Mostanában kelnek útra az üstökösgémek

A faj egyedei a telet Nyugat-Afrikában töltik.

A hazánkban kisszámú fészkelőnek számító, viszonylag kistestű, barnás, de egyébként igen jellegzetes küllemű üstökösgém megpillantása nem egyszerű. Gyakran csak akkor vesszük észre, mikor már felröppenve megvillan a fehér szárnya – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán.
A faj állománya egyenletesen oszlik meg az országban, az egyedek többsége a Tisza mentén és a Hortobágyon él. Mivel az üstökösgém általában vegyes gémtelepeken, ártéri erdőkben, természetes mocsarakban és halastavak nádasaiban fészkel, a társfajok védelmével neki is segíthetünk.
Vonuló madár, nyugat-afrikai telelőterületéről áprilisban érkezik hazánkba, majd költés után augusztus és október között vonul el tőlünk.
Az üstökösgém – melynek neve jellegzetes tolldíszére utal – más kistestű gémfélékhez hasonlóan főként rovarokkal, rákokkal, apró halakkal és kétéltűekkel táplálkozik.







































































































































































































