Keserű igazság – csak a fekete csoki egészséges
Egy új tanulmány szerint a csokoládé egészséges – ám nem biztos, hogy ennek minden édesszájú örül. Kiderült ugyanis, hogy csak a sötét, keserű csokoládé védelmez a szívinfarktustól. A tej hozzáadása ugyanis „semlegesíti” a kedvező mellékhatásokat – írja a Der Spiegel.
A fekete csokoládé előnyére szól, hogy növeli az antioxidánsok, így például az epicatechin előfordulását a vérplazmában. Ezek az anyagok védelmezik az infarktustól a szívet, minthogy a testben jelen lévő, sejtkárosító oxigénmolekulákat, a szabad gyököket semlegesítik. A Nature-ben megjelent legfrissebb tanulmány azonban a tejcsoki rajongóit kénytelen volt kiábrándítani: olasz és brit tudósok kimutatták, hogy a tej megszünteti a csokoládé kedvező hatását a szívre.
Egy római kutatóintézet sajátos teszttel vizsgálta a különböző csokoládék és a tej hatásmechanizmusát: tizenkét önként jelentkezővel vagy keserű csokoládét, vagy tejcsokoládét, vagy pedig keserű csokoládét és egy pohár tejet etettek, illetve itattak. Egy órával később megmérték a vérplazmában jelenlévő antioxidánsok szintjét, és kiderült, hogy azok, akik csak keserű csokoládét ettek, 20 százalékkal magasabb epicatechin- és egyéb antioxidáns-szinttel rendelkeznek.
Mindez nem lepte meg a kutatókat – a tejben lévő fehérjék ugyanis valószínűleg negatívan hatnak az úgynevezett flavonoidokra, amelyeket a csokoládé tartalmaz, és amelyek az antioxidánsok termelését segítik elő a szervezetben.