Tücsök módjára ciripel ez az apró madarunk

A nádi tücsökmadár apró termetével könnyen elbújik az emberi szemek elől, jellegzetes hangjáról azonban egyszerűen felismerhető.

Országszerte gyakori fészkelőnek számít a nádi tücsökmadár, amely apró termetével könnyen elbújik az emberi szemek elől, jellegzetes hangjáról azonban egyszerűen felismerhető. Pirregése a tücsökciripeléshez hasonló, ám annál kicsit halkabb, erről kapta nevét is.
Amint a Körös-Maros Nemzeti Park ismertetőjéből kiderül, a nádi tücsökmadár testhossza alig több mint 10 centiméter, testtömege 14-17 gramm. Tollazata mintázat nélküli világos barna, csak a háti része sötétebb, vörösesbarna. Színével hatékonyan beleolvad a sűrű nádasok, gyékényesek növényzetébe, így többnyire rejtett életmódot folytat.
Szúnyogokkal, hernyókkal, pókokkal és tegzesekkel táplálkozik, amelyeket a víz felszínének közelében vadászik le. Ezért szinte mindig alacsony magasságban repül, vagy a zsombékokon és a nád alsó részében mozog.
Az MME madáradatbázis szerint vonuló fajról van szó, amely áprilistól szeptemberig tartózkodik Magyarországon. Évente rendszerint kétszer költ, fészkét a víz felszínéhez közel építi. Territoriális faj, költési időben a hímek szinte folyamatosan hallatják monoton, pergő horgászorsóra emlékeztető hangjukat.
A nádi tücsökmadár Magyarországon védett állatt, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.







































































































































































































