Döghalakra specializálódott elegáns megjelenésű madarunk

A faj korábban jelentős állománycsökkenést tapasztalt hazánkban.

A hazai ragadozó madarak elképesztő sokféleséget mutatnak, néha a madárrajongó is belezavarodhat, hogy pontosan milyen állatot lát. A kányák beazonosításában leginkább villás farkuk segíthet, igaz, a frissen kirepült egyedeknél ez még hiányzik – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán.
A barna kánya hazánk elegáns megjelenésű, kisszámú fészkelője. Magyarországi állománya 1960-1980 között drasztikusan lecsökkent, azóta viszont lassú erősödés zajlott, napjainkra pedig stabilizálódásról beszélhetünk. Sajnos nem tudni, hogy pontosan mi okozta a csökkenést, majd az erősödést.
Mivel táplálékát főként dögök, elsősorban a víz felszínén úszó haldögök jelentik, nagyon valószínű, hogy korábbi állományzsugorodásához a táplálékán keresztül bekerülő vegyszerek is hozzájárultak.
Ezek a tojások termékenységét is rontják, de a felnőtt egyedeket is veszélyeztetik.
A faj számára nélkülözhetetlenek a természetes ártéri erdők. Vonuló madár, a telet a Földközi-tenger mentén tölti, de eljuthat a trópusi Afrikába is, illetve időnként átteleléssel is próbálkozik.










































































































































































































