Jusztin, Jusztina, Auréliusz2024. június 16., vasárnap
Természet

Állandó fegyverkezési versenyben van a kakukk

2024.05.26.Sarusi István
National Geographic Magyarország

Interjú Nagy Jenő biológussal kakukktojásról, költésparazitákról és fészkekről.

Melyik a kakukktojás? Három nádirigó (gazdafaj) és egy kakukk (költésparazita faj) tojása egy fészekben. A rendkívül nagyfokú hasonlóságot, miszerint a kakukk leutánozza a nádirigó tojásainak színét és mintázatát, mimikrinek hívjuk. Az avatatlan szem számára nehéz lehet észrevenni a különbséget, de a kakukk tojása némiképp eltérő színű és sokkal gömbölydedebb alakú, mint a nádirigó tojásai.
Forrás: Moskát Csaba, MTA-MTM Állatökológiai Kutatócsoport

Nagy Jenő, a Magyar Kutatási Hálózat és a Debreceni Egyetem (HUN-REN-DE) Természetvédelmi Biológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa. A szakértő egy nemzetközi kutatócsoport egyetlen magyar tagjaként és vezetőjeként 6200 madárfaj adatait felhasználva egy mostanában megjelent, angol nyelven írt tanulmányban azt vizsgálta: hogyan alakult a fészek szerkezete költésparazita gazdafajoknál.

***

Laikusként aligha tudhatunk bármit is a költésparazita gazdafajokról. Bemutatná őket röviden, illetve megnevezne néhány konkrét madárfajt?

Így megfogalmazva valóban elég sejtelmes, mert inkább szakmai körökben használjuk a „költésparazita” és a hozzá tartozó „gazdafaj” kifejezéseket.

Ha azt mondom, kakukk, már mindenki tudja, hogy miről van szó.

A „kakukktojás” megtalálása, vagyis a hasonlók között a kivétel felismerése nemcsak a gyerekek fejlődése szempontjából, hanem a madarak körében is fontos.

A költésparazitizmus az a jelenség, amikor a tojó nem maga költi ki a tojásokat, illetve neveli fel a fiókákat, hanem azt más egyedre vagy más fajhoz tartozó madarakra bízza. A „bérszülő” ebben az esetben a gazdafaj. Hazánkban a kakukk, mint költésparazita elsősorban nádirigó és vörösbegy (ők a gazdafajok) fészkeibe rakja tojásait, de más területeken más fajok lehetnek ilyen gazdafajok. Azonban kakukk módjára viselkedő költésparazita madárfajokból közel százat ismerünk, mint például az észak-amerikai barnafejű gulyajáró, aki a nagy prérityúkot vagy különböző réceféléket használ gazdafajként.

Egy hím barnafejű gulyajáró az USA középső részének magas füvű prérijén.
Forrás: Sarah K. Winnicki-Smith, University of Illinois at Urbana-Champaign

Milyen szempontok alapján és miért pont 6200 fajt választottak ki?

Alapvetően az összes, körülbelül tízezer madárfajra megvannak az információk, de a leírások nem minden esetben elég pontosak ahhoz, hogy a kívánt minőségűnek tekinthessük a belőlük nyerhető adatokat. Ezért az volt a fő szempont, hogy olyan fajokat tartsunk meg az elemzésekhez, amelyeknél egyértelműek a fészekről elérhető információk.

Maradjunk még kicsit az alapoknál. Milyen alapvető fészektípusokat ismerünk?

Ha durvább felosztásban nézzük, akkor vannak nyitott és zárt típusú fészkek. Finomabb mércén elkülöníthetünk kaparéktól, a csésze alakú fészken keresztül, fedeles és odúba rakott fészkeket. Az odúban költő fajok speciális esetet képeznek, mert a fészkelésre alkalmas üreg megtalálása vagy elkészítése sem könnyű, ugyanakkor maga a fészek alakja az odúban is lehet változatos.

Észak-kelet Kansas (USA) területén talált préripinty fészek (csésze alakú) meghökkentő mennyiségű tojással: öt kék préripinty (gazdafaj) és négy pigment foltos gulyajáró (költésparazita faj) tojással.
Forrás: Sarah K. Winnicki-Smith

Mindannyiunk előtt ismert a korábban már említett kakukk, aki előszeretettel helyezi el tojását idegen fajok fészkébe, de ebből a tanulmányból ennél jóval általánosabb gyakorlat rajzolódik ki. Mi e viselkedésformának az oka?

A biológiában alapvetően két nagy cél van: túlélni és szaporodni. Mindkét cél eléréséhez viselkedési és élettani láncolatok dolgoznak, amelyek elemeinek megvannak a maguk költségei és nyereségei az egyed számára.

Azzal, hogy a kakukk saját tojásainak kiköltésére más fajok egyedeit veszi rá, elég sokat nyerhet, hiszen a fészeképítés, a kotlás, a fióka táplálása – és még sorolhatnám –  költségeit megtakarítja.

Az, hogy a költség-nyereség egyensúlyának mérlege melyik oldalra billen, vagy hogy a szaporodási siker milyen mértékben nő, számos tényezőtől függ.

Ismert bármilyen eredmény a tekintetben, hogy a gazdafaj felismeri-e, ha igen, milyen mértékben, a fészkébe helyezett kakukktojást?

A gazdafajok és a költésparazita fajok között folyamatos evolúciós fegyverkezési verseny zajlik. A költésparazita faj számára előnyös, ha minél inkább a gazdafaj tojásaihoz hasonlókat rak, ugyanakkor a gazdafajok felismerő képessége és az idegen tojások és/vagy fiókák elutasításának mechanizmusai is folyamatosan változnak.

Egyik szintén angol nyelvű tanulmányunkban épp az elutasítás mértékét befolyásoló tényezőket vizsgáltuk több száz faj adatait felhasználva. Fajok között nagyon változik, hogy melyik milyen mértékben képes elutasítani az idegen tojásokat: a füsti fecske vagy a barátcinege alig, míg a nádi sármány vagy a csilpcsalpfüzike szinte mindig felismeri a kakukktojást. De már önmagában az is érdekes, hogy ezt a négy fajt ugyanaz a költésparazita faj (a kakukk) igyekszik átverni.

Honnan tudható, hogy egyik faj utódjának is alkalmas a másik faj fészke?

Ez egy nagyon érdekes kérdés, hiszen például a kakukk fiókái sok esetben jóval nagyobbak a gazdafaj fiókáitól, sőt még a szülőktől is. Mi azt a megközelítést próbáltuk körüljárni a szóban forgó munkánkban, hogy milyen alap fészektípusokat építenek azok a gazdafajok, amelyeket csak egy vagy kevés költésparazita faj használ ki és vajon ehhez képest miben térnek el az olyan gazdafajok fészkei, ahol több száz költésparazita faj is garázdálkodhat.

Méretes kakukkfióka a gazdafaj fészkében.
Forrás: Moskát Csaba

Ez utóbbi esetet természetesen nem úgy kell elképzelni, mint a piacot, ahol nagy a nyüzsgés kis helyen, hanem úgy, hogy megnéztük, az adott gazdafajt melyik költésparazita faj használja, és ez utóbbi egyébként még hány másik gazdafajt képes parazitálni, főként más-más földrajzi területeken. Így tulajdonképpen a gazdafaj által épített fészket és a költésparazita faj specializációjának mértékét vetettük össze.

Mi alapján választja ki az adott faj azt a másikat, aminek a fészkébe tojja tojását?

Az egyik legfontosabb szempont a fészek megközelíthetősége, hozzáférhetősége. Eredményeink alapján elmondható, hogy az olyan madárfajok, amelyek a költésparazita faj számára könnyebben elérhető fészektípusokat építenek, nagyobb eséllyel lehetnek gazdafajok. Természetesen a nehezebben elérhető fészkeket építő madarak között is vannak gazdafajok, de jellemzően az adott fajra specializálódott költésparazita használja ki őket.

Még korántsem teljesen feltárt e téma, így a későbbi fejleményekről várhatóan újabb interjú készül.

Kísérteties hangjáról ismerhetjük fel éjszakai madarunkat

Kísérteties hangjáról ismerhetjük fel éjszakai madarunkat

A gyöngybagoly népi nevei közé tartozik a lángbagoly, a fátyolos bagó és a visító bagoly.

Apróbbá és ritkábbá válnak a csúcsragadozó cápák

Apróbbá és ritkábbá válnak a csúcsragadozó cápák

A cápák emberi hatásokra lettek kisebbek, ritkábbak, illetve egyes tulajdonságaik is átalakultak, emiatt pedig az egész ökoszisztéma megváltozik.

Gyík a beporzója egy veszélyeztetett növénynek

Gyík a beporzója egy veszélyeztetett növénynek

Bár a növények elsöprő többségét ízeltlábúak porozzák be, azért akadnak olyan helyzetek, amikor más állatok végezhetik el ezt a nemes feladatot.

Látogatási tilalmat rendeltek el a Gemenci erdőben

Látogatási tilalmat rendeltek el a Gemenci erdőben

Életveszélyessé vált a terep a Duna áradása és a fakidőlések miatt.

Gyönyörű kékeslila hangyát fedeztek fel Indiában

Gyönyörű kékeslila hangyát fedeztek fel Indiában

A Himalája északkeleti hegylábi részén, India Arunácsal Prades államában bukkantak rá a fémesen ragyogó, különösen szép hangyafajra.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket