Taksony, Ilma, Filoména2022. november 29., kedd
Tudomány

2003 legabszurdabb tudományos kutatásai

2003.10.06.Admin
National Geographic Magyarország

Ig Nobel díjat kaptak többek között a Murphy törvény kitalálói, az első homoszexuális nekrofil vadlúdat lefotózó természettudós, és a taxisok agyát vizsgáló brit kutatók.

Múlt csütörtökön 12. alkalommal is kiosztották az amerikai Harvard Egyetemen az Ig Nobel díjakat – nem, nem a Nobel díjakat, azokat ugyanis párhuzamosan Stockholmban osztják.

Hogy mi is a kettő közötti különbség? Míg a Nobel díjasokat szakértő testületek jelölik, az Ig Nobelre többnyire saját magukat jelölik a tudósok. Míg a Nobel-díjasoknak dícsőség, elismerés és csillogás jár, az Ig Nobel díjasok még a ceremóniára való utazás költségeit is maguk finanszírozzák.

És amiben a legnagyobb különbség van a két díj között, az az, hogy az Ig Nobel mosolyt csal, mind a nézők, mind a tudóstársak arcára: ide ugyanis nem a hétköznapi élettől elszakadt, lila ködben lebegő kutatási témákkal pályáznak a jelöltek, hanem abszurd, a valóság egy apró szeletére rávilágító, lényegbevágó kérdések kerülnek a boncasztalra.

De nézzük, kik is lettek az idei nyertesek!

A mérnöki tudományok terén Murphy tövényének közös megalkotásáért ítélte meg a zsüri a díjat néhai John Paul Stapp-nek, néhai Edward A. Murphy-nek és George Nichols-nak. Murphy törvénye, vagyis az az elv, hogy ha valami elromolhat, az el is romlik 1949-ből származik, a summás megállapítás egy amerikai rakétakísérlet során hangzott el Edward A. Murphy mérnők szájából.

Az orvostudomány terén a University College London kutatói részesültek elismerésben. Az idegkutatással foglalkozó orvosok megállapították, hogy a londoni taxisok agyán belül a komplex folyamatok memórizálásáért felelős hippokampusz nagyobb, mint az átlagembernél. Sőt, azt találták, minél fejlettebb volt a sofőr hippokampusza, annál jobbnak bizonyult az útvonalak felidézésében. A felfedezés érdekessége, hogy eddig úgy tartották, az agy négy éves korra eléri végleges méretét, ám ez a kísérlet ezt megdönteni látszik.

A politikusok végletesen egyszerű személyisége

Pszichológiából két olasz és egy amerikai kutató – ez utóbbi a stanfordi börtönkísérletéről ismertté vált Philip Zimbardo professzor – érdemelte ki a díjat, a politikusok egyedülálló módon egyszerű személyiségének kimutatásáért.

Az emberek személyiségét általában öt, független faktor mentén szokás megítélni: extroverzió (hatalom, magabiztosság, szociális alkalmazkodóképesség), barátságosság (szeretet, együttműködés, konformitás, kellemesség), lelkiismeretesség (felelősségérzet, munka, teljesítményigény, akarat), emocionalitás (neuroticizmus, érzelmi kontroll), és intellektus (nyitottság a tapasztalatokra, kutató intellektus, kultúra).

Az emberek általában a fenti kategóriák alapján írják le magukat, és igyekeznek a közszereplőkről is hasonlóan árnyaltabb képet festeni. Ez alól kivételt az önreprezentáló politikusok képeznek, akik az állandó reflektorfény ellenére nem összetett, hanem végletesen egyszerű személyiségképet alakítanak ki magukról. Az Olaszországban és az USA-ban végzett kutatás szerint a választók két dolgot tartanak figyelemreméltónek a politkusokban: szavahihetőségüket/becsületességüket illetve energikus/innovatív fellépésüket.

Kit bámulnak szívesen a csirkék?

Kémiából a japán Kanazawa Egyetem kutatója, Yukio Hirose érdemelt ki díjat, egy Kanazawa város közterén elhelyezkedő bronzszobor kémiai vizsgálatáért. A tudós érdeklődését azért keltette fel a szobor, mert rejtélyes oknál fogva a galambok soha nem teszik tiszteletüket nála.

A fizikai díjat idén ausztrál tudósok vihették haza: tanulmányukban azt vizsgálták, hogy a birkanyíráskor kifejtett húzó-vonó erők hogyan hatnak az állat bundájára.

Az interdiszciplináris kutatások kategóriában az a svéd kutatócsoport érdemelt ki díjat, amely megállapította, hogy a tyúkok is a szép embereket preferálják.

Közgazdaságtanból Luxemburg állam kapott díjat, amiért lehetővé tették, hogy az ország mindenféle vállalati összejövetelek, esküvő és egyéb rendezvények céljára kibérelhető legyen.

A homoszexuális nekrofil vadlúd esete

Biológiából a rotterdami természettudomány múzeum kutatója érdemelt díjat, a vadludaknál megfigyelt első homoszexuális nekrofil aktus lefotózásáért.

A rotterdami múzeum ablaküvegének gyakran neki ütköznek madarak, ez történt 1995. júniusában is. Amikor C.W.Moeliker, a múzeum kutatója leért az épület elé, már csak egy a homokban holtan heverő vadlúdat látott. A halott hím mellett egy élő hím is álldogált, aki egy idő után rámászott a holt madárra és párzó mozgást kezdett el végezni rajta. Mindezt 75(!) percen keresztül folytatta.

A vadlúdaknál egyébként eddig is ismert volt a homoszexualitás, körülbelül a párok 2-19 százalékára jellemző. A nekrofiliát is megfigyelték korábban már, igaz csak heteroszexuális párok esetében. Homoszexuális nekrofil aktust azonban most először rögzítettek.

A halott ember harca

A béke Ig Nobel díjat az indiai Lal Bihari nyerte. A zsüri döntését három okkal indokolta: egyrészt Lal Bihari aktív életet élt annak ellenére, hogy törvényesen holtnak nyilvánították, másrészt felvette a harcot az állami bürokrácia tehetetlenségével és kapzsi rokonaival szemben, harmadszor pedig megalakított a Holt Emberek Szövetségét.

Az indiai Uttar Pradesh lakói számára az egyetlen megélhetési forrás a föld, az azonban a nagy családok és a túlnépesedés miatt fokozatosan aprozódik. Gyakran előfordul, hogy mohó családtagok még élő rokonaikat a hivatalokban kevés kenőpénzért holtnak nyilváníttatnak, majd a földhivatalokban a területet átíratják saját nevükre.

Jelenleg is több száz olyan ember él Uttar Pradesh-ben, akiket törvényesen holtnak nyilvánítottak. Lal Biharinak csaknem húsz évi harc után, a kilencvenes évek közepére sikerült ismét élőnek nyilváníttatni magát. Ezek után bár visszakapta földjét, ám ő inkább a hasonló sorsú emberekért való küzdelemnek szentelte életét.

Hozzászólások

A tűzijáték káros hatása a madarakra

A tűzijáték káros hatása a madarakra

Az év végi őrült durrogtatás közeledtével felélednek az egymásnak ütköző vélemények arról, hogy ártalmas-e vagy sem ez a kizárólag kereskedelmi haszonnal járó szokás.

A vitorlázó madarak új drónokhoz adnak ötletet

A vitorlázó madarak új drónokhoz adnak ötletet

A jelenlegi drónjaink az erősen szeles időben nem igazán tudnak repülni, azonban a viharban is kiválóan vitorlázó madaraktól tanulhatnak a mérnökök is.

Bemutatta az Európai Űrhivatal az új űrhajóstanulóit

Bemutatta az Európai Űrhivatal az új űrhajóstanulóit

Az ESA 2021-ben tett közzé felhívást a tagországok lakossága számára az új űrhajósjelöltek felvételéről.

A legeltetés hatása a száraz élőhelyekre

A legeltetés hatása a száraz élőhelyekre

Bár a legelésnek, legeltetésnek számos pozitív hatása van, a felmelegedéssel, különösen a száraz éghajlaton nagy veszélyt rejt magában a terület túllegeltetése.

A Mississippi oroszlánja

A Mississippi oroszlánja

Az amerikai oroszlán (Panthera atrox) a jégkori

National Geographic 2022. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

13 200 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket