossz minőségű méz nem lesz kapható, elbúcsúzhatunk a természet eme nemes ajándékától. Mi lehet a megoldás?

„A kaptárelhagyás jelenségre semmilyen igazán hatékony gyógyszer, vagy gyógyhatású készítmény nem létezik. Egy módon lehet ellene védekezni; ha nem telepítjük ki a méhcsaládokat intenzíven művelt mezőgazdasági területek környezetébe. A mi méhészetünknél kifejezetten figyelünk erre. Évek óta csak természetvédelmi területekre, nemzeti parkokba telepítjük a kaptárakat, így nagyon magas minőségű BIO méze tudunk termelni, ezáltal védjük a méhcsaládjainkat és vásárlóinkat. Azt tapasztaljuk, hogy amióta nem vándorlunk napraforgóra, vagy repcére, sokkal vitálisabbak a méhcsaládok. Úgy is mondhatjuk, egész évben jó formában vannak. Erősen indulnak a télbe és erősen is jönnek ki belőle. Amíg nem alkalmaztuk ezt a módszert, előfordult 30-40 százalékos méhpusztulás is tavaszra.”

<!– [if IE 9]><![endif]–>

Forrás: Virágbéke Méz Manufaktúra

 

Globális megoldás

A cél érdekében egyetlen átfogó, minden méhészetet és a teljes méhpopulációt védő megoldás létezik, csökkenteni kellene a növényvédő szerek használatát, vagy pedig olyanokat kellene kifejleszteni, amelyeknek nincs káros hatása a beporzókra. Meg kellene találni az arany középutat a hatékony növényvédelem és a természet maximális védelme között.

„Napjainkban sajnos hiába van ráírva egy permetszerre, hogy méhekre nem veszélyes, és akár nappal is lehet permetezni vele a haszonnövényeket, de mi méhészek nem ezt tapasztaljuk. Nem ritka az egyik napról másikra végbemenő, állomány szintű mérgezés, majd pusztulás. Ha például egy nagy repcetáblát 3-5-féle szerrel kezelnek, akkor ezek a szerek felhalmozódnak a méhek szervezetében és nem tudhatjuk, hogy milyen hatással vannak egymásra. Márpedig amennyiben valami borul a szervezetükben, akkor minden borul, akárcsak nálunk embereknél. Ezért kulcsfontosságú a megelőzés és a gondoskodó, természetbarát méhészkedés fenntartása.”

Legyen szó megrongálódott kaptárokról vagy az emberi beavatkozás káros hatásairól, a méhpopuláció csökkenése komoly környezeti károkat okozhat. A probléma nem csupán a méhpopulációt érinti, hanem a teljes ökoszisztémát. A méhek nélkül a beporzásban résztvevő növények száma jelentősen csökkenhet, és ennek súlyos következményei lehetnek az élelmiszer-termelésre és a természetre.

Halacska mondd, miért olyan nagy a szemed?

Halacska mondd, miért olyan nagy a szemed?

Egy afrikai halfajnak zavaros vízben nagyobbra nő a szeme az alkalmazkodás hatására.

Elefántokat ölt az esőzés Srí Lankán

Elefántokat ölt az esőzés Srí Lankán

Az állatok egy lápvidéken kerültek a víz csapdájába.

Kiderült, hogy az óriáskolibri voltaképp két faj

Kiderült, hogy az óriáskolibri voltaképp két faj

Az Andok hegyei közt élő óriáskolibri nagyjából fekete rigó méretű madár, ezzel a legnagyobb a kolibrik között.

Hadat üzentek a thaiföldi majomváros lakóinak

Hadat üzentek a thaiföldi majomváros lakóinak

Lopburiban mintegy 2500 majom él, az állatok egyre gyakrabban kerülnek konfliktusba az emberekkel.

Szinte láthatatlan madárfaj él hazánk erdeiben

Szinte láthatatlan madárfaj él hazánk erdeiben

Ifj. Vasuta Gábor egy fiókáit melengető nyaktekercset figyelt meg.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket