Jég dupla whiskyvel? – baktériummal szennyezett jégkockák
Brit felmérések szerint az éttermekben és bárokban felszolgált jégkockák nagy mennyiségű baktériumszennyeződést tartalmazhatnak.
Angol kutatók számos étteremben és bárban megvizsgálták a jégkockák összetételét, és arra a megdöbbentő eredményre jutottak, hogy mind a gépi, mind a kézi készítésű jégkockák közel fele bélbaktériumokat tartalmaz.
Dr. Susan Surman, mikrobiológus a BBC-nek elmondta, hogy a jégkockák már többször szolgáltak gyomor-bélrendszeri megbetegedések kiindulópontjául. Arról is beszámolt, hogy a minták 44 százaléka tartalmazott ún. coliform baktériumokat, melyek az emberi bélrendszerben élnek, megbetegedést nem okoznak, jelenlétük azonban széklettel történt fertőződésre utal. A jégkockák további 5 százalékában mutatták ki E. coli, 10 százalékában pedig Enterococcus baktérium jelenlétét, amelyek viszont alkalmasak a szervezet megbetegítésére.
Dr. Surman kijelentette, ez az eredmény egyértelműen arra utal, hogy azok, akik a jégkockák készítéséért felelősek voltak, nem tartották be a legalapvetőbb higiénés előírásokat sem, azaz a WC használata után nem mostak kezet. Ez a felelőtlenség azonban betegségek kialakulásához vezethet, így a közeljövőben fokozottan ügyelni kell arra, hogy az élelmiszer-biztonsági előírásokat ne szegjék meg.