Fenyőerdeink apró madara alig néhány grammot nyom

A sárgafejű királyka olyan pici, hogy gyakran csak éneke árulkodik jelenlétéről.

Alig néhány grammot nyom, mégis feltűnő színfolt az erdőkben a sárgafejű királyka. A mindössze körülbelül 9 centiméteres madár a tüzesfejű királykával együtt hazánk legkisebb madárfajai közé tartozik: testtömege rendszerint csupán 4–7 gramm – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán.
A Kőrös-Maros Nemzeti Park ismertetője szerint a sárgafejű királyka karcsú, vékony csőrű és vékony lábú énekesmadár. Testének nagy része zöldes-barnás, szárnyai sötétebbek, rajtuk világos szárnysávval. Legjellegzetesebb bélyege a fejtetőjén található élénk citromsárga tollbóbita, hasonló külsejű rokona, a tüzesfejű királyka ettől elsősorban abban különbözik, hogy szemén fehér sáv húzódik, míg a sárgafejűnél ez hiányzik.
Apró madárfajunk Eurázsia jelentős részén elterjedt, Magyarországon pedig viszonylag gyakori fészkelő. Elsősorban sűrű fenyvesekben, különösen lucosokban érzi jól magát, ezért a hazai domb- és hegyvidéki fenyőerdőkben találkozhatunk vele. Bár apró termete miatt nehéz észrevenni, éles, sípoló hangja gyakran elárulja jelenlétét. Kóborláskor városi parkokban és kertekben is feltűnhet, főként örökzöld fákon és cserjéken.
Legyél Te is előfizetőnk!Tetszik a National Geographic online tartalma? A nyomtatott magazinban további, máshol nem elérhető történeteket és fotókat találsz. Aktuális előfizetési akciónkról itt tájékozódhatsz.
Mivel táplálkozik a sárgafejű királyka?
Apró mérete a táplálkozásában is meghatározó. Finom csőre nem alkalmas a magvak felcsipegetésére és feltörésére, ezért elsősorban rovarokkal és pókokkal táplálkozik. Mozgékonyan kutatja át a fák és cserjék ágait, a kéreg réseit és más apró zugokat, ahol zsákmányt találhat.
A sárgafejű királyka szaporodási stratégiája szintén figyelemre méltó. Évente rendszerint két fészekaljat nevel, és a tojó már az első fészekalj felnevelésének idején megkezdi a következő költést. Amikor az első fészekalj fiókái körülbelül egyhetesek, a tojó új fészket épít, majd megkezdi a második költést. Az első fészekalj gondozását ekkor a hím veszi át. Egy fészekaljban átlagosan 7–11 tojás található, amelyeket a tojó egyedül költ ki.
A sárgafejű királyka rövidtávú vonuló, de egyes példányok télen is a költőterületen maradnak. Az áttelelő madarak a hidegebb hónapokban is rovarokból és pókokból fedezik táplálékigényüket. Hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 forint.










































































































































































































