>" />>" />
Lukács, Jusztusz2021. október 18., hétfő
Tudomány

Új eredmények a diszlexia kutatásában

2003.09.15.Admin
National Geographic Magyarország

A Helsinki Egyetem kutatói bejelentették, hogy felfedeztek egy gént, amely részben felelős lehet a diszlexia kialakításáért – írja a Time legutóbbi száma. Mi áll a diszlexia hátterében? Hogyan ismerhető fel a betegség, és hogyan segíthetünk diszlexiás gyereknek?

Húsz finn család tanulmányozása során felismerték, hogy a diszlexia tüneteit mutató egyéneknél a DYXC1 nevű gén az esetek többségében sérült, míg a kontroll csoportban ez az eltérés csupán ritkán fordult elő.

Mielőtt alaposabban megvizsgálnánk, milyen agyi eltérések állhatnak e tanulási rendellenesség hátterében, tisztázzunk néhány alapfogalmat.

Mi áll a diszlexia hátterében?

A diszlexia különleges neurológiai eredetű tanulási probléma a folyékony és pontos olvasás, írás és helyesírási készség elsajátításában. A kifejezés a görög “dys” szóból, melynek jelentése nehézség, és a “lexis” szóból, melynek jelentése szavak, származik. Becslések alapján a diszlexia az emberek 4%-át érinti súlyosan, és további 6% mutat diszlexiára jellemző sajátságokat.

Azt, hogy pontosan milyen eltérés áll a diszlexia hátterében, mindezidáig csak találgatták a tudósok, hiszen az élő emberi agy tanulmányozása csak agyműtétek és agykárosodások esetén, az egyes agyterületek sérülésével járó tünetek megfigyelésével volt lehetséges. A hagyományos röntgenvizsgálatok és egyéb képalkotó eljárások nem szolgáltattak elegendő információt a központi idegrendszer működéséről. A kilencvenes években azonban megkezdték az ún. funkcionális mágnesrezonanciás képalkotó (fMRI) berendezések alkalmazását, melyek segítségével kimutatható, hogy adott intellektuális feladat megoldása során mely agyterületekben fokozódik a véráramlás, azaz mely területek aktívabbak.

Dr. Sally Shaywitz, a Yale Egyetem gyermekgyógyász professzora fedezte fel, hogy az egészséges gyermekek bal agyféltekéjében három terület válik aktívvá olvasás során.:

 • a „fonémaszerkesztő” a homloklebeny területén
 • a „szóelemző” a fali lebenyben
 • az „automata felismerő” a halánték-nyakszirtlebeny határán

  Kimutatta, hogy kezdő olvasóknál, akik még nem szereztek elegendő gyakorlatot az olvasás terén, a „fonémaszerkesztő” és a „szóelemző” területek aktiválódnak elsősorban. Az előbbi központ segít abban, hogy a gyermek – magában vagy hangosan – kimondja az olvasott szót, és megkezdi a szavakban található fonémák elemzését is. A „szóelemző” központ a szavak alaposabb felbontását végzi, szótagokra és fonémákra bontja azokat, és hozzárendeli a betűkhöz a nekik megfelelő hangokat.

  A fonémaszerkesztő központ túlzott aktivitása

  Amint a gyermek nagyobb gyakorlatra tesz szert az olvasás terén, érdekes dolog történik: az „automata felismerő” egyre aktívabbá válik. E terület feladata, hogy az ismerős szavakat az olvasó ránézésre felismerje, anélkül, hogy betűről-betűre végigolvasná. Minél többet olvas valaki, annál aktívabb ez a központ – és annál könnyedebbé, gyorsabbá válik az olvasás.

  Diszlexiás gyermekeknél azonban valami akadályozza a „szóelemző” és az „automata felismerő” területekhez való hozzáférhetőséget, ezért a „fonémaszerkesztő” központ kompenzációképpen túlságosan aktívvá válik. Ez az oka annak, hogy a diszlexiás gyermekeknek nehézséget okoz az, hogy a fonémákból értelmes szavakat állítsanak össze, és folyamatosan olvassanak. Minden olvasott szó olyan a számukra, mintha életükben először látnák.

  Hogyan ismerhető fel a diszlexia?

  Ian Smythe, a tanulási nehézségek neves szakértője szerint az alábbi jelek utalhatnak arra, hogy a gyermek diszlexiás:

  Írni-olvasni tudással kapcsolatos készségek

 • olvasásban és helyesírásban a hangok elkülönítésének és összekötésének valamint a hangok és jelek összekapcsolásának problémája által okozott nehézségeket mutat
 • fordítva ír betűket, szavakat
 • nehézséget okoznak neki a táblázatok, az ábécé
 • kihagy betűket a szavakból, vagy rossz sorrendben írja őket
 • az átlagosnál több időt vesz igénybe, hogy írásos feladatot elkészítsen
 • belebonyolódik, ha hosszú szavakat használ
 • nehézséget okoz neki gyerekdalokat megtanulni

  Viselkedési jegyek

 • nehézséget okoz a bal és a jobb megkülönböztetése, a hónapok sorrendje, stb.
 • rossz az irányérzéke
 • nincs önbizalma és rossz az énképe
 • gyakran szólnak rá, hogy nem figyel, félreérti, amit mondanak, és szó szerint értelmezi a dolgokat
 • rossz a mozgáskészsége, többek között a kézírás és egyszerű ritmus eltapsolása
 • rossz az időérzéke, és gyakran elkésik
 • összezavarodik, ha egyszerre több utasítást kap
 • szervezési nehézségei vannak
 • elfelejti, hol hagyta a dolgait, pl. kulcsot, könyveket
 • néha “kreatív” megoldásokat talál
 • értelmesnek és figyelmesnek látszik, bár néhány fontos területen kudarcot vall

  Hogyan segíthetünk a diszlexiás gyermeknek?

  Figyeljük meg, milyen területeken vannak a gyereknek problémái, és építsünk fel játék- és foglalkozássorozatot, amely segít javítani ezeket a területeket. Közben ne felejtsük el, hogy a gyerekek gyakran az otthont úgy tekintik, mint ahol megmenekülnek az írás-olvasási feladatoktól, ezért fontos, hogy a foglalkozások szórakozásnak számítsanak.

  Néhány példa a fejlesztő játékok közül:

 • Gyermekdalok, versek felolvasása és megtanulása
 • Fizikai játékok, ügyességi gyakorlatok, labdaeldobás, elkapás, elrúgás, ugrások, egyensúlyozási gyakorlatok végzése
 • Mozgás – betűformák kitapintása fa és műanyag betűkkel, vizes vagy száraz homokkal, illetve betűk készítése gyurmából vagy agyagból.
 • A „Látok valamit..” játék különböző változatai. Pl.: “Látok valamit, ami (b) hanggal kezdődik.”, “… ami ugyanazzal a hanggal kezdődik, mint a boci.”, “… B betűvel kezdődik.”, “…ami rímel arra, hogy lánc.”, “…ami (b) hangra végződik.”
 • Hallási sorozatok – Találjunk ki örökké bővülő listákat. Például “A nagymamám elment vásárolni, vett egy almát, egy zsák krumplit, egy csupor mézet…”, amely mindig eggyel több lesz.
 • Dominók – A dominózáshoz nem kell nagy előkészület, és egyszerű segítséget nyújt a számok tanulásához és a vizuális sorrendhez. Más formában is kaphatók, képekkel, vagy mintákkal, amiket valamilyen szempont alapján össze kell párosítani
 • Tárgyak a tálcán – A gyerek figyelje meg, mik vannak a tálcán és jegyezze meg. Ezután: (a) Takarjuk le a tálcát, és a gyerek sorolja fel, milyen tárgyak voltak rajta, vagy (b) A gyerek csukja be a szemét, mi pedig vegyünk el egy vagy két tárgyat a tálcáról, majd szóljunk a gyereknek, hogy nyissa ki a szemét, és mondja meg, mit vagy miket vettünk el.

  Forrás: Time, szeptember 8, 2003.

  Linkajánló: Magyar Diszlexia Oldalak >>

 • Hozzászólások

  Milyen is volt a torokgyík?

  Milyen is volt a torokgyík?

  Az oltásellenes mozgalmak akkor kaptak lábra, amikor a

  Tudományról három percben – a FameLab döntője videón

  Tudományról három percben – a FameLab döntője videón

  Tizenhárom fiatal kutató mutathatta be produkcióját a zsűrinek és a nagyközönségnek a FameLab tudománykommunikációs verseny magyarországi döntőjén, 2021 szeptemberében.

  Lepra vadon élő csimpánzokon

  Lepra vadon élő csimpánzokon

  A lepra kórokozója, a Mycobacterium leprae alapvetően az embert megbetegítő baktérium, amely azonban más élőlényekre is átterjedt.

  A Szent András-törésvonalhoz hasonlót találtak a Titán felszínén

  A Szent András-törésvonalhoz hasonlót találtak a Titán felszínén

  A Szaturnusz holdjának korábban készült felvételeit vizsgálta át egy amerikai kutatócsoport, és a geológiai sajátosságokat kereste meg azokon.

  2 milliárd éve még aktív vulkán volt a Holdon

  2 milliárd éve még aktív vulkán volt a Holdon

  A kínai Csang’o-5 által hazahozott kőzetminták elemzésének eredményét nemrég tették közzé, az eredmények viszont újabb kérdéseket vetettek föl.

  National Geographic 2021. októberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  9 995 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket