Emil, Csanád, Vilmos2024. május 28., kedd
Természet

Daróczi Csaba nyerte A magyar természetfotó nagydíját

2024.04.08.NG
National Geographic Magyarország

A Varázslatos Magyarország 15 éves lett, a születésnapot egy nagyszabású díjátadóval ünnepelték a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta a 2024-es fotókiállítását.

A magyar természetfotó nagydíjasa 2024-ben: Daróczi Csaba
Forrás: Varázslatos Magyarország

 

Második alkalommal adott otthont hazánk egyik legnagyobb múltú múzeuma, a Magyar Nemzeti Múzeum az ország egyik legrangosabb természetfotós eseményének. A teltházas rendezvényen több száz természetfotós, természetvédelmi szakember valamint természetbarátok gyűltek össze azért, hogy együtt ünnepeljék a magyar természetfotózást és egyben a természet védelmét.

A vizek hiénája, Kiskunsági Nemzeti Park
Forrás: Daróczi Csaba/varázslatos magyarország

A verseny különlegessége, hogy nem évente egyszer kerül megrendezésre, hanem minden évben kilenc hónapon át, több kategóriában zajlik, ami nem kis motivációt jelent a fotósoknak, hiszen szinte egész évben kint kell lenniük a természetben és képeket készíteni, hogy havonta színes portfóliót mutathassanak be a szakmai zsűrinek. A havi pályázatok mellett a fotósok év végén elnyerhetik az Agrárminisztérium ajánlásával megalapított elismerést, A magyar természetfotó nagydíját és az ezzel járó Arany Daru szobrot is.

A magyar természetfotó 2. helyezettje: Hargitai László (középen)
Forrás: Varázslatos Magyarország

Ajándék, Hortobágyi Nemzeti Park
Forrás: Hargitai László/varázslatos magyarország

 

Tizenöt év alatt a magyar természetfotósok több mint 45 000 képpel versenyeztek már, idén pedig nagyon erős mezőny állt fel. A kilenc pályázati kategória győztesei mellett kiderült, hogy kik lettek azok a természetfotósok, akik képeikkel az évadban a legtöbb pontszámot kapták a szakmai zsűritől.

A magyar természetfotó 3. helyezettje: Litauszki Tibor (jobbra)
Forrás: Varázslatos Magyarország

Sziget a szárazságban, Kiskunsági Nemzeti Park
Forrás: Litauszki Tibor/Varázslatos Magyarország

Az évad legsikeresebb fotósa, A magyar természetfotó nagydíjának viselője és az azt megtestesítő Arany Daru szobor tulajdonosa Daróczi Csaba lett, a 2. helyen Hargitai László, a 3. helyen pedig Litauszki Tibor végzett.

Az est házigazdája idén ismét a népszerű tévés műsorvezető, Gundel Takács Gábor volt, aki végigkalauzolta a közönséget a gazdag, film- és képvetítésekkel tarkított programokon. Az eseményt a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, Tomka Gábor nyitotta meg, majd Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a jelenlévőket.

Perszeusz pásztorainak Tejút menti tejfeldolgozó kunyhója, Kiskunsági Nemzeti Park
Forrás: Fazekas István/Varázslatos Magyaroszág

Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója visszaemlékezett az elmúlt tizenöt év fontos mozzanataira, és megköszönte mindazok munkáját, akiknek ennek az építésében része volt, a színpadon köszöntve munkatársait, Kövesi Eszter ügyvezetőt és Jáky Eszter kommunikációs koordinátort. Ezután Keleti Évát méltatta, aki a VM természetfotó pályázatának zsűritagjaként tizennégy éven át értékelte a magyar természetfotósok több mint negyvenezer képét. A fotóművész tavaly bejelentette visszavonulását a zsűri köréből, ennek kapcsán a Varázslatos Magyarország képviselői otthonában átnyújtották neki A magyar természetfotó tiszteletbeli nagydíját és az Arany Daru szobrot, valamint készítettek vele egy riportfilmet, amelyet a közönség most itt is megtekinthetett.

A fotó a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban készült
Forrás: Koncz-Bisztricz TAmás/Varázslatos Magyarország

 

A szakmai zsűri további tagjai:
Britta Jaschinski fotóriporter,
Máté Bence, Potyó Imre és Suhayda László természetfotósok,
ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője,
Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint
Tóth Zsolt Marcell természetfilmes.

A zsűrihez tavaly csatlakozó fotós, Britta Jaschinski egyenesen Londonból repült a Múzeumba, hogy személyesen is találkozhasson a magyar természetfotósokkal, és megragadva az alkalmat, egy nagyon izgalmas előadást tarthasson a vadvilág védelméről.

A fotó a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban készült
Forrás: Czeglédi Ádám/Varázslatos Magyarország

Az est második felében került sor a várva várt díjátadóra.  Az állandó kategóriák első három helyezettjének járó elismeréseket Gaál Péter alapító adta át, majd a tematikus és időszaki kategóriáknál, a Kedvencünk: a kísérletező fotós National Geographic kategória győzteseit a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője, ifj. Vitray Tamás főszerkesztő köszöntötte, a Varázslatos Hortobágy 50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park kategória dobogósait pedig Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Szakmai partnereink különdíját az Agrárminisztérium színeiben Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság képviseletében Hajdu-Kriston Krisztina adta át. Támogató partnereinktől a Fotoplus különdíját Erdősi Zoltán ügyvezető – tulajdonos, a CEWE különdíját pedig Zoboki Zoltán ügyvezető igazgató adta át. A Metrirep és a Nimród Fotóklub különdíját Barbalics Nándor, a Metrirep tulajdonosa és a Nimród Fotóklub elnöke adta át, Fáth Péter elnök pedig a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetségének különdíját.

A program zárásaként a látogatók a Díszterem előtti impozáns Kupolateremben gyönyörködhettek a a 69 alkotó 175 képét bemutató kiállításban. A tárlat idén hat helyszínen tekinthető meg az országban, valamint a CEWE a nagydíjasok képeit bemutató kísérő kiállítása plusz négy helyszínen:

Magyar Nemzeti Múzeum
április 5. – május 31.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum
június 6 – augusztus 11

Kölcsey Központ, Debrecen – Virágkarnevál – Botanica Fesztivál
augusztus 17. – szeptember 15.

Magyar Természettudományi Múzeum
szeptember 16. – november 17.

Flesch Központa Szigetköz Agórája, Mosonmagyaróvár
november 18. – december 18.

evosoft Hugary Kft., Infopark
december 19. – 2025. február 28.

CEWE – Nagydíjasok kiállítása:
Gödöllői Királyi Kastély
április 9. – május 16.

Nemzeti Parkok Hete Magyar Mezőgazdasági Múzeum
május 17. – június 5.

K16 Galéria, Vác
szeptember 15. – október 15.

Shopmark bevásárlóközpont
október 17. – november 3.

Problémás medvéknek épül központ Romániában

Problémás medvéknek épül központ Romániában

Olyan bocsok, anyamedvék és kifejlett hímek kerülnek majd a központba, amelyek lakott területen okoznak problémát, és viselkedésük miatt nem lehet őket más térségbe áthelyezni.

Visszaesett a tigrisáru-kereskedelem

Visszaesett a tigrisáru-kereskedelem

A Dél-Koreában tapasztalt pozitív változás más térségekre nézve is tanulságokat, lehetőségeket tartogat.

A magyarországi hegyi patakok felét fenyegeti kiszáradás

A magyarországi hegyi patakok felét fenyegeti kiszáradás

A patakok átmeneti kiszáradása az azokban élő állatokra is drámai hatást gyakorol.

Állandó fegyverkezési versenyben van a kakukk

Állandó fegyverkezési versenyben van a kakukk

Interjú Nagy Jenő biológussal kakukktojásról, költésparazitákról és fészkekről.

Halottnak tetteti magát és vérzik a kockás sikló, ha veszélyben van

Halottnak tetteti magát és vérzik a kockás sikló, ha veszélyben van

A ragadozók elleni védekezési stratégia különös eseteit figyelték meg kockás siklóknál.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket