Kirepültek látványos, védett madaraink fiókái

Az élénk kék színben pompázó szalakóták állománya továbbra is erős az országban.

Kirepültek fészkeikből a szalakótafiókák az Alföldön. A Körös-Maros Nemzeti Park beszámolója szerint a fiókák nagy része június végéig kirepült, de még július elején is voltak kisfiókás fészkek.
A szalakóta (Coracias garrulus) hazánk impozáns küllemű, vonuló faja. Méretben a fekete rigók és a szarkák között áll 30 centiméter körüli testhosszával és 120-160 grammos tömegével.
Élénk kék tollazata miatt sok országban kedvelt vadásztrófea, ezért állománya Nyugat-Európában nagyon megritkult, sok helyről el is tűnt.
Hazánkban azonban fokozott védelmet élvez, természetvédelmi értéke 500 ezer forint. Az Alföldön viszonylag gyakori fészkelő, ahol az utóbbi évtizedekben kihelyezett mesterséges odúk miatt nőtt is az állománya. A Dunántúlon azonban igen ritkán költ.
A legelőkhöz, kaszálókhoz, mezőgazdasági területekhez kötődik, hiszen táplálékát itt könnyen megtalálja. Gyíkokat, rovarokat, kisebb pockokat eszik. Ősszel viszonylag hamar elvonul, a telet Afrikában tölti.







































































































































































































