Érdekes helyen építi fészkeit különleges ragadozó madarunk

A barna rétihéja kilóg a hazai ragadozó madarak sorából.

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) vizes élőhelyeink leggyakoribb ragadozó madara. A Fertő-Hanság Nemzeti Park közleménye szerint különlegessége, hogy ő az egyetlen nádasban fészkelő ragadozó madarunk.
A legtöbb ragadozó madártól eltérően fészkét a talajra építi, nádszálakból. A tojó 3-6 tojást rak, a fiókákat egyedül ő eteti, eközben a hím vadászik, ő gondoskodik a család táplálékellátásáról. A barna rétihéja tápláléka kisemlősökből, kisebb madarakból és fiókáikból, tojásokból, békákból, ritkán halakból áll.
A párválasztás időszakában elképesztő zuhanórepüléseket produkálnak: a fészkelésre alkalmasnak vélt nádas felett, magasra keringenek, majd egy hirtelen mozdulattal alábukva, szárnyaikat testükhöz simítva zuhannak alá nagy sebességgel. Földet érés előtt hirtelen kitárják szárnyaikat és irányt váltanak, de gyakran a levegőben is gyors cikázások, fordulatok kísérik a zuhanórepülést.
Ebben az időszakban még gyakran előfordul, hogy nem teljesen tisztázottak a territóriumok határai, így a levegőben nászrepülést produkáló madarat megtámadhatja a területre szintén igényt tartó másik pár tagja, légi összecsapásokat eredményezve.
Április végére már várhatóan kialakulnak a párok és a végleges territóriumok, ekkorra szorgos fészeképítésbe kezdenek a madarak. A telet általában Afrika Szaharán túli részén tölti, hazánkban április és október között tartózkodik.
Védett állat, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.







































































































































































































